Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » DOKAZANO: Plavuše nisu glupe

DOKAZANO: Plavuše nisu glupe

plavuseRezultati analize podataka o koeficijentu inteligencije i socijalnim uspjesima pokazali su se neočekivanim: razinu kvocijenta inteligencije kod plavuša u prosjeku je viši nego kod žena druge boje kose

Osim toga, plavuše su češće genijalne

Suradnik sveučilišta Ohio analizirao je statistiku o uspješnosti žena za posljednjih 50 godina i došao do zaključka da plavuše ne samo da nisu gluplje od dama druge boje kose, već da imaju i veći koeficijent inteligencije i da među njima češće ima genija.

Sva psihosocijalna istraživanja posljednjih godina svjedoče da stereotipi veoma utječu na zapošljavanje novih radnika, razumijevanje starih i druge socijalne pojave, piše Jay Zagorski u listu Economic Bulletin.

“Naše istraživanje uvjerljivo pokazuje da plavuše ne treba diskriminirati zbog njihove ‘slabe’ inteligencije”, navodi se u članku.

Zagorski je došao do zaključka, analiziravši podatke o razini IQ, uspjesima u životu i drugim socijalno-ekonomskim parametrima koji su bili sakupljeni 1979. godine u SAD anketiranjem nekoliko tisuća mladih Amerikanaca i Amerikanki koji su se rodili krajem ’50-ih i početkom ’60-ih godina.

Ovaj test, kako objašnjava znanstvenik, provodio se u “slijepom” režimu i tek kroz šest godina, 1985. godine, sociolozi su sakupili podatke o boji kose i koži sudionika eksperimenta. To je omogućilo Zagorskom da objektivno ocijeni jesu li plavuše gluplje, a crnke pametnije od prosječnih žena.

Rezultati su pokazali prilično neočekivani – razina IQ kod plavuša u prosjeku je 103,2 boda, što je najbolji rezultat za sve kategorije žena. Crnke ih odmah prate s prosjekom od 102,7 bodova. Crvenokose sudionice eksperimenta su imale 101,2 boda, dok su farbane imale – 100,5 bodova.

Sa koeficijentom inteligencije preko 150, plavuše imaju više šansi da budu genijalci, ali je među njima bilo i više žena s prosječno niskom razinom intelekta. Sve ovo ukazuje da plavuše nisu ništa gluplje od žena druge boje kose, a nekad ih i prevazilaze po intelektu.

Slični podaci su i kod plavih muškaraca – njihov kvocijent inteligencije također se nije značajno statistički razlikovao od razvijenosti inteligencije kod crnih muškaraca – kako smatraju znanstvenici, što je povezano.

U trenutku popunjavanja ankete nisu birane žene s prirodnom bojom.

Zašto su plavuše pokazale pametnijima od drugih žena? Zagorski pretpostavlja da to može biti povezano s time što, kako su pokazale kasnije ankete, veći broj plavuša ima kućne biblioteke nego što ih imaju žene s drugom bojom kose. Sa druge strane, znanstvenici ne poriču da u tome mogu imati utjecaja i genetski faktori koje tek treba otkriti.
 
(sputniknews.com/uredio:NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , ,