Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » MOĆ POZITIVNOG UMA: Naučite kako mozak usmjeriti da radi samo za bitne stvari

MOĆ POZITIVNOG UMA: Naučite kako mozak usmjeriti da radi samo za bitne stvari

sreca-djecaMozak stalno mijenja svoju strukturu. Tijek misli, osjećaja i želja konstantan je, a samo profani ljudi znaju kako ga usmjeriti da služi isključivo onim ciljevima koji su nam, kratkoročno i dugoročno, doista bitni

Riječ je o svojevrsnom radu na uštedi energije koju mozak svakodnevno troši. Zaustaviti tijek nepotrebnih misli, poput frustracija, nesigurnosti, samokritičnosti koje proizlaze iz situacija što ih mozak preispituje je nepotrebni gubitak energije.

Neuroplastičnost uvjetovana iskustvom pojam je kojim se bavi Amerikanac Rick Hanson, autor knjige “Budin mozak”.

Uz pomoć 7 osnovnih smjernica, koje je osmislio ovaj čovjek, moguće je zauzdati vlastiti um i usmjeriti ga da, konačno, radi za nas. Naime, mozak je evoluirao u organ usmjeren na vanjske podražaje, kako bi nas zaštitio od traumatičnih iskustava.

Dakle, riječ je o sustavu koji je u stalnom stanju budnosti, usmjerenom na detektiranje potencijalne opasnosti, što lako vodi do potpune distrakcije od bitnog. Kako i ovaj tekst ne bi otišao u tom smjeru, evo što je potrebno znati kako bi vlastiti um počeli koristiti za vlastite ciljeve.

1. Pamet u glavu!

Nije riječ samo o izreci koju nam govore dok smo djeca. Riječ je o odluci da ćemo danas biti usredotočeni na bitno u našim dnevnim zadaćama, koncentrirani na pozitivne pristupe rješavanju problema ili jednostavno, odlučni da u svemu što nam danas naiđe koristimo isključivo i samo čisti um.

Poželjeti biti uman ili dati mozgu uputu da danas mora biti discipliniran može se na dva načina. Prvi, da si postavite to kao cilj, naredbom ili sugestijom, i drugi, da nastojite pronaći emociju u sebi koja će vas motivirati da danas date najbolje od sebe.

2. Opustite se!

Najmanje vremena za relaksaciju oduzimaju jednostavne vježbe disanja. Primjerice, sjeli ste za radni stol na poslu ili ste upravo u klupama na fakultetu i pred vama je zahtijevan posao. Udahnite nekoliko puta, a potom dvostruko sporije ispustite taj zrak iz pluća.

Na taj način primirt će se mehanizam u vašem mozgu, koji je usmjeren na borbu ili bijeg. Upravo taj dio našeg mozga pravi je heroj u nama, koji se uključuje kada se nađemo u opasnosti. U svakodnevnom životu, u bezopasnim situacijama, taj heroj nam nije potreban. Neka se odmara za neka turbulentnija vremena.

Udahnite… izdahnite…

3. Pronađite sretnu misao!

Bez obzira kako vaš život izgleda trenutno, nastojte se sjetiti jedne pozitivne stvari, događaja ili osobe, zbog koje se osjećate stvarno dobro. Usredotočite se na tu misao, prihvatite ju u svoje biće i zadržite koliko god dugo možete.


Nakon što ste zagrijali mozak, zagrijte i svoje srce, jer jedno bez drugog ne ide!

4. Pronađite sigurni kutak!

Baš kao i uplašeno dijete u vrtiću, pronađite sigurno mjesto. Siguran kutak, misao, osobu ili događaj zbog kojeg se osjećate zaštićeno. Kada to učinite, oslonite se na vlastite snage, koje posjedujete u sebi, a zbog čega ste spremni prihvatiti sve što vam život ili samo današnji dan nose.

Otpustite tjeskobu, nepotrebnu čežnju ili pretjeranu samozaštitu. To je sve samo smeće koje zagađuje svjež zrak vaše duše.

5. Nasmiješite se!

Toliko je jednostavno! Želite li imati opušten, od viškova riješen mozak, spreman za ozbiljan rad, riješite se negativnog i nastojte ga usmjeriti na pozitivno. klinci osmjehFotografije iz djetinstva, fotografije kućnih ljubimaca, djece, bližnjih, romantičnih ljubavi, glazba koja vas inspirira, kratak ples po kuhinji, male stvari koje život znače, sve to mogu biti maleni ključevi kojima pozitivnim emocijama otvaramo puteve do neurotransmitera, koji potom šalju mozgu informaciju kako je vrijeme da otpusti dopamin, koji će postati barijerom radnoj memoriji i tako joj omogućiti da radi u miru.

6. Nakon uma, osvijestite i tijelo

Dok se igrate s mozgom i nastojite ga posložiti da radi kako treba, nastojte u taj proces uključiti i cijelo tijelo. I ono, naime, ima mehanizme kojima šalje određene podražaje mozgu, kako i što da danas radi.

Opušteno tijelo šalje opuštene poruke. Napeto, napete. Ples pomaže. Aromatični mirisi također. Upotrijebite maštu.

7. Ostanite tu gdje jeste

..ali samo na 20 do 30 sekundi. Zadržite taj pozitivan osjećaj, pa ga otpustite i tako u nekoliko navrata. Neka pozitivne naredbe mozgu dolaze u valovima. Vježba ne traje dugo.

Sada kada ste sve ovo napravili, shvatite kako ste svoj mozak već upotrijebili za nešto što vam je jako bitno: smiren i na bitne stvari usmjeren um.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(net.hr/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,