Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Trump je dokaz da je u Americi u tijeku svojevrsni novi gra─Ĺanski rat izme─Ĺu Juga i Sjevera

Trump je dokaz da je u Americi u tijeku svojevrsni novi gra─Ĺanski rat izme─Ĺu Juga i Sjevera

trump-rat-amerikaUSKORO BI MOGLE NESTATI SJEDINJENE AMERI─îKE DR┼ŻAVE KAKVE SMO DO SADA POZNAVALI

VE─ćINA budu─çih ameri─Źkih neokonzervativaca do┼íla je iz obitelji imigranata iz Isto─Źne Europe, koji su se naselili u New Yorku u ranom 20. stolje─çu i iz redova biv┼íih diplomaca legendarnog Gradskog koled┼ża New Yorka ( CCNY ), takozvanog “Harvarda proletarijata”.

Osnovano je 1898-1999. godine od strane G. H. Goteya, ┼żidovsko obrazovno bratstvo zami┼íljeno kao cionisti─Źko studentsko dru┼ítvo sveu─Źili┼íta New Yorka. Ali, fakti─Źki se pretvorilo u centar lijevog radikalizma i trockizma.

Ve─çina diplomaca CCNY 30-50-ih godina ulijevala se u ┼íiroki ljevi─Źarski pokret Amerike. Nisu bili iznimka ni budu─çi neokonzervativci.

Oni, koji su kasnije prozvani “osniva─Źima” neokonzervativizma, postali su ─Źlanovi trockisti─Źke partije Maks Shahtmana (1904-1972), imigranta iz Var┼íave, jednog od kreatora IV internacionale, prvog Amerikanca koji je udostojen sastanka s Lavom Trockim poslije njegovog protjerivanja iz Sovjetskog Saveza.

U to vrijeme me─Ĺu saradncima Shahtmana ve─ç vidimo takve va┼żne li─Źnosti u svijetu neokonzervativizma, kao ┼íto su Irving Kristol i Gene Kirpatrik (u budu─çnosti – savjetnik za me─Ĺunarodnu politiku u Reganov kabinetu).

Me─Ĺutim, na pragu 30-40-ih godina, Shahtman i Kristol sa grupom bliskih suradnika, boje─çi se pribli┼żavanja SSSR i Njema─Źke, izlaze iz IV internacionale i, odrekav┼íi se prethodnih trockisti─Źkih uvjerenja, po─Źinju tra┼żiti za┼ítitu “najja─Źe demokratske dr┼żave na planeti”. Kao takvi, preodgajani trockisti, oni su lagano preuzeti od strane nekih utjecajnih slojeva ameri─Źke elite i tajnih slu┼żbi. Tako je ro─Ĺen ameri─Źki neokonzervativizam.

Tijekom 50-ih godina. zajedno s tzv. njujor┼íkim intelektualcima budu─çi neokonzervativci su pripremali teren za mladena─Źku “kulturnu revoluciju” 60-ih godina; 70-ih u ekipi demokratskog senator Henryja Jacksona (koautora ─Źuvenog amandmana Jackson-venikom) ulaze u visoku ameri─Źku politiku; 80-ih preletjev┼íi iz Demokratske partije u Republikansku (upravo tada dobivaju nadimak – neokoni) zajedno s Ronaldom Reaganom ratuju protiv Sovjetskog Savezom; a na pragu 90-ih pi┼íu scenarij velikog rata na Bliskom istoku.

Povijest neokonzervativaca ─çe, me─Ĺutim, biti nepotpuna bez spominjanja njihovog duhovnog gurua, politi─Źkog filozofa Lea Straussa.

Ako neokonzervativizam, kakvog ga znamo, iza┼íao iz trockisti─Źkog ┼íinjela Maksa Shahtmana, onda je trenutak njegove istinske inicijacije postala, bez sumnje, katedra politi─Źke filozofije ─îika┼íkog sveu─Źili┼íta, kojom je skoro 20 godina (od 1949. do 1967. godine) upravljao Leo Strauss (1899-1973). Upravo je ona odgojila sada┼ínje generacije neokonzervativaca.

