Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kontroverzni apel lije─Źnika: Svijet mora legalizirati droge

Kontroverzni apel lije─Źnika: Svijet mora legalizirati droge

obama-canabisMe─Ĺunarodna lije─Źni─Źka komisija koju su osnovali “Lancet medical journal” i Sveu─Źili┼íte John Hopkins iz SAD-a pozvali su cijeli svijet na dekriminalizaciju svih droga bez iznimke, od lakih do te┼íkih

Oni su sastavili izvje┼ítaj koji ─çe predati skoroj raspravi u UN-u o u─Źincima aktualnih metoda borbe protiv ilegalnih droga diljem svijeta, prakti─Źno uglavnom represivnih.

Komisija Lanceta i Johna Hopkinsa navodi mnoštvo argumenata o tome da sadašnje metode nisu uspjele smanjiti zlouporabu droga, da su dovele do eksplozije kriminala, ubojstava, narušavanja ljudskih prava, kao i do širenja hepatitisa C i HIV-a.

Dr. Chris Beyrer iz John Hopkins Bloomberg School of Public Health, koji je ina─Źe i ─Źlan komisije, navodi da se sav represivni pristup svodi na pretpostavke o ovisnostima koje uop─çe nisu znanstveno analizirane.

Komisija ─çe, stoga, od UN-a zatra┼żiti da da podr┼żi dekriminalizaciju svih prekr┼íaja koji se ti─Źu prodaje, kori┼ítenja i proizvodnje malih koli─Źina droga, kao i izbacivanje vojske iz borbe protiv manjih prekr┼íitelja, dok za ve─çe nasilne skupine koje se bave drogama predvi─Ĺa ─Źak i sna┼żniji udar policija.

Komisija tako─Ĺer tra┼żi i da se apsolutno smanje zatvorske kazne za ┼żene koje su uhva─çene u krijum─Źarenje, odnosno koje narkodileri koriste kao kurire, najobi─Źnije krijum─Źare. Od UN-a ─çe znanstvenici tra┼żiti i da podupre uvo─Ĺenje legaliziranog tr┼żi┼íta droga u nacijama ─Źlanicama UN-a.

Komisija je, ka┼że, svjesna da to ne─çe i─çi preko no─çi, ali odnekud se krenuti mora.

Jedno od posebno istaknutih mjesta apela stru─Źnjaka jest i tra┼żenje da se zaustavi zapra┼íivanje herbicidima usjeva s poljoprivrednim kulturama iz kojih se proizvode droge.
 
(express.hr/uredio:NoviSvjetskiPoredak)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,