Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kontroverzni apel liječnika: Svijet mora legalizirati droge

Kontroverzni apel liječnika: Svijet mora legalizirati droge

obama-canabisMeđunarodna liječnička komisija koju su osnovali “Lancet medical journal” i Sveučilište John Hopkins iz SAD-a pozvali su cijeli svijet na dekriminalizaciju svih droga bez iznimke, od lakih do teških

Oni su sastavili izvještaj koji će predati skoroj raspravi u UN-u o učincima aktualnih metoda borbe protiv ilegalnih droga diljem svijeta, praktično uglavnom represivnih.

Komisija Lanceta i Johna Hopkinsa navodi mnoštvo argumenata o tome da sadašnje metode nisu uspjele smanjiti zlouporabu droga, da su dovele do eksplozije kriminala, ubojstava, narušavanja ljudskih prava, kao i do širenja hepatitisa C i HIV-a.

Dr. Chris Beyrer iz John Hopkins Bloomberg School of Public Health, koji je inače i član komisije, navodi da se sav represivni pristup svodi na pretpostavke o ovisnostima koje uopće nisu znanstveno analizirane.

Komisija će, stoga, od UN-a zatražiti da da podrži dekriminalizaciju svih prekršaja koji se tiču prodaje, korištenja i proizvodnje malih količina droga, kao i izbacivanje vojske iz borbe protiv manjih prekršitelja, dok za veće nasilne skupine koje se bave drogama predviđa čak i snažniji udar policija.

Komisija također traži i da se apsolutno smanje zatvorske kazne za žene koje su uhvaćene u krijumčarenje, odnosno koje narkodileri koriste kao kurire, najobičnije krijumčare. Od UN-a će znanstvenici tražiti i da podupre uvođenje legaliziranog tržišta droga u nacijama članicama UN-a.

Komisija je, kaže, svjesna da to neće ići preko noći, ali odnekud se krenuti mora.

Jedno od posebno istaknutih mjesta apela stručnjaka jest i traženje da se zaustavi zaprašivanje herbicidima usjeva s poljoprivrednim kulturama iz kojih se proizvode droge.
 
(express.hr/uredio:NoviSvjetskiPoredak)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,