Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PENTAGON troši na ratove, GOSPODARSKI rast se usporava: Amerika tone sve dublje!

PENTAGON troši na ratove, GOSPODARSKI rast se usporava: Amerika tone sve dublje!

amrika-bombarderProračunski deficit SAD za 2016. godinu porast će na 544 milijardi dolara, uglavnom zbog smanjenja poreza i povećanja potrošnje koje je Kongres odobrio u prosincu, navodi se u izvještaj Kongresne ureda za proračun

Pored većeg deficita nego što je predviđeno ljetos, gospodarski rast će se usporiti na 2,7 posto ove godine, dok je ranije predviđano tri posto.

Proračunski ured predviđa da će u narednih 10 godina deficit biti ukupno 9.400 milijardi dolara, što je za 1.500 milijardi dolara više nego što je procijenjeno u kolovozu.

Prošle proračunske godine, koja je završila u listopadu, deficit SAD je bio 439 milijardi dolara, što je najmanje u mandatu predsjednika Baracka Obame.

Povećanje deficita na 544 milijardi dolara je posljedica nekoliko činilica, posebno retroaktivnog produženja poreznih olakšica koje su istekle početkom prošle godine, kao i dodatne potrošnje odobrene za Pentagon i druge službe, naveo je Kongresni ured za proračun.

Pošto je deficit na 2,9 posto BDP-a, većina ekonomista ne vjeruje da je to zabrinjavajuće, ali bi na dulji rok to pitanje moglo biti kobno, navodi se u izvješću Kongresnog ureda za proračun i dodaje da bi za 10 godina deficit mogao doći na pet posto BDP-a.
 
(novosti.rs/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,