Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » OTISAK PRSTA ─ćE BITI TESTIRAN KAO ‘VALUTA’ ZA PLA─ćANJE

OTISAK PRSTA ─ćE BITI TESTIRAN KAO ‘VALUTA’ ZA PLA─ćANJE

otisak-prstaBig Brother dolazi u Japan bi sprije─Źio kriminal i oslobodio korisnika od nu┼żnosti no┼íenja gotovine ili kreditnih kartica

Prema pisanju japanskih medija tamošnje vlasti namjeravaju do 2020. godine pokrenuti novi sustav koji bi stranim turistima omogućio jednostavnu identifikaciju pomoću otisaka prstiju.

Prema pisanju japanskih medija tamošnje vlasti namjeravaju do Olimpijskih igara 2020. godine uvesti novi sustav identifikacije i plaćanja usluga namijenjen stranim posjetiteljima Zemlje izlazećeg sunca.

Identifikaciju i kupnju usluga strani posjetitelji obavljali bi na vrlo jednostavan na─Źin, pomo─çu svojih otisaka prstiju (dva prsta stavljaju se na poseban ure─Ĺaj). Na taj na─Źin uklanja se potreba za no┼íenjem nov─Źanika i kreditnih kartica.

Zasada je rije─Ź samo o eksperimentu u kojem ─çe sudjelovati oko 300 razli─Źitih objekata koji su va┼żni turistima, kao ┼íto su na primjer suvenirnice, restorani i hoteli. Projekt bi se postupno trebao pro┼íiriti i na cijeli Japan.

Kako bi turisti mogli koristiti ovu uslugu morat ─çe je zatra┼żiti u japanskim zrakoplovnim lukama gdje ─çe potom pro─çi kroz registracijski postupak.

Za za┼ítitu i upravljanje podacima prikupljenim od turista bavit ─çe se posebna vladina agencija. Nad svim prikupljenim podacima (bit ─çe pretvoreni u potpunosti anonimni oblik radi za┼ítite privatnosti) bit ─çe provedena “big data” analiza s ciljem unaprje─Ĺenja japanske turisti─Źke ponude.
 
(bug.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,