Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » OTISAK PRSTA ĆE BITI TESTIRAN KAO ‘VALUTA’ ZA PLAĆANJE

OTISAK PRSTA ĆE BITI TESTIRAN KAO ‘VALUTA’ ZA PLAĆANJE

otisak-prstaBig Brother dolazi u Japan bi spriječio kriminal i oslobodio korisnika od nužnosti nošenja gotovine ili kreditnih kartica

Prema pisanju japanskih medija tamošnje vlasti namjeravaju do 2020. godine pokrenuti novi sustav koji bi stranim turistima omogućio jednostavnu identifikaciju pomoću otisaka prstiju.

Prema pisanju japanskih medija tamošnje vlasti namjeravaju do Olimpijskih igara 2020. godine uvesti novi sustav identifikacije i plaćanja usluga namijenjen stranim posjetiteljima Zemlje izlazećeg sunca.

Identifikaciju i kupnju usluga strani posjetitelji obavljali bi na vrlo jednostavan način, pomoću svojih otisaka prstiju (dva prsta stavljaju se na poseban uređaj). Na taj način uklanja se potreba za nošenjem novčanika i kreditnih kartica.

Zasada je riječ samo o eksperimentu u kojem će sudjelovati oko 300 različitih objekata koji su važni turistima, kao što su na primjer suvenirnice, restorani i hoteli. Projekt bi se postupno trebao proširiti i na cijeli Japan.

Kako bi turisti mogli koristiti ovu uslugu morat će je zatražiti u japanskim zrakoplovnim lukama gdje će potom proći kroz registracijski postupak.

Za zaštitu i upravljanje podacima prikupljenim od turista bavit će se posebna vladina agencija. Nad svim prikupljenim podacima (bit će pretvoreni u potpunosti anonimni oblik radi zaštite privatnosti) bit će provedena “big data” analiza s ciljem unaprjeđenja japanske turističke ponude.
 
(bug.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,