Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » GOOGLE SE BORI UZ APPLE PROTIV DRŽAVE: Upozorenje korisnicima dok vas Veliki Brat gleda

GOOGLE SE BORI UZ APPLE PROTIV DRŽAVE: Upozorenje korisnicima dok vas Veliki Brat gleda

google-upozorenjeGoogle je odlučio još više unaprijediti sigurnost Gmaila novim upozorenjem koje korisniku govori da je meta hakera koji rade za državu

Google će prikazati upozorenje preko cijele stranice, ako država podupire napadače koji pokušavaju pristupiti korisničkom Gmail računu ili računalo, priopćila je tvrtka.

Taj potez dolazi nakon što je Google podržao Apple u borbi protiv FBI-a koji ga je prisiljavao na dešifriranje terorističkog iPhonea.

Google je poboljšao vidljivost svog upozorenja pod okriljem napada koji dolaze od  strane države, i proširio ga da pokriva cijelu stranicu.

“Danas pokrećemo novo upozorenje preko cijele stranice s uputama o tome kako ovi korisnici mogu ostati sigurni. Oni mogu vidjeti ovo novo upozorenja umjesto ili kao dodatak, postojećih”, napisali su nedavno napisao je na službenoj Googleovom sigurnosnom blogu, Nicolas Lidzborski, inženjer sigurnosti Gmaila i Jonathan Pevarnek,inženjer Jigsaw-a.

Iako takvi hakerski napadi pogađaju samo oko 0,1 posto korisnika Gmaila, Google je uveo upozorenje koje će se pokazati preko cijelog ekrana dođe li do toga, prenosi Engadget. Ono sadrži i upute o tome kako dalje postupiti da se zaštitite.

Ovo je još jedno u nizu Googleovih pokušaja da poveća sigurnost svoje iznimno popularne mail usluge. U veljači su uveli simbol crvenog lokota koji upozorava primatelje elektroničke pošte na potencijalno štetne poruke.

Aktivisti, novinari, i nositelji državne politike najvjerojatnije će biti plijen koji će biti cilj pokrenuog cyber-napada od strane vlasti, ali samo 0,1 posto korisnika Gmaila postaju žrtve takvih pokušaja, prema procjeni.

Prošlog mjeseca, Google je počeo obavještavati korisnike Gmaila da poruke koje oni šalju ili primaju su nekodirane, što znači da bi mogle biti prisluškivane od strane trećih osoba relativno lako. Ikona razbijenog crvenog lokota će se tada pojaviti uz e-mail adresu ukoliko poruka nije kodirana, a upitnik umjesto slike na profilu.

Savezna agencija za provođenje zakona je vodila pravni rat na Appleom u pokušaju da izvrši pritisak na tehnološkog diva u otključavanju mobitela koji je pripadao Syed Rizwan Farooku, jedan od napadača u prosincu prošle godine u pucnjavi u San Bernardinu.

Googleov CEO, Sundar Pinchai, podupro je Appleov pristup privatnost korisnika, tweetao je niz postova u kojima je nazvao FBI zahtjev “zabrinjavajućim presedanom” i upozorio da bi to moglo “ugroziti privatnost korisnika.”
 


 
(thefreethoughtproject.com,index.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,