Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Otkri─çe rukopisa masona Isaaca Newtona o alkemijskoj ┼żivi

Otkri─çe rukopisa masona Isaaca Newtona o alkemijskoj ┼żivi

issac-newtonJedan od Isaac Newtonovih alkemijskih rukopisa iz 17. stolje─ça, koji je zadr┼żan desetlje─çima u privatnoj zbirci, otkriva recept za materijal koji bi mogao biti korak ka stvaranju mitskog Kamena mudraca

Alkemi─Źari su vjerovali da Kamen mudraca posjeduje magi─Źna svojstva, pa ─Źak i da mo┼że pomo─çi ljudima da postanu besmrtni.

Rukopis je na jednoj aukciji kupila Zaklada Chemical Heritage iz Philadelphije, a ovaj rukom pisani dokument sadr┼żi upute za stvaranje “filozofske” ┼żive koje je Newton kopirao iz teksta drugog poznatog alkemi─Źara. James Voelkel, kustos rijetkih knjiga ove zaklade navodi kako je ovaj rukopis od posebne va┼żnost jer prikazuje dio alkemijskih aktivnosti Isaaca Newtona.

Sve do 18. stolje─ça, alkemi─Źari su vjerovali da se od nekih metala mogu dobiti drugi, cjenjeniji metali, poput zlata. Razvili su ┼íiroku simboliku i napisali brojne rukopise u tajnim kodovima, kao dio razra─Ĺenog procesa kako bi sprije─Źili one koji su bili nedostojni njihovih uzvi┼íenih ciljeva. Treba re─çi da su rani alkemijski eksperimenti potakli razvoj moderne kemije.

Izrada filozofske ┼żive je bio samo jedan od koraka u alkemijskim procesima, a to je korak, kako su vjerovali alkemi─Źari, potreban da se olovo transformira zlato, ali napravi i Kamen mudraca koji bi pomogao ljudima da postanu besmrtni. Zbog toga je to bila najvi┼íe tra┼żena tvar u alkemiji.

Voelkel navodi kako je Newtonov recept za filozofsku ┼żivu izvorno napisao ameri─Źki kemi─Źar George Starkey koji je studirao na Sveu─Źili┼ítu Harvard, a u Englesku se preselio 1650. kako bi radio s eminentnim kemi─Źarima tog doba. Radio je s Robertom Boyleom, jednim od Newtonovih suvremenika.

Starkey je objavljivao pod pseudonimom Eirenaeus Filaleta, ┼íto mu je omogu─çavalo da drugim kemi─Źarima kontrolira pristup svojim eksperimentima. Voelkel zaklju─Źuje kao ovaj rukopis povezuje Newtonovu alkemijsku praksu s Georgom Starkeyom.

Iako povjesni─Źari ne mogu re─çi je li Newton provodio Starkeyeve alkemijske eksperimente, Voelkel smatra da je to vrlo vjerojatno. U stvari, Newton je pravio bilje┼íke i ispravio pogre┼íku u izvornom tekstu, a na pole─Ĺini rukopisa je zapisao jedan od svojih eksperimenata za destilaciju olovne rude.

Povjesni─Źari procjenjuju da iako je Newton najpoznatiji po svojoj studiji gravitacije i zakonima gibanja, on je tako─Ĺer napisao jako puno alkemijskih bilje┼íki. Na ┼żalost, ve─çina njegovih rukopisa je prodana od strane njegovih potomaka, pa su se mnogi na┼íli u rukama privatnih kolekcionara. Sre─çom, neki od njih su darovani ili prodani javnim ustanovama, a tako je i ova zaklada do┼íla do ovog rukopisa koji ─çe biti dostupan na intermetskoj stranici.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com/uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , ,