Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » OVO NIJE ŠALA: Zašto su sada znanstvenici objavili da vegetarijanska prehrana povećava rizik od srčanih bolesti i karcinoma?

OVO NIJE ŠALA: Zašto su sada znanstvenici objavili da vegetarijanska prehrana povećava rizik od srčanih bolesti i karcinoma?

vegetarijanac-povrceVegetarijanstvo tijekom generacija može dovesti do genetskih mutacija

The Daily Mail piše da vegetarijanstvo tijekom generacija može dovesti do genetskih mutacija koje povećavaju rizik srčanih bolesti i karcinoma. Znanstvenici su ustanovili da dugogodišnji vegetarijanci vjerojatnije nose DNK zbog koje su osjetljiviji na upale. (link na istaživanje)

Ova mutacija čini da vegetarijanci lakše apsorbiraju biljne masne kiseline, ali ujedno potiče nastanak arahidonske kiseline, polinezasićene omega 6 masne kiseline koja povećava upalne bolesti i karcinom, piše poznati RT.

Ovo, zajedno s prehranom bogatom biljnim uljima znači da mutirani geni pretvaraju masne kiseline u arahidonske kiseline. Problem se pogoršava jer mutacija obstruira proizvodnju omega 3 masnih kiselina koje štite od srčanih bolesti. To je rastući problem kod ljudi koji ne jedu ribu i orašaste plodove bogate omega 3 masnim kiselinama, a koriste biljna ulja sa nezdravim omega 6.

Vegetarijanci 40 posto više obolijevaju od karcinoma crijeva

Nova saznanja objašnjavaju prijašnje studije koje su ustanovile da vegetarijanci 40 posto češće obolijevaju od karcinoma crijeva nego oni koji jedu meso. Istraživanje je provelo Sveučilište Cornell, uspoređujući stotine genoma uglavnom vegetarijanske populacije u gradu Pune u Indiji sa ljudima koji jedu meso u Kanzasu. Nađene su primjetne genetske razlike.

Oni koji potječu od vegetarijanaca vjerojatnije nose genetiku koja brže metabolizira biljne masne kiseline. Kod tih osoba, biljna ulja pretvaraju se se u sklonu upalama arahidonsku kiselinu povećavajući rizik kronične upale vezane uz razvoj srčanih bolesti i pogoršanje karcinoma.

Imaju i 5 posto manju gustoću kostiju

Mutacija se u ljudskom genomu pojavljuje odavno i prenosi se kroz generacije. Vegetarijancima češće nedostaje bjelančevina, željeza, D vitamina, B12 vitamina i kalcija, a jedna studija koja pokazuje da vegetarijanci imaju 5 posto manju gustoću kostiju.

Drugo istraživanje pokazuje da su vegeterijanci češće pretili, češće imaju dijabetes i moždane udare. Ova studija objavljena je u časopisu Molecular Biology and Evolution.
 
(telegram.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,