Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SADA NE MOŽE U PROPALU TVOREVINU I DA HOĆE: Hrvatska postavila sebe između Srbije i Europske Unije!

SADA NE MOŽE U PROPALU TVOREVINU I DA HOĆE: Hrvatska postavila sebe između Srbije i Europske Unije!

Hrvatska-EUTo navodi “Večernji list”, uz napomenu da je točka o otvaranju poglavlja 23 Srbije skinuta s dnevnog reda zbog izostanka stavke Zagreba po tom pitanju

Malo ljudi inače zna povijest Europske unije i kako je ona nastala. No prema šturim dokumentima, navodi se da je njezin utemeljitelj Bilderberg grupa. Grupa moćnika koje se svake godine okuplja već skoro 60 godina.

Zagrebački dnevnik doznaje u hrvatskim diplomatskim izvorima da je ta točka skinuta s dnevnog reda zbog “prigovora” Hrvatske, ali izvori iz EU inzistiraju na tome da nikakvi prigovori iz Hrvatske još nisu formalno predstavljeni na sjednici radne skupine na kojoj se prigovori obično iznose.

Oni navode da je riječ o tome da, barem zasad, hrvatski predstavnik na sastancima o proširenju govori da nema nikakve upute iz Zagreba, pa ne može ništa reći.

Istovremeno, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač je u nekoliko intervjua i javnih izjava jasno rekao da Hrvatska neće dati suglasnost za otvaranje poglavlja 23 dok Srbija ne pristane na tri uvjeta – poštovanje manjinskih prava, puna suradnja s Tribunalom u Haagu i ukidanje nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije, navodi Večernji list.

“Za odluku je potreban konsenzus, a budući da je 27 zemalja dalo suglasnost za otvaranje poglavlja, čekamo Hrvatsku da specificira svoj stav.

Kako stavka još nema, ta točka je skinuta s dnevnog reda, jer je ne možemo usvojiti bez konsenzusa svih 28 država”, rekao je izvor iz Vijeća EU.

Međutim, drugi izvor iz EU daje kritičniji pogled i kaže da nije moguće postavljati nova mjerila za otvaranje poglavlja, jer su ta mjerila već određena tijekom 2014, kada ih je prihvatila i Hrvatska.

Prema tom izvoru, Nizozemska, koja do kraja lipnja predsjeda Vijeću EU i želi otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom, nije zadovoljna hrvatskim stavom.

U Europskoj komisiji, koja samo predlaže, ali ne donosi odluku (ta je odluka striktno na 28 država članica), kažu da su otvaranje poglavlja 23 i 24 prvi sljedeći koraci u pregovorima sa Srbijom.

“Rasprava je tjedna i Komisija je spremna ići sljedeće korake čim se ispuni potreban uvjet jednoglasnosti među zemljama članicama”, kaže glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič, a prenosi Večernji list.
 
(RTS,Vecernji.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,