Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » DEDOLARIZACIJA: Deklasificirani e-mailovi razotkrili za┼íto je NATO ubio Gadafija… da bi zaustavio stvaranje nove libijske valute u zlatu

DEDOLARIZACIJA: Deklasificirani e-mailovi razotkrili za┼íto je NATO ubio Gadafija… da bi zaustavio stvaranje nove libijske valute u zlatu

dolar-zato-gaddafiEmail prepiska biv┼íe dr┼żavne tajnice SAD Hillary Clinton i njenog savjetnika Sidney Blumenthala, s koje je nedavno skinuta oznaka tajnosti, pokazuje da je Clintonica bila “do gu┼íe umije┼íana” u zavjeru Zapada protiv libijskog ─Źelnika Muamera Gadafija i njegove panafri─Źke valute “zlatni dinar”, ka┼że istra┼żiva─Ź William Engdahl

Ovaj ameri─Źki autor i istra┼żiva─Ź tvrdi da je ta prepiska bacila novo svjetlo na prave motive ameri─Źkog establi┼ímenta u ratu protiv Gadafija.

“U emailu Blumenthala upu─çenom dr┼żavnoj tajnici Hillary Clinton 2. travnja 2011, s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, Blumenthal otkriva razlog za┼íto je Gadafi morao biti eliminiran“, pi┼íe Engdahl.

Pozivaju─çi se na neindentificirani “izvor na visokoj poziciji”, Blumenthal pi┼íe Clintonovoj: “Prema osjetljivim informacijama kojima ovaj izvor raspola┼że, Gadafijeva vlada ima 143 tona zlata i sli─Źan iznos u srebru … Ovo zlato je sakupljeno prije aktualne pobune i namijenjeno je za uspostavljanje panafri─Źke valute bazirane na libijskom zlatnom dinaru”, otkriva istra┼żiva─Ź.

Gadafi nije bio jedini afri─Źki ─Źelnik koji je prije ┼żelio svoje prihode od nafte pretvoriti u dr┼żavno-kontrolirane fondove, nego ┼íto bi ih povjerio bankarima New Yorka ili Londona, nakon ameri─Źkog rata protiv terora koji je po─Źeo na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji.

E-po┼íta je ukazala da su Francuzi pod vodstvom NATO vojne inicijative u Libiji tako─Ĺer potaknuti ┼żeljom da se dobije pristup ve─çem udjelu libijske proizvodnje nafte, kako bi se potkopao dugoro─Źni plan Gadafija da zamijeni Francusku kao dominantnu silu u frankofonoj regiji Afrike.

Dokumenti koji su razotkrili e-po┼ítu omogu─çili su zaviriti iza zastora da bi se otkrilo kako se vanjska politika ─Źesto se provodila u praksi.

Iako je objavljeno u medijima da je Libijska vojna intervencija podr┼żana od strane Zapada potrebna da spasi ljudske ┼żivote, pravi faktor koji je stajao iza intervencije je ─Źinjenica da je Gadafi planirao stvoriti visok stupanj ekonomske samostalnosti s novom pan-afri─Źkom valutom koja bi umanjila francuski utjecaj i mo─ç u regiji.

“Izgledno je da ─çe suverena kontrola rastu─çeg broja afri─Źkih i arapskih naftnih dr┼żava nad njihovim prihodima od dr┼żavne nafte i plina do 2008. izazvati ozbiljnu zabrinutost Wall Streeta i Londonske banke. Oni potencijalno ne─çe mo─çi kontrolirati ogromnu likvidnost, koja se mjeri u bilijunima”, nastavlja Engdahl.

zlato-gadafi-libijaU me─Ĺuvremenu, 2009. godine, Gadafi koji je tada bio predsjednik afi─Źke Unije, ponudio je dr┼żavama kontinenta da se prebace na novu valutu, neovisnu od ameri─Źkog dolara, takozvani zlatni dinar.


Prema rije─Źima ovog istra┼żiva─Źa, ideja koju je zagovarao libijski lider, nai┼íla je na odobravanje Ben Alija u Tunisu i Mubaraka u Egiptu.

Gadafi je pozvao afri─Źke narode da stvore valutni savez kojim bi “zlatni dinar” postao glavno sredstvo pla─çanja nafte i drugih resursa.

“Zajedno s bogatim naftnim fondovima arapskog OPECA, druge afri─Źke dr┼żave, posebno Angola i Nigerija, namjeravale su stvoriti vlastite fondove od naftnih prihoda, u vrijeme kada je 2011. NATO bombardirao Libiju”, pi┼íe Engdahl i dodaje da su ti suvereni nacionalni fondovi trebali Afriku u─Źiniti nezavisnom od kolonijalne monetarne kontrole.

San afri─Źke nacije istovremeno je bio no─çna mora financijske elite Zapada. U svjetlu svega ovoga, ne iznena─Ĺuje da su Wall Street i Londonska banka stali iza NATO-ove kampanje usmjerene protiv “neposlu┼ínog” libijskog lidera.

Engdahl ukazuje na ─Źinjenicu da je ne┼íto vrlo sumnjivo stajalo iza ideje da libijski islamisti koje je podr┼żavala Amerika kreiraju banku u stilu Zapada u “egzilu” (kao i vlastitu naftnu kompaniju), i to usred stra┼íne borbe protiv Gadafijeve vlade.

Istra┼żiva─Ź citira Roberta Venