Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Grupe za zaštitu okoliša tuže FDA da odbaci odobrenje za uzgoj GMO lososa

Grupe za zaštitu okoliša tuže FDA da odbaci odobrenje za uzgoj GMO lososa

gmo-lososAmerički zdravstveni regulatori suočavaju se s tužbom koalicije organizacija za zaštitu okoliša koja traži odbacivanje vladinog odobrenja za tip genetski modificiranog lososa koji se uzgaja za prehranu ljudi, prve GMO životinje koja se koristi za prehranu ljudi

The Center for Food Safety, Food and Water Watch, Friends of the Earth i druge grupe navode u tužbi, podnesenoj u srijedu, da američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) nije uzela u obzir sve opasnosti za okoliš genetski modificirane ribe, koju genetskim inženjeringom proizvodi tvrtka iz Massachusettsa AquaBounty Technologies, piše Reuters.

Vladini dužnosnici preuzeli su ulogu posrednika između kupca i prodavatelja bez odgovarajućeg tijela za regulaciju genetski modificiranih životinja namijenjenu za hranu, navodi se u tužbi.

FDA je GMO losos odobrio u studenom nakon 20-ogodišnjih pregleda, u prvom takvom odobrenju za životinju čija je DNA znanstveno modificirana. Analitičar politike FDA kaže da su u to vrijeme dužnosnici željeli ‘napraviti sve kako treba’ i ponuditi mnogo prilika za javne komentare jer je odobrenje prvo takve vrste.

Aqua Bounty kaže da se njihov losos može uzgojiti na tržišnu veličinu u pola vremena nego je potrebno lososu u prirodi, što štedi i vrijeme i novac.

Međutim, proces odobrenja FDA uključuje ‘iznimno ograničene procjene oko utjecaja na okoliš’ koji nije u potpunosti procijenio potencijal da lososi AquaBountyja pobjegne iz postrojenja u kojima se uzgajaju, navodi se među ostalim rizicima u tužbi.

Pravni izazov dolazi kako se američka prehrambena industrija suočava s povećanim pritiskom potrošača da pruži više informacija o upotrebi genetski modificiranih sastojaka.

General Mills i druge velike prehrambene kompanije implementiraju novu politiku na proizvode koji sadrže GM sastojke, u skladu s Vermontskim zakonom, te počinju označavati hranu proizvedenu od genetski modificiranih organizama ili GMO.

Aktivisti za zaštitu okoliša brinu da će Vladino odobrenje za losos, tvrtke AquaBounty, služiti kao presedan za druge prehrambene genetske modificirane životinje.

Njihova tužba nastoji zabraniti FDA od poduzimanja daljnjih akcija na ribe ili bilo koje druge genetski modificirane životinje za prehranu ljudi sve dok Kongres ne odobri FDA jasnu nadležnost nad takvim proizvodima.
 
(lijecnik.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,