Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Za 100 godina nestat će devet država. Pročitajte koje su to države

Za 100 godina nestat će devet država. Pročitajte koje su to države

nacije-buducnostDeset država do 2115. neće postojati u ovakvom obliku kao danas, a postoje i razlozi za to

Razlog su osim prirodnih katastrofa i politički razlozi. Sama povijest pokazuje da države mogu iz različitih razloga nestati i nastati. I dok je 20. stoljeće donijelo raspad Austro-Ugarske, Sovjetskog Saveza, stručnjaci smatraju da bi se slično moglo dogoditi nekim državama u ovom stoljeću.

Kiribati, Nizozemska, Velika Britanija, Kanada, Južni Sudan, Tajvan, Palestina, Sjeverna Koreja, Haiti, Sealand (mikronacija – samoproglašena imaginarna “država” ) za sto godina više neće postojati, piše portal toptenz.net.

Kiribati, otočna država u Tihom oceanu, zbog povećanja razine mora mogla bi nestati. Predsjednik ove zemlje je već počeo evakuaciju stanovnika s nekih otoka nakon ciklone Pem. Uputio je i zahtjev Australiji, Novom Zelandu i Fidžiju da prihvate njegove državljane kao izbjeglice.

Što se tiče Nizozemske, klimatske promjene tu bi mogle odigrati presudnu ulogu uzme li se u obzir da se ova država većim dijelom nalazi ispod razine mora. Nizozemskoj ne prijeti samo rast nivoa mora, već je pravi problem što neki nasipi koji je čuvaju od mora, spriječavaju otjecanje poplavnih voda.

Kod Velike Britanije, kako se navodi razlog je političke naravi. Češći pozivi na referendum mogli bi biti razloga da Velika Britanija do 2115. godine možda neće postojati u današnjem obliku.

Za Kanadu bi, kako se navodi, gubitak Quebeca gdje živi četvrtina kanadske populacije, uglavnom francuske nacionalnosti, mogao dovesti do raspada preostalog dijela zemlje pod pritiskom regionalnih razlika i separatističkih pokreta.

Što se tiče Tajvana, portal navodi da je samo pitanje vremena kada će biti pripojen Kini.

U slučaju Sjeverne Koreje, neki stručnjaci smatraju da je također pitanje vremena kada će se Sjeverna Koreja urušiti. Kada se to dogodi, navodi portal, nešto prije 2115. godine, Južna Koreja će biti spremna da vrati Sjever u ujedinjenu zemlju.

Dok većina svjetskih sila ne priznaje Palestinu kao državu, više od dvije trećine članica UN su to učinile. Ipak, u kombinaciji s neprijateljskim Izraelom i značajnom nestabilnošću u toj regiji, slabost palestinske uprave će vjerovatno rezultirati time da 2115. godine Palestina vjerovatno neće postojati kao državni entitet.

Najkraće će, kako piše, trajati Južni Sudan, najmlađa država na svijetu. U devet od 10 njegovih provincija traju sukobi, a ukoliko se ne postigne politički dogovor, teško da će ova zemlja opstati.

Haiti su se ranije više suočavali s etničkim čišćenjem i sukobima, a danas veliki utjecaj imaju posljedice klimatskih promjena.
 

 
(net.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,