Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » KINA ŠOKIRALA SAD: Ruski dug je neznatan u odnosu na američki

KINA ŠOKIRALA SAD: Ruski dug je neznatan u odnosu na američki

zaduzenostNakon silne propagande američkih rating agencija o financijskoj krizi Rusije, Kina je napokon stala lažima na kraj

Valutne rezerve Rusije i dalje su vrlo velike u usporedbi s njenim državnim dugom. Zapadne agencije za rejting su previše pesimistične prilikom sastavljanja rejtinga Rusije, izjavila je tehnička direktorica Akademije za prisvajanje kreditnog rejtinga pri kineskoj agenciji za rejting “Dagun” Du Minjang.

U agenciji “Dagun” smatraju da se prilikom sastavljanja rejtinga neke države treba uzeti u obzir njena platežna sposobnost (mogućnost vraćanja duga) i promjene faktora koji utječu na platežne sposobnosti. Smanjenje rejtinga zemlje u odsutnosti ovih faktora samo negativno utječe na tržište kapitala, dovodi do pokretanja kapitala u pogrešnom pravcu i sprječava oporavak svjetske ekonomije.

Na zahtjev novinara agencija Xinhua da prokomentira informacije o tome da je nedavno agencija za kreditni rejting “mudus” govorila o mogućem smanjenju suverenog rejtinga Rusije, Du Minjang je izjavila da je dug Vlade Rusije porastao neznatno.

Državni dug Rusije ne prelazi 20 posto BDP-a i neznatan je u usporedbi s državnim dugom SAD, gdje je ovaj pokazatelj 106 posto. U posljednje dvije godine, Vlada Rusije je najviše koristila Rezervni fond i Fond nacionalnog blagostanja za popunjavanje proračunskog deficita, zato je njen dug porastao neznatno, dok visina valutnih rezervi ostaje visoka”, rekla je ona.

Du Minjang priznaje da se u ovom trenutku ruska ekonomija suočava s velikim teškoćama. Ipak, unutarnja politika Rusije nema većih problema, ocjena predsjednika Vladimir Putina ostaje na visokoj razini i čak raste. Vlada je odbijanjem intervenirati na tržištu kako bi sačuvala tečaj rublje očuvala stabilnost valutnih rezervi. Ovaj korak ruskog državnog vrha jamčio je platnu sposobnost.

“Ako se uzme u obzir niz gore navedenih faktora, platežna sposobnost ruske vlade se nije značajno promijenila, nema razloga za smanjenje suverenog rejtinga na razinu BB”, navela je ona.

Prema njenim riječima, nastavak smanjenja suverenog rejtinga Rusije od strane zapadnih agencija za kreditni rejting dovela je do daljnjeg pogoršanja platežne sposobnosti Rusije. Uz to, dotaknut je i privatni sektor, koji se nije našao pod sankcijama. Njegova platežna sposobnost i sposobnost da akumulira sredstva također su se našla pod negativnim utjecajem.

“Zato je pri sastavljanju suverenog rejtinga neke zemlje potrebno sve pažljivo izvagati”, naglasila je ona.

U agenciji “Dagun” smatraju da je dodjeljivanje rejtinga zapadnih agencija za kreditni rejting bazirano na ideološkim pogledima.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,