Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Snouden je otkrio kako specijalne slu┼żbe pronalaze novinarske izvore

Snouden je otkrio kako specijalne slu┼żbe pronalaze novinarske izvore

kompjuter-hakerBiv┼íi ameri─Źki obavje┼ítajac Edward Snowden, tijekom video-lekcije unutar seminara o istra┼żiva─Źkom novinarstvu koji se odr┼żava u ┼ívedskom G├Âttingenu, izjavio je da specijalne slu┼żbe mogu prona─çi izvore novinara

To uspijevaju, izme─Ĺu ostalog, hakiranjem kompjutera.

“Prvo ┼íto obavje┼ítajne slu┼żbe rade nakon curenja informacija jeste da saznaju tko je novinar. Prou─Źavaju kompletnu komunikaciju kako bi saznali s kime je novinar razgovarao. Tko im je od njih nepoznat? Popis se skra─çuje, i na kraju su u stanju prona─çi tko je izvor”, citira Edward Snowden lokalni list “Dagens niheter”.

“Znam kako se novinari podvrgavaju hakerskim napadima. To je svima dobro poznata tajna. Isto je pokazalo i nekoliko istra┼żivanja.

Odgovor je u elektronskoj po┼íti. Novinari se kre─çu, ┼żive i di┼íu kroz komunikaciju, dobivaju elektroni─Źku po┼ítu, kojoj nikad ne bi trebalo vjerovati.

Kada kliknu mi┼íem na dobiveni fajl koji im izgleda potpuno normalno, tada ih i hakiraju”, dodao je Snouden.

Podsjetimo, biv┼íi suradnik Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden otkrio je da su ameri─Źke obavje┼ítajne slu┼żbe pratile gra─Ĺane mnogih dr┼żava, nakon ─Źega je morao pobje─çi iz SAD.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,