Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » AUTIZAM SE MOŽE LIJEČITI: Znanstvenici uspjeli preokrenuti proces u mozgu! (VIDEO)

AUTIZAM SE MOŽE LIJEČITI: Znanstvenici uspjeli preokrenuti proces u mozgu! (VIDEO)

autizamZnanstvenici su uspjeli pokazati kako se autizam razvija kao posljedica procesa u mozgu i kako se ti procesi mogu preokrenuti. Možda će samo to biti dovoljno za liječenje ovog poremećaja

Autizam je poremećaj ponašanja koji ima brojne genetske uzroke, a po najnovjim istaživanjima čak korjene vuče iz cjepiva. Njegovi simptomi su povučeno i repetitivno ponašanje, poput ljuljanja naprijed natrag u sjedećem položaju i izbjegavanje svake socijalne interakcije.

Istraživači s MIT-ja su uspjeli preokrenuti neke od procesa razvoja tih simptoma tako što su pronašli jedan specifični gen, “Shank3″, koji nedostaje nekima od onih koji pate od autizma, piše MITNews.

U studiji koju su proveli na miševima, oni su dokazali da uključivanje tog gena, u kasnijem razdoblju života, omogućuje mozgu uspostaviti neuronske veze koje mu nedostaju i tako proces razvoja autističnog ponašanja preokrenuti u proces ozdravljenja.

Rezultati govore da je zaista moguće utjecati na mozak pacijenta čak i u odrasloj dobi i da su neki degenerativni procesi izlječivi. To daje nadu da će se u budućnosti pronaći uspješan tretman za autizam – kaže profesor Guoping Feng, s MIT-ja.

Protein koji proizvodi gen “Shank3″ je odgovoran za organizaciju stotina drugih proteina koji sudjeluju u stvaranju i održavanju neuronskih veza. Proučavajući rijetke slučajeve u kojima postoji defekt ovog gena, omogućilo je bliži uvid u neurobiološki mehanizam koji dovodi do autizma. Nedostatak ili defekt ovog gena vodi do poremećaja neuronskih veza, što dovodi do razvoja simptoma autizma, a to je jasno pokazano ovom studijom na miševima.

Istraživanje je podrazumijevalo da se genetskim inženjeringom isključi gen “Shank3″ kod miševa, u embrionalnoj fazi razvoja, ali da kasnije, intervencijom u prehrani, ponovo može uključiti.

Miševi su razvili simptome autizma, ali kada im je kasnije, u odrasloj dobi, gen ponovno uključen, uspjeli su suzbiti autistično ponašanje i uspostaviti socijalnu interakciju.

Pogledajte video:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(telegram.rs/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,