Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Pet razloga zbog kojih teroristi nišane Europu

Pet razloga zbog kojih teroristi nišane Europu

teroristi-eruopaEksplozije u Bruxellesu su dokazale da je EU postala glavna meta islamskih terorista, za što postoji nekoliko razloga, piše list Time

Prvo, za terorističke napade bio je pripremljen teren. Sve je počelo u proljeće 2014. godine, kada je državljanin Francuske, povezan s ISIS-om, pucao u Židovskom muzeju u Belgiji. Za njim je slijedio napad na redakciju francuskog tjednika “Charlie Hebdo” i pariški teroristički napadi ujesen prošle godine, kada je poginulo više od 185 osoba.

Daesu je organizirao oko 75 terorističkih napada u 20 zemalja, ne računajući Siriju i Irak. Što se više istiskuje Daesu s Bliskog istoka, on postaje veća prijetnja za ostatak svijeta, piše list.

Drugo, Europa je postala neka vrsta baze za vrbovanje Daesu-a. Teroristi ne biraju nasumce gradove koje će napasti. Od 2012 do 2015. godine više od 400 ljudi je otputovalo iz Belgije u Siriju i Irak, kako bi se pridružili Daesu-u. Iz Francuske je u tom razdoblju otišlo 1.200 ljudi. Na ovaj način, Pariz i Bruxelles su postale europske prijestolnice koje daju najveći broj stranih militanata na Bliski istok, navodi se u članku.

Treći razlog – migracijska kriza koja ne prestaje i koju Daesu koristi kao instrument za vrbovanje. U 2015. godini u Europu je stiglo više od milijun izbjeglica – od početka ove godine 135 tisuća. Kriza s migrantima predstavlja odličnu mogućnost za teroriste da naprave raskol između muslimana i Zapada. Mnogi europski lideri idu naruku islamista, izjavljujući da će prihvaćati samo izbjeglice-kršćane, piše Time.

Četvrto, Daesu koristi sve veći raskol u EU. Kancelarka Njemačke Angela Merkel koja je faktički glavni lider u EU s velikim trudom je uspjela postići sporazum o izbjeglicama s Turskom, obećavši joj bezvizni režim. Ipak, nakon terorističkog napada u Bruxellesu, Europljani s još većim negodovanje prihvaćaju to da će se turski građani slobodno kretati po Europi. Lideri mnogih zemalja su već tražili povratak na unutarnje granice u EU. Ipak, to može staviti točku na zonu “Schengena”, i zajedno s njom dovesti u opasnost europski projekt u cjelini, navodi se u članku.

Na kraju, Europu slabi referendum koji se nadvio nad Velikom Britanijom. Ako tako važna zemlja za EU izađe iz njenog sastava, to će staviti pod znak pitanja samo postojanje EU. Osim toga, 53 posto Francuza, više od 45 posto Nijemaca, Španjolaca i Šveđana žele održati vlastite referendume. Može se samo pretpostaviti što se može dogoditi ako uoči glasovanja u Velikoj Britaniji dođe do terorističkog napada. Čelnici ISIS-a imaju dosta mogućnosti za destabilizaciju EU, piše Time.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,