Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Kre─çe modifikacija ─Źovje─Źanstva?

Kre─çe modifikacija ─Źovje─Źanstva?

covjecanstvo-dnkVrhunski geneti─Źari iz cijelog svijeta okupili su se nedavno u Washingtonu kako bi razgovarali o budu─çnosti ure─Ĺivanja ljudskog gena

Genetska modifikacija embrija radi iskorjenjivanja bolesti je nelegalna u Velikoj Britaniji. Me─Ĺutim, to polje medicine je mogu─çe istra┼żivati ÔÇőÔÇőpod licencom organizacije “Ljudska fertilizacija i embriologija” i koriste─çi tehnologiju CRISPR / Cas9, ili samo CRISPR.

Ova tehnologija mo┼że precizno “ciljati” DNK i mijenjati ga. Funkcionira preko dijela RNA koji je dizajniran da djeluje na dio DNK, kao i preko enzima koji mo┼że ukloniti ne┼żeljeni gen i ubaciti nove gene.

Tehnologija se rapidno razvila u posljednjih nekoliko godina, a istra┼żiva─Źe sada zanima kako se ona mo┼że primijeniti na ljude u budu─çnosti.

Me─Ĺunarodni summit u Washingtonu organiziran je kako bi istra┼żiva─Źi jo┼í jednom razmislili o uporabi te tehnologije.

Komisija sastavljena od znanstvenika, odvjetnika i eti─Źara odlu─Źila je ne zabrani genetsku modifikaciju ljudskog embrija, ali da je dozvoli samo u istra┼żiva─Źke svrhe.

Oni su jasno stavili do znanja da je mijenjanje DNK na embriju u klini─Źkom okru┼żenju neprihvatljivo zbog nepoznatih rizika.

U priop─çenju koje je izdano nakon summita isti─Źe se i da bi klini─Źko ure─Ĺivanje embrija bio neodgovoran ─Źin osim ako nisu rije┼íena sva sigurnosna pitanja.

Stru─Źnjaci su pozvali znanstvenike svih akademija – Ameri─Źke nacionalne akademije za znanost, Nacionalne akademije za medicinu, Kraljevskog dru┼ítvo i Kineske akademije znanosti da preuzmu vode─çu ulogu u stvaranju budu─çih me─Ĺunarodnih foruma na kojima bi bile vo─Ĺene diskusije o potencijalnoj klini─Źkoj uporabi ure─Ĺivanja gena, kao i na kojima bi bile formulirane preporuke i smjernice daljnjeg rada i promovirana koordinacija u radu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , ,