Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » U tijeku je svjetski rat, ali ne za teritorije, nego za poluge upravljanja elitama i svije┼í─çu masa

U tijeku je svjetski rat, ali ne za teritorije, nego za poluge upravljanja elitama i sviješću masa

NADZORDIRIGENT TRE─ćEG SVJETSKOG RATA NISU DR┼ŻAVE NEGO GOSPODARI GLOBALNOG TR┼ŻI┼áTA

Sirijske kampanja pokazala je da Rusija posjeduje prvoklasno naoru┼żanje, suvremene kozmi─Źke snage, jedinstvene sustave protuzra─Źne obrane, i najva┼żnije – sposobnost da ratuje sa svakim protivnikom. Rezultat toga je: pove─çanje za vi┼íe od dva puta sume za naru─Źeno rusko naoru┼żanje – sa 26 milijardi dolara na 56 milijardi.

Me─Ĺutim, s kim je ruska armija ratovala i ratuje u Siriji? Da li sa glavnim protivnikom? I nije li, zanesena borbama na geopoliti─Źkom frontu, Rusija previdjela formiranje novih ┼żari┼íta rata neposredno pored svojih granica?

Mislim da se odgovori na ova sasvim konkretna pitanja kriju u odgovorima na pitanja op─çenitijih znakova: koji su ciljevi i metode suvremenog rata?

Dok ruska vojska obuzdava teroriste na dalekim prilazima, glavni i globalni protivnik korak po korak u─Źvr┼í─çuje svoje pozicije pored granica i unutar Rusije.

Novi svjetski rat, o kojem jedni govore da ─çe svakog ─Źasa po─Źeti, a drugi – da im ne─çe uspjeti Rusiju uvuku u rat, vodi se, u stvari, odavno. A kao glavni objekt tog rata – Rusija svaki dan trpi o─Źigledne gubitke. Fizi─Źke, ekonomske, socijalno-kulturne, na reputaciji i druge.

Drugo. Subjekti novog svjetskog (globalnog) rata – vi┼íe nisu dr┼żave, kao ┼íto je to bilo polovicom pro┼ílog stolje─ça, nego vlasnici i korisnici takozvanog globalnog tr┼żi┼íta.

U svakom slu─Źaju, nisu islamisti ili konkretne zemlje pribli┼żili svoje vojne baze tik uz ruske granice, organizirali dr┼żavni prevrat u Ukrajini, aktivirali protiv Rusije ekonomske sankcije, ne izvode protiv nje dez-informativne napade i ne ubijaju Ruse na Donbasu ili hu┼íkaju jedne na druge najbli┼że susjede Rusije.

Logika razvoja globalnog tr┼żi┼íta i interesi svjetskih biznis-elita, to je – ono ┼íto danas odre─Ĺuje strate┼íke ciljeve s uporabom sile i informativnih operacija po ─Źitavom svijetu.

Ve─çina zemalja uvjetnog Zapada ugra─Ĺena je u odre─Ĺenu hijerarhiju u kojoj svaki nivo ima svoju funkciju.

Svjetske biznis-elite postavljaju okvire globalizacije, utvr─Ĺuju strate┼íke ciljeve i odre─Ĺuju mjeru i pravac djelovanja sile. A zemlje poput Turske, Ukrajine, Katara, Poljske i Saudijske Arabije ─Źine – vojsku na isturenim polo┼żajima zapadnog naddru┼ítva, ─Źiji je zadatak da izvode napade u potrebnom pravcu i opsegu.

Na kraju, postoje i oni ─Źija je misija da umru na bojnom polju fizi─Źki ili moralno u interesu globalnog naru─Źitelja. To su pla─çenici privatnih vojnih kompanija, teroristi, a tako─Ĺer i anga┼żirani novinari i politi─Źari za konkretne zadatke vojnog karaktera.

Izgleda da su Roosevelt, Hitler, Staljin i Mao Ce-tung bili posljednji politi─Źari globalne razine, koji su se u borbi za dominaciju rukovodili ne samo interesima vladaju─çih skupina, nego i vlastitim predod┼żbama o tome ┼íto se mo┼że i ┼íto treba. Sada┼ínji globalni rat ima trans-personalni, naddr┼żavne i nadnacionalni znak.

Uspjeh Rusije u Siriji obja┼ínjava se time ┼íto je na tom boji┼ítu protivnik bio vi┼íe ili manje jasan – islamista. Ali, da li ruske elite razumiju: tko i zbog ─Źega provocira krvave sukobe izme─Ĺu naroda biv┼íeg SSSR-a – u Gruziji, u Ukrajini, u Moldaviji, na Zakavkazju iu Centralnoj Aziji?


Jasan je cilj novog svjetskog rata koji je otpo─Źeo Zapad – uspostavljanje globalne dominacije. Jasna je i hijerarhija najva┼żnijih zadataka svjetske oligarhije.

Prvi. Slomiti snage otpora i uspostaviti novi svjetski poredak kojim se upravlja iz jednog centra. Kao ┼íto vidimo, Rusija se na┼íla na putu novog hegemona, zna─Źi, nju treba uni┼ítiti, ranije ili kasnije i na svaki mogu─çi na─Źin.

Drugi. Postrojiti stanovni┼ítvo planete dijele─çi ga na “izuzetne” nacije i sve ostale i samim tim zavr┼íiti formiranje novog svjetskog poretka.

Rije─Źju, novi svjetski rat – to vi┼íe nije borba za teritorije, nego za poluge upravljanja svije┼í─çu masa i elita.

Prva faza tog rata (u kojoj se mi sada, zapravo, nalazimo) -jeste rat za reprogramiranje ve─çeg dijela svijeta. Otuda i njegove osobitosti. Primjerice, u ovoj fazi nije obavezno neke neprijatelje fizi─Źki ubijati.

Zadatak je u tome da se protivnik ili razoru┼ża sam i dobrovoljno, ili da na njegovoj teritoriji po─Źne gra─Ĺanski rat. Kao ┼íto vidimo, to se dogodilo u Ukrajini i – po planu zapadnih stratega treba se desi- u Rusiji.

Povijest pokazuje: Rusiju nije mogu─çe slomiti silom, ali je lako obmanuti, a nakon ┼íto je obmanu – dobivaju ┼żeljeno, budu─çi da rusko rukovodstvo samo predaje geopoliti─Źkom protivniku nekada ste─Źene teritorije i ukida stanje pripravnosti svojih strate┼íkih raketa.

Danas je upravo takav momenat koji je nastao nakon ┼íto je ruska vladaju─ça elita odustala od sovjetske geopoliti─Źke doktrine, u po─Źetku uvela proameri─Źki model vanjske politike i prihvatila ameri─Źki naziv “meka sila”, a danas sve vi┼íe postaje svjesna njegove ┼ítetnosti.

Po mom mi┼íljenju, osnova u─Źinkovite vanjskopoliti─Źke strategije Rusije treba biti razumijevanje specifi─Źnosti suvremenog rata: njegovog transnacionalnog i hibridnog karaktera, njegovog cilja i smisla.

Na primjer, hibridni rat pretpostavlja ne samo primjenu ─Źitavog kompleksa ne-smrtonosnih borbi s protivnikom, ve─ç u prvi plan stavlja borbu za svijest masa i elita.

U tom smislu, kontrola cyber-prostora nalik je na monopol nad nuklearnim oru┼żjem. Suvremene dru┼ítvene mre┼że i najve─çe svjetske IT -kompanije po svojoj razornosti mogu se usporediti s nuklearnim bombama, s tim ┼íto se uni┼ítenje protivnika odvija “meko” i neprimjetno.

Mo┼że li se Rusija odupirati agresiji od strane geopoliti─Źkog protivnika, ne posjeduju─çi mogu─çnosti da kontrolira cyber-prostor ─Źak ni na svojoj teritoriji?

Ako nema strategije za takvu konfrontaciju (kao ┼íto je to danas), onda o─Źito ne mo┼że. Postavlja se pitanje: ┼íto ─Źiniti u takvoj situaciji?

Treba po─Źeti od utvr─Ĺivanja nacionalne ideologije koja ne mo┼że biti apstraktno-patriotska. Svaki elemenat suvremenog ruskog ┼żivota treba pro─çi kroz sustav novih patriotskih koordinata: ruski film, televizija, knji┼żevnost, ┼íkolski ud┼żbenici, mediji, ekonomija, socijalna politika i sl.

Suvremeni rat najprije je – kognitivni, (jednostavno re─Źeno, intelektualno-informacijski), rat u kojem prije pobjede treba “nadmudriti” protivnika.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,