Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Europske godine opasnog ┼żivljenja

Europske godine opasnog ┼żivljenja

eu-izvanredno-stanjeSerija teroristi─Źkih akata u Bruxellesu pokazala je da, unato─Ź bolnom iskustvu napada u Parizu, europske slu┼żbe sigurnosti nemaju rje┼íenje za teroristi─Źku opasnost

Odbilo se o glavu i to ┼íto se Europa, umjesto da se usredoto─Źi na rje┼íavanje situacije u Siriji, iscrpljuje u uzaludnim sankcijama protiv Rusije koja je ba┼í predvodnik u obra─Źunu s Daesu-om.

Teroristi su udarili u srce EU, u Bruxellesu u Belgiji. Mete su bile zra─Źna i stanice metroa, neke vrlo blizu sjedi┼ítu EU. Bruxelles je blokiran, Belgija je podigla razinu sigurnosti na najvi┼íu, ─Źetvrti nivo, a Francuska mobilizira jo┼í 1.600 policajaca da osigura svoju sigurnost.

Odgovornost je preuzela Daesu (ISIS, Islamska dr┼żava), odmah nakon napada ┼íto je ─Źudno s obzirom na napad u Parizu. Vjerojatno nije slu─Źajno ┼íto su se napadi dogodili neposredno poslije hvatanja jedinog pre┼żivjelog aktera teroristi─Źkih napada u Parizu, Salaha Abdeslam. Europa je u ratu, upozorava francuski premijer Manuel Valls.

I dok izrazi su─çuti i osude barbarskih napada sti┼żu sa svih strana, mjere sigurnosti podi┼żu i Britanija, Njema─Źka … Mogu li one sprije─Źiti fanati─Źne radikalne islamiste poduzeti nove napade? Mogu li zaustaviti ┼íirenje panike? Mogu li suzbiti ┼íirenje obazrivostiprema gra─Ĺanima zapadnoeuropskih zemalja muslimanske vjeroispovijesti ali i prema migrantima koji ─çe i unutar nove nagodbe EU i Turske nastaviti pristizati u Europu? Te┼íko.

Kako se Europa upetljala u to klupko od terorizma, izbjeglica, krize europskih vrijednosti, nagodbe s Turskom ─Źiji je uspjeh krajnje neizvjestan? Klupko toliko zamr┼íeno da je postalo Gordijev ─Źvor. Razlog su – dvostruka pravila i iscrpljivanje u sankcijama protiv Rusije koja je predvodnik obra─Źuna sa Daesu-om.

Jo┼í davnih ’90 -ih, Europa je zatvarala o─Źi pred islamistima u BiH. Pu┼ítali su da mud┼żahedini formiraju kampove u BiH, zanemarivali ─Źinjenicu da su ekstremisti putovali po svijetu s bosanskim putovnicama, i┼í─Źu─Ĺavali su se kad se ispostavilo da je “Bijela Al Kaida” pustila pipke diljem Europe, pa i svijeta.


Dvostruka pravila su jo┼í prije toga, sjetimo se, bila u ┼íirokom opticaju dok je trajao rat u ─îe─Źeniji. Tada su ─Źe─Źenski teroristi za Europu bili ustanici i borci za slobodu.

Stvari su se ne┼íto promijenile nakon teroristi─Źkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. godine, ali ne zadugo. Kada je Rusija stavila do znanja da vi┼íe ne─çe sjediti skr┼ítenih ruku dok se gaze njeni interesi, buknula je Ukrajina, kao lo┼íe zamaskirana lekcija Moskvi.

I dobar razlog da se nakon desetlje─ça sankcija koje je Washington dr┼żao protiv Moskve od 1974. unutar Jackson-Venikovog amandmana, zbog sprje─Źavanja emigracije iz SSSR-a, uvesti nove, zbog istoka Ukrajine.

U me─Ĺuvremenu, rasplamsavao se rat u Siriji, gdje nije uspjelo jo┼í jedno u nizu “arapskih prolje─ça”, ─Źiji je cilj bio svrgavanje Bashara al Assada. Bujala je snaga Daesu-a, ─Źeda zapadnih centara mo─çi koje se otrglo kontroli.

I dok se Rusija nije umije┼íala, borba protiv te hidre tapkala je u mjestu. Ali ni to nije dozvalo Zapad pameti: nikako da shvati da se terorizam ne mo┼że pobijediti tako ┼íto ─çe┼í jedan dan Moskvu pozdravljati kao saveznika u toj borbi, a sutradan uvoditi nove sankcije Rusiji.

Mjere sigurnosti same po sebi nisu dovoljne. Nema vajde ni od poja─Źanog nadzora elektroni─Źkih komunikacija koje zapadne obavje┼ítajne slu┼żbe ┼íiroko provode, ┼ípijuniraju─çi usput koga stignu. Manuel Valls govori o mobilizaciji.

Ali prije mobilizacije sigurnosnih slu┼żbi Europa mora shvatiti da je sigurnost nedjeljiva, i da samo sve zemlje zajedno, da, ba┼í sve – bez obzira na kojem su kontinentu, i bez zakulisnih igara, mogu u─çi u istinsku borbu protiv terorizma. I pobjediti.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,