Njema─Źki filozof ┼żidovskog podrijetla, Strauss je emigrirao krajem 1930-ih iz Europe u Novi Svijet. Kao i preodgojeni Shahtmanovi trockisti, Strauss je u sebi nosio prvobitni strah od totalitarnih re┼żima. Zbog toga je jasno za┼íto je cilj njegove politi─Źke doktrine bilo stvaranje svijeta, u kojem bi postojanje takvih re┼żim bilo nemogu─çe.

Iako Straus privr┼żenost ideji ezoteri─Źnog znanja za posebne, umjetnosti pisanja tajnim ezopovskim jezikom i usmenog preno┼íenja znanja najbli┼żim u─Źenicima, ─Źini tuma─Źenje njegovog u─Źenja ne tako jednostavnim poslom, usudit ─çu se opisati ga u nekoliko nepretencioznih teza.

Dakle, ─Źovje─Źanstvo se, prema Straussu, dijeli na dvije vrste ljudi: elitu, izabranu da vlada, i neuke plebejske mase (odnosno, postoje dvije vrste znanja – jedno za elitu, drugo za ostale). S obzirom da u svijetu postoji velika opasnost od totalitarizma, demokratska dr┼żava mora uvijek biti spremna za rat. ┼áto zna─Źi – na svaki mogu─çi na─Źin treba nametnuti duh militarizma narodu, odr┼żavaju─çi njegov tonus strahom od “vanjske prijetnje” i stvaranjem slike o vanjskom neprijatelju.

Drugi va┼żan aspekt u─Źenja ovog oca moderne ameri─Źke demokracije je, paradoksalno, strah od demokracije. Boje─çi se “neuke mase” (na kraju krajeva, upravo je ona dovela Hitlera na vlast!), Strauss je vjerovao da je glavni cilj, kojim bi se trebala rukovoditi elita demokratske dr┼żave – opstanak na vlasti po svaku cijenu. U tu svrhu elita, primjerice, mora pribje─çi izravnoj obmani “plebejske mase”, koja nije u stanju, zbog svog neznanja, proniknuti u suptilnost vje┼ítina upravljanja (tzv. “Doktrina plemenite la┼żi”, “noblelies”, koje Strauss dosljedno razvija u nekim od svojih radova, npr. u knjizi “Grad i ─îovjek”, 1964).


Kao ┼íto smo ve─ç vidjeli, neokonzervativci su duboko upili ova u─Źenja. I kako ispravno primje─çuje jedan od najkonzistentnijih Straussovih kriti─Źara kanadska istra┼żiva─Źica Shadija Drury, suditi ovoj dru┼żini ne treba zbog njihovih rije─Źi (kojima se po definiciji ne mo┼że vjerovati), ve─ç zbog njihovih djela.

Izme─Ĺu ostalog, Straussovu peru tako─Ĺer pripadaju ideje “permanentnog rata” i “konstruktivnog kaosa”, ─Źije stvaranje je potrebno eliti kada do─Ĺe na vlast radi “suzbijanja svih oblika otpora”.

Odmah nakon 11. rujna 2001.. godine, neokonzervativci ih uvode u promet, samo pod imenom “─îetvrti svjetski rat” (Eliot Cohen) i “kreativna destrukcija” (Michael Ledin).

Do tog vremena va┼íingtonski politi─Źari su u svom arsenalu ve─ç imali doktrine napisane u neokonzervativnim “tvornicama misli” o “punom spektaru dominacije” Pentagona, o preventivnom ratu (tzv. “Doktrina Wulfovica”) i, naravno, strategijom kri┼żarskog rata za izgradnju Novog svjetskog poretka “koja je progla┼íena od strane Busha-starijeg poslije Prvog ira─Źkog rata.

Do tog vremena je kona─Źno formirana i slika vanjskog neprijatelja, koji je postala islamska civilizacija. Upravo na nju ukazuje, objavljeni 1996. godine, bestseler “Sukob civilizacija” profesora Samuel Hantingotona, bliskog neokonzervativcima.

Iste godine, nastupaju─çi kao stratezi Netanjahuove predizborne kampanje i njegove Likud partije, vode─çi neokonzervativci (Richard Perl, Douglas Feith i David Vurmser) pripremili su program vojne strategije za Izrael ( “beskrvna proboj: Nova strategija sigurnosti Svete Zemlje”), u kojoj su kao glavni neprijatelji ┼żidovske dr┼żave imenovani Irak i Sirija.

Na spisku neprijatelja SAD i Izraela tako─Ĺer su se na┼íli: Al┼żir, Libija, Egipat, Sudan, Libanon, Saudijska Arabija, Iran, administracija Palestinske autonomije, organizacija Hezbollah, HAMAS i “militantni islam” u cjelini.

Ovo djelo je bilo jasna demonstracija “vanjske prijetnje”, koja se desila 11. rujna 2001. godine …

Opipljive rezultate realizacije neokonzervativnog programa “sukoba civilizacija” “svi mo┼żemo vidjeti danas. Me─Ĺutim, njezin strate┼íki razvoj se nastavlja.

Tijekom vremena proteklog od objavljivanja “nemilosrdnog rata protiv terorizma”, listi “osovine zla” neokonzervativci su pridodali Kinu, Sjevernu Koreju i Rusiju, a sam “─îetvrti svjetski rat” se fakti─Źki transformirao u novi hladni rat.

Nakon poznatih teroristi─Źkih napada u Parizu, glavni promotor “─îetvrtog svjetskog rata” Eliot Cohen je izjavio da ─çe on trajati do pobednosnog kraja, dokle god bude potrebno, pa makar to bilo “dok moja djeca ne ostare”.

Jasno je da je strategija totalne dominacije i totalnog rata, najavljena od strane neokona, u potpunoj suprotnosti s onim za ┼íto se danas zala┼że Donald Trump.

Ako Trump vidi Ameriku kao tradicionalnu dr┼żavu, koja se po┼íteno natje─Źe s drugima na politi─Źkom i ekonomskom planu, onda neokonzervativci dr┼żavu vide kao politi─Źkog hegemona, ─Źiji je zadatak – ostvarivanje planetarne vlasti na valu svojih mesijanskih snova.

Mijenjaju─çi politi─Źku odje─çu i ideolo┼íki jezik, Straussovi u─Źenici, u su┼ítini, nikada nisi prestali biti trockisti.

Usu─Ĺujem se tvrditi da je politi─Źki program samog Straussa neka vrsta konzervativne ina─Źica “svjetske revolucije”: uzeti vlast u najja─Źoj demokratskoj dr┼żavi na planeti, a zatim postepenim ┼íirenjem “konstruktivnog kaosa” i “permanentnog rata” ostvariti vlast na planetarnom nivou.

Ovo, ┼íto se danas doga─Ĺa u Americi, mo┼że se nazvati svojevrsnim odgovorom na to ludilo.

Svaka akcija, u skladu s fizi─Źkim i povijesnim zakonima, prije ili kasnije bit ─çe pra─çena odgovaraju─çom reakcijom.

Takva reakcija protiv dvadesetogodi┼ínjeg nezabilje┼żenog tlaka, koji su, osvojiv┼íi poluge washingtonske politi─Źkih strojeva, neokonzervativci vr┼íili na vanjski svijet, postali su Donald Trump i impresivna podr┼íka koju ima od ameri─Źkog dru┼ítva.

Ovo ┼íto gledamo danas tako─Ĺer je i sukob ideja, koji po unutarnjem usijanju nimalo ne zaostaje za sukobom konzervativnog Juga i liberalnog Sjevera prije Gra─Ĺanskog rata u Sjedinjenim Dr┼żavama.

U su┼ítini, ovo i jeste situacija Gra─Ĺanskog rata. Istina, jo┼í uvijek samo na mentalnom nivou. Me─Ĺutim, stvaraju se pretpostavke da uskoro ne bude Amerike ovakve kakvu danas znamo.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , ,