Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DOK SU AMERIKANCI PROSVJEDOVALI ZBOG KOŠARKAŠKE UTAKMICE, GRAĐANI ISLANDA SU PROSVJEDOM NATJERALI PREMIJERA DA NAPUSTI VLAST

DOK SU AMERIKANCI PROSVJEDOVALI ZBOG KOŠARKAŠKE UTAKMICE, GRAĐANI ISLANDA SU PROSVJEDOM NATJERALI PREMIJERA DA NAPUSTI VLAST

AMERIKA-ISLANDPrije par dana, tisuće strastvenih studenata navijača izašlo je na ulice u gradu Villanova u Pennsylvaniji kako bi prosvjedovali za ono u što vjeruju milioni građana, od kojih su se mnogi sukobili sa policijom zbog razloga prosvjeda – NCAA košarke

Upravo je ta sklonost Amerikanaca da izbjegavaju one prave stvari koje se zalažu za prave prosvjede protiv vlasti i za prava građana, no oni veličaju beznačajne događaje i cirkuske događaje, što gotovo na kraju jamči tiraniju.

Usporedimo li američki razlog prosvjedovanja s onom na Islandu istog dana, naći ćemo totalno suprotno ponašanje.

Nakon što su prije neki dan razotkirveni sramotni “Panamski Papiri”, premijer Islanda Sigmundur David Gunnlaugsson, i njegova tajna uporaba offshore računa – građani Islanda su izašli su na ulice.

Objavljeno je u razotkrivenim “Panamskim Papirima” da supruga premijera Gunnlaugssona posjeduje tajno offshore investicijsko društvo s multi-milijunskim potraživanjima u islandskoj propaloj banci.

Gunnlaugsson je negirao sve optužbe protiv njega. U ponedjeljak, na desetke tisuća prosvjednika je marširalo u Reykjaviku tražeći da Gunnlaugsson da ostavku. I, u utorak – to su to radili.

Nevjerojatnih 6,6 posto stanovništva u cijeloj zemlji je izašlo na ulice – ne slaveći svoj pobjednički tim u košarci, pijući pivo i bacajući kante za smeće u vatru, već da potaknu promjene kroz ostavku njihovog takozvanog lidera znajući da oni ne podnose korupciju.

 

“Što bi bilo najprirodnije i ispravno za učiniti je da podnese ostavku na mjesto premijera” izjavila je Birgitta Jónsdóttir, bivša WikiLeaks aktivistica koja predstavlja Oporbenu Piratsku stranku u parlamentu, rekao je The Guardian.

“Postoji velika potreba za tim u društvu; premijer je potpuno izgubio sve svoje povjerenje i uvjerljivost.”

U utorak, Gunnlaugsson je ostavku.

Istoga dana, Island je smijenio svog premijera, deseci tisuća građana je bilo na ulicama, također u isto vrijeme događali su se nasilne demonstracije u Americi u kojima su ljudi slavili pobjedu svojeg košarkaškog tima, razbijajući i uništavajući sve do čega su mogli doći. To prikazuje koliko su ta dva društva različita.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,