Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PENTAGON tro┼íi na ratove, GOSPODARSKI rast se usporava: Amerika tone sve dublje!

PENTAGON troši na ratove, GOSPODARSKI rast se usporava: Amerika tone sve dublje!

amrika-bombarderProra─Źunski deficit SAD za 2016. godinu porast ─çe na 544 milijardi dolara, uglavnom zbog smanjenja poreza i pove─çanja potro┼ínje koje je Kongres odobrio u prosincu, navodi se u izvje┼ítaj Kongresne ureda za prora─Źun

Pored ve─çeg deficita nego ┼íto je predvi─Ĺeno ljetos, gospodarski rast ─çe se usporiti na 2,7 posto ove godine, dok je ranije predvi─Ĺano tri posto.

Prora─Źunski ured predvi─Ĺa da ─çe u narednih 10 godina deficit biti ukupno 9.400 milijardi dolara, ┼íto je za 1.500 milijardi dolara vi┼íe nego ┼íto je procijenjeno u kolovozu.

Pro┼íle prora─Źunske godine, koja je zavr┼íila u listopadu, deficit SAD je bio 439 milijardi dolara, ┼íto je najmanje u mandatu predsjednika Baracka Obame.

Pove─çanje deficita na 544 milijardi dolara je posljedica nekoliko ─Źinilica, posebno retroaktivnog produ┼żenja poreznih olak┼íica koje su istekle po─Źetkom pro┼íle godine, kao i dodatne potro┼ínje odobrene za Pentagon i druge slu┼żbe, naveo je Kongresni ured za prora─Źun.

Po┼íto je deficit na 2,9 posto BDP-a, ve─çina ekonomista ne vjeruje da je to zabrinjavaju─çe, ali bi na dulji rok to pitanje moglo biti kobno, navodi se u izvje┼í─çu Kongresnog ureda za prora─Źun i dodaje da bi za 10 godina deficit mogao do─çi na pet posto BDP-a.
 
(novosti.rs/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,