Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » DEDOLARIZACIJA: Deklasificirani e-mailovi razotkrili zašto je NATO ubio Gadafija… da bi zaustavio stvaranje nove libijske valute u zlatu

DEDOLARIZACIJA: Deklasificirani e-mailovi razotkrili zašto je NATO ubio Gadafija… da bi zaustavio stvaranje nove libijske valute u zlatu

dolar-zato-gaddafiEmail prepiska bivše državne tajnice SAD Hillary Clinton i njenog savjetnika Sidney Blumenthala, s koje je nedavno skinuta oznaka tajnosti, pokazuje da je Clintonica bila “do guše umiješana” u zavjeru Zapada protiv libijskog čelnika Muamera Gadafija i njegove panafričke valute “zlatni dinar”, kaže istraživač William Engdahl

Ovaj američki autor i istraživač tvrdi da je ta prepiska bacila novo svjetlo na prave motive američkog establišmenta u ratu protiv Gadafija.

“U emailu Blumenthala upućenom državnoj tajnici Hillary Clinton 2. travnja 2011, s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, Blumenthal otkriva razlog zašto je Gadafi morao biti eliminiran“, piše Engdahl.

Pozivajući se na neindentificirani “izvor na visokoj poziciji”, Blumenthal piše Clintonovoj: “Prema osjetljivim informacijama kojima ovaj izvor raspolaže, Gadafijeva vlada ima 143 tona zlata i sličan iznos u srebru … Ovo zlato je sakupljeno prije aktualne pobune i namijenjeno je za uspostavljanje panafričke valute bazirane na libijskom zlatnom dinaru”, otkriva istraživač.

Gadafi nije bio jedini afrički čelnik koji je prije želio svoje prihode od nafte pretvoriti u državno-kontrolirane fondove, nego što bi ih povjerio bankarima New Yorka ili Londona, nakon američkog rata protiv terora koji je počeo na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji.

E-pošta je ukazala da su Francuzi pod vodstvom NATO vojne inicijative u Libiji također potaknuti željom da se dobije pristup većem udjelu libijske proizvodnje nafte, kako bi se potkopao dugoročni plan Gadafija da zamijeni Francusku kao dominantnu silu u frankofonoj regiji Afrike.

Dokumenti koji su razotkrili e-poštu omogućili su zaviriti iza zastora da bi se otkrilo kako se vanjska politika često se provodila u praksi.

Iako je objavljeno u medijima da je Libijska vojna intervencija podržana od strane Zapada potrebna da spasi ljudske živote, pravi faktor koji je stajao iza intervencije je činjenica da je Gadafi planirao stvoriti visok stupanj ekonomske samostalnosti s novom pan-afričkom valutom koja bi umanjila francuski utjecaj i moć u regiji.

“Izgledno je da će suverena kontrola rastućeg broja afričkih i arapskih naftnih država nad njihovim prihodima od državne nafte i plina do 2008. izazvati ozbiljnu zabrinutost Wall Streeta i Londonske banke. Oni potencijalno neće moći kontrolirati ogromnu likvidnost, koja se mjeri u bilijunima”, nastavlja Engdahl.

zlato-gadafi-libijaU međuvremenu, 2009. godine, Gadafi koji je tada bio predsjednik afičke Unije, ponudio je državama kontinenta da se prebace na novu valutu, neovisnu od američkog dolara, takozvani zlatni dinar.

Prema riječima ovog istraživača, ideja koju je zagovarao libijski lider, naišla je na odobravanje Ben Alija u Tunisu i Mubaraka u Egiptu.

Gadafi je pozvao afričke narode da stvore valutni savez kojim bi “zlatni dinar” postao glavno sredstvo plaćanja nafte i drugih resursa.

“Zajedno s bogatim naftnim fondovima arapskog OPECA, druge afričke države, posebno Angola i Nigerija, namjeravale su stvoriti vlastite fondove od naftnih prihoda, u vrijeme kada je 2011. NATO bombardirao Libiju”, piše Engdahl i dodaje da su ti suvereni nacionalni fondovi trebali Afriku učiniti nezavisnom od kolonijalne monetarne kontrole.

San afričke nacije istovremeno je bio noćna mora financijske elite Zapada. U svjetlu svega ovoga, ne iznenađuje da su Wall Street i Londonska banka stali iza NATO-ove kampanje usmjerene protiv “neposlušnog” libijskog lidera.

Engdahl ukazuje na činjenicu da je nešto vrlo sumnjivo stajalo iza ideje da libijski islamisti koje je podržavala Amerika kreiraju banku u stilu Zapada u “egzilu” (kao i vlastitu naftnu kompaniju), i to usred strašne borbe protiv Gadafijeve vlade.

Istraživač citira Roberta Venzela, koji je u “Ekonomic Politics Journalu” napisao da “nikada nije čuo za središnju banku stvorenu za samo nekoliko tjedana usred ustanka”.

“Ovo ukazuje da imamo nešto više od grupe pobunjenika koji trčkaraju naokolo i da iza toga stoje neki vrlo sofisticirani utjecaji”, ukazao je Wenzel.

Ti “interesi” mogli bi biti povezani s mogulima s Wall Streeta i Londona, koji su željeli da eliminiraju ideju o panafričkoj valuti.

“Gadafijev san o arapskom i afričkom zlatnom sustavu neovisnom od američkog dolara je, nažalost, umro s njim”, piše Engdahl.

Ipak, priča još nije gotova – novi savez koji počiva na zlatom podržanoj valuti pojavljuje se na Istoku, prijeteći da ugrozi hegemoniju američkog dolara. Ova grupa, koju predvode Kina i Rusija, predstavlja potpuno novi izazov američkoj monetarnoj dominaciji, zaključuje istraživač.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com,thefreethoughtproject.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , ,