Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Grupe za za┼ítitu okoli┼ía tu┼że FDA da odbaci odobrenje za uzgoj GMO lososa

Grupe za za┼ítitu okoli┼ía tu┼że FDA da odbaci odobrenje za uzgoj GMO lososa

gmo-lososAmeri─Źki zdravstveni regulatori suo─Źavaju se s tu┼żbom koalicije organizacija za za┼ítitu okoli┼ía koja tra┼żi odbacivanje vladinog odobrenja za tip genetski modificiranog lososa koji se uzgaja za prehranu ljudi, prve GMO ┼żivotinje koja se koristi za prehranu ljudi

The Center for Food Safety, Food and Water Watch, Friends of the Earth i druge grupe navode u tu┼żbi, podnesenoj u srijedu, da ameri─Źka Administracija za hranu i lijekove (FDA) nije uzela u obzir sve opasnosti za okoli┼í genetski modificirane ribe, koju genetskim in┼żenjeringom proizvodi tvrtka iz Massachusettsa AquaBounty Technologies, pi┼íe Reuters.

Vladini du┼żnosnici preuzeli su ulogu posrednika izme─Ĺu kupca i prodavatelja bez odgovaraju─çeg tijela za regulaciju genetski modificiranih ┼żivotinja namijenjenu za hranu, navodi se u tu┼żbi.

FDA je GMO losos odobrio u studenom nakon 20-ogodi┼ínjih pregleda, u prvom takvom odobrenju za ┼żivotinju ─Źija je DNA znanstveno modificirana. Analiti─Źar politike FDA ka┼że da su u to vrijeme du┼żnosnici ┼żeljeli ÔÇśnapraviti sve kako trebaÔÇÖ i ponuditi mnogo prilika za javne komentare jer je odobrenje prvo takve vrste.

Aqua Bounty ka┼że da se njihov losos mo┼że uzgojiti na tr┼żi┼ínu veli─Źinu u pola vremena nego je potrebno lososu u prirodi, ┼íto ┼ítedi i vrijeme i novac.

Me─Ĺutim, proces odobrenja FDA uklju─Źuje ÔÇśiznimno ograni─Źene procjene oko utjecaja na okoli┼íÔÇÖ koji nije u potpunosti procijenio potencijal da lososi AquaBountyja pobjegne iz postrojenja u kojima se uzgajaju, navodi se me─Ĺu ostalim rizicima u tu┼żbi.

Pravni izazov dolazi kako se ameri─Źka prehrambena industrija suo─Źava s pove─çanim pritiskom potro┼ía─Źa da pru┼żi vi┼íe informacija o upotrebi genetski modificiranih sastojaka.

General Mills i druge velike prehrambene kompanije implementiraju novu politiku na proizvode koji sadr┼że GM sastojke, u skladu s Vermontskim zakonom, te po─Źinju ozna─Źavati hranu proizvedenu od genetski modificiranih organizama ili GMO.

Aktivisti za za┼ítitu okoli┼ía brinu da ─çe Vladino odobrenje za losos, tvrtke AquaBounty, slu┼żiti kao presedan za druge prehrambene genetske modificirane ┼żivotinje.

Njihova tu┼żba nastoji zabraniti FDA od poduzimanja daljnjih akcija na ribe ili bilo koje druge genetski modificirane ┼żivotinje za prehranu ljudi sve dok Kongres ne odobri FDA jasnu nadle┼żnost nad takvim proizvodima.
 
(lijecnik.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,