Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Lijekovi za liječenje dijabetesa mogu povećati rizik od zatajenja srca

Lijekovi za liječenje dijabetesa mogu povećati rizik od zatajenja srca

dijabetes-lijek-spricaFDA (američka agencija za hranu i lijekove) je objavila da ažurira oznake na nekoliko lijekova za liječenje dijabetesa tipa 2 kako bi upozorila pacijente i pružatelje usluga od povećanog rizika od zatajenja srca povezanog s upotrebom tih lijekova

Upozorenje američke Administracije za hranu i lijekove savjetuje propisivačima lijeka da razmotre obustavu inhibitora dipeptidil peptidaze-4 (DDP-4, antidijabetici) koji sadrže saksagliptin ili alogliptin kod pacijenata koji razviju zatajenje srca, piše Pharmacy Times.

U travnju 2015., savjetodavni odbor FDA preporučio je da se takva upozorenja dodaju na etikete saksagliptina (Onglyza), saksagliptin i metformin (Kombiglyze) i alogliptin (Nesina), nakon što su studije sugerirale vezu između upotrebe ovih lijekova i zatajenja srca.

FDA u končanici temelji svoje odluke na rezultatima dva klinička ispitivanja, u kojima su pacijenti liječeni s lijekovima za dijabetes tipa 2, a sadrže ili saksagliptin ili alogliptin, vjerojatnije doživjeti zatajenje srca od onih pacijenata koji su primili placebo.

Osim Onglyze, Kombiglyze i Nesine, drugi inhibitori DPP-4, poput alogliptina i metformina (Kazano) i alogliptin i pioglitazone (Oseni) također će dobiti ažuriranu oznaku.

Pacijenti koji uzimaju ove lijekove ohrabreni su da kontaktiraju svoje liječnike i ljekarnike odmah čim osjete simptome poput kratkoće daha, otežanog disanja dok leže, slabost, umor, dobivanje na težini s oticanjem gležnjeva, stopala, nogu ili želuca.

FDA je prethodno upozorio da upotreba inhibitora DPP-4 može također uzrokovati ozbiljne bolove u mišićima.
 
(lijecnik.hr/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,