Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Za┼íto radnici Googlea ┼íalju svoju djecu u ┼íkole u kojima NEMA kompjutera?

Zašto radnici Googlea šalju svoju djecu u škole u kojima NEMA kompjutera?

waldorf-skolaU srcu Silikonske doline (Kalifornija) postoji škola u koju zaposleni kompanija kao što su Google, Apple i Yahoo šalju svoju djecu. Ali, iako je u digitalnom središtu Amerike, u toj školi ne postoje ni jedan pametni telefon ili bilo koji drugi ekran

Umjesto toga, u─Źitelji u Waldorf School of the Peninsula preferiraju iskustveni pristup u─Źenju koji je u sna┼żnom kontrastu s trendom da se u─Źionica ispuni najnovijim elektronskim ure─Ĺajima.

Pedagogija ┼íkole nagla┼íava ulogu ma┼íte u u─Źenju i uzima holisti─Źki pristup koji integrira intelektualni, prakti─Źni i kreativni razvoj u─Źenika.

Ali, ─Źinjenica da roditelji koji rade za najsna┼żnije tehnolo┼íke kompanije dovode u pitanje vrijednost ra─Źunala u edukaciji, name─çe pitanje ÔÇô da li je futuristi─Źki san o visokotehnolo┼íkim u─Źionicama zaista u najboljem interesu novih generacija ipak jedna velika obmana?

Globalni izvje┼ítaj OECD-a ka┼że da oni obrazovni sistemi koji su mnogo ulo┼żili u kompjutersku opremu ÔÇ×nisu do┼żivjeli nikakvo posebno pobolj┼íanjeÔÇť u rezultatima PISA testova iz ─Źitanja, matematike i nauke.

Najbolji obrazovni sistemi, poput onih u isto─Źnoj Aziji, bili su vrlo oprezni u vezi s upotrebom tehnologije u svojim u─Źionicama, navodi se u izvje┼ítaju. U─Źenici koji koriste ra─Źunala vrlo ─Źesto, posti┼żu lo┼íije rezultate od onih koji ih upotrebljavaju umjereno.

Udru┼żenje Waldorfskih ┼íkola Sjeverne Amerike, obja┼ínjava da njihov pristup koristi ÔÇ×s vremenom testirane istine o tome kako djeca najbolje u─ŹeÔÇť.

U─Źitelji poti─Źu djecu da u─Źe putem umjetni─Źkog izra┼żavanja i raznih aktivnosti poput slikanja, crtanja, umjesto da u─Źe informacije s ra─Źunara. Taj kreativniji pristup edukaciji o┼żivljava lekcije pa je puno djelotvorniji od pokazivanja u─Źenicima niza slika na ekranu.


ÔÇ×Lekcije vam prikazuju u─Źitelji, a ne roboti, koji ne samo da se brinu o djetetovoj edukaciji, nego i o njima kao pojedincimaÔÇť, ka┼żu iz Udru┼żenja. ÔÇ×─îega se sje─çate iz u─Źionice dok ste bili dijete? ─îest odgovor je: razrednih izleta, eksperimenata u laboratoriji ili prelijepe pri─Źe. To su stvari koje ostaju s vama i 50 godina kasnije.ÔÇť

Waldorfske u─Źionice osmi┼íljene su tako da se u─Źenici osje─çaju opu┼íteno i ugodno, uz prirodne drvene stolove i biljke. Ideja je da se odstrane uticaji kompjutera i podstakne sna┼żniji anga┼żman u─Źitelja i u─Źenika tokom lekcija.

Jedan od razloga zbog kojih roditelji koji rade u digitalnoj industriji za svoje dijete biraju ┼íkolu s niskim ili nikakvim udjelom tehnologije je taj ┼íto takve ┼íkole djecu u─Źe vje┼ítinama inovativnog razmi┼íljanja kakve mnogi poslodavci zahtjevaju. U─Źenicima koji su ÔÇ×odrasli na tehnologijiÔÇŁ ─Źesto manjka sposobnost ┼íireg razmi┼íljanja i rje┼íavanja problema.

Sara Torn, direktor ┼íkole Akorn u Londonu, tako─Ĺe preispituje pretpostavku da ─çe ograni─Źavanje ili izbacivanje tehnologije iz u─Źionice lo┼íe uticati na budu─çe zapo┼íljavanje u─Źenika.

U─Źenicima mla─Ĺima od 12 godina u toj ┼íkoli je zabranjeno kori┼ítenje mobilnih telefona i ra─Źunala, zabranjeno im je gledanje filmova ili TV-a u bilo koje vrijeme, uklju─Źuju─çi i praznike.

Cilj je postepena integracija elektronskih ure─Ĺaja u razvitku djeteta, a u─Źenicima se dopu┼íta gledati TV kada navr┼íe 12 godina i to samo dokumentarne filmove koje su prethodno odobrili roditelji. Internet je potpuno zabranjen do 16 godina ÔÇô kod ku─çe i u ┼íkoli, a ra─Źunari se mogu koristiti samo kao dio kurikuluma kod djece starije od 14 godina.

Sara Torn tvrdi da su u─Źenici pozitivno reagirali na ograni─Źenja. Mla─Ĺi cijene priliku za igru, a adolescenti koji su pre┼íli u tu ┼íkolu iz tradicionalnih ┼íkola priznaju da su sada sretniji.
 
(skolskiportal.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,