Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Zašto u ‘Panamskim papirima’ nema Amerikanaca?

Zašto u ‘Panamskim papirima’ nema Amerikanaca?

panama-amerikanciDržavljani SAD ne pojavljuju se u tzv. “Panamskim papirima” zato što za offshore kompanije preferiraju druge države, piše novinar lista “Politiko” Dany Vinick

Prema informacijama lista, samo 2014. godine iz SAD je preko offshore kompanija povučeno 1,2 trilijuna dolara.

Porezni stručnjaci smatraju da uzrok tome treba tražiti u promjeni globalne financijske politike i vlastitog ukusa. Kada bogati Amerikanci žele pobjeći od plaćanja poreza, oni ne gledaju u Panamu, već preferiraju Bermudske i Kajmanske otoke.

Moguće je da bi u “Panamskim papirima” bilo više američkih prezimena da je skandal izbio ’80-ih, navodi list. Ali nakon invazije SAD na Panamu 1989. godine, popularnost ove države je naglo opala.

Nakon toga, pošto su Bermudski, Kajmanski i britanska Djevičanski otoci promijenili svoje zakone da bi privukli više investicija, oni su se pokazali povoljniji od Paname.

Osim toga, te države djeluju u okvirima engleskog prava, što omogućuje američkim pravnicima da se osjećaju sigurnije.

Svoja sredstva Amerikanci vole prebacivati u države u kojima se govori engleski, dok se u Panami govori španjolski.

I na kraju, Amerikanci ne vjeruju u stabilnost panamskog političkog režima.

Prošle godine je ekonomist Gabrijel Zukman izračunao da se na računima offshore kompanija nalazi oko osam posto svjetskih financija. On je ocijenio američki offshore problem kao “prilično skroman”, sa svega četiri posto američkih financija koje se nalaze offshore.

Radi se o tome da su najsigurnije i najstabilnije mjesto za skrivanja američkih aktiva same SAD, piše “Politiko”.

Zukman je izjavio da nije pretjerano začuđen što u “Panamskim papirima” nema Amerikanaca.

Jedan od razloga za to je što je, nažalost, prilično lako osnovati lažne, anonimne tvrtke u nekim državama SAD, kao što su Delaware i Nevada, tako da nije potrebno ići u Panamu.

Dany Vinick navodi da nije bila začuđena ni nekolicina eksperata koje je pitao za mišljenje.

U novinama “Süddeutsche Zeitung” ne isključuju da se kasnije mogu pojaviti nova imena. Na pitanje o odsustvu Amerikanaca u dokumentima, urednik je zagonetno odgovorio “Čekajte da vidite što će biti dalje”, navodi list.

Njemački list “Süddeutsche Zeitung” priopćio je u nedjelju da posjeduje dokumente panamske odvjetničke tvrtke “Mosaku Fonseca” koji, kako tvrdi list, dokazuju sudjelovanje niza svjetskih lidera i njihovih suradnika u shemama za pranje novca i utaju poreza.

Informacije koje su procurile pokrivaju aktivnosti tvrtke “Mosaku Fonseca” u razdoblju od 1970. do proljeća 2016.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , ,