Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » KINA ┼áOKIRALA SAD: Ruski dug je neznatan u odnosu na ameri─Źki

KINA ┼áOKIRALA SAD: Ruski dug je neznatan u odnosu na ameri─Źki

zaduzenostNakon silne propagande ameri─Źkih rating agencija o financijskoj krizi Rusije, Kina je napokon stala la┼żima na kraj

Valutne rezerve Rusije i dalje su vrlo velike u usporedbi s njenim dr┼żavnim dugom. Zapadne agencije za rejting su previ┼íe pesimisti─Źne prilikom sastavljanja rejtinga Rusije, izjavila je tehni─Źka direktorica Akademije za prisvajanje kreditnog rejtinga pri kineskoj agenciji za rejting “Dagun” Du Minjang.

U agenciji “Dagun” smatraju da se prilikom sastavljanja rejtinga neke dr┼żave treba uzeti u obzir njena plate┼żna sposobnost (mogu─çnost vra─çanja duga) i promjene faktora koji utje─Źu na plate┼żne sposobnosti. Smanjenje rejtinga zemlje u odsutnosti ovih faktora samo negativno utje─Źe na tr┼żi┼íte kapitala, dovodi do pokretanja kapitala u pogre┼ínom pravcu i sprje─Źava oporavak svjetske ekonomije.

Na zahtjev novinara agencija Xinhua da prokomentira informacije o tome da je nedavno agencija za kreditni rejting “mudus” govorila o mogu─çem smanjenju suverenog rejtinga Rusije, Du Minjang je izjavila da je dug Vlade Rusije porastao neznatno.

Dr┼żavni dug Rusije ne prelazi 20 posto BDP-a i neznatan je u usporedbi s dr┼żavnim dugom SAD, gdje je ovaj pokazatelj 106 posto. U posljednje dvije godine, Vlada Rusije je najvi┼íe koristila Rezervni fond i Fond nacionalnog blagostanja za popunjavanje prora─Źunskog deficita, zato je njen dug porastao neznatno, dok visina valutnih rezervi ostaje visoka”, rekla je ona.

Du Minjang priznaje da se u ovom trenutku ruska ekonomija suo─Źava s velikim te┼íko─çama. Ipak, unutarnja politika Rusije nema ve─çih problema, ocjena predsjednika Vladimir Putina ostaje na visokoj razini i ─Źak raste. Vlada je odbijanjem intervenirati na tr┼żi┼ítu kako bi sa─Źuvala te─Źaj rublje o─Źuvala stabilnost valutnih rezervi. Ovaj korak ruskog dr┼żavnog vrha jam─Źio je platnu sposobnost.

“Ako se uzme u obzir niz gore navedenih faktora, plate┼żna sposobnost ruske vlade se nije zna─Źajno promijenila, nema razloga za smanjenje suverenog rejtinga na razinu BB”, navela je ona.

Prema njenim rije─Źima, nastavak smanjenja suverenog rejtinga Rusije od strane zapadnih agencija za kreditni rejting dovela je do daljnjeg pogor┼íanja plate┼żne sposobnosti Rusije. Uz to, dotaknut je i privatni sektor, koji se nije na┼íao pod sankcijama. Njegova plate┼żna sposobnost i sposobnost da akumulira sredstva tako─Ĺer su se na┼íla pod negativnim utjecajem.

“Zato je pri sastavljanju suverenog rejtinga neke zemlje potrebno sve pa┼żljivo izvagati”, naglasila je ona.

U agenciji “Dagun” smatraju da je dodjeljivanje rejtinga zapadnih agencija za kreditni rejting bazirano na ideolo┼íkim pogledima.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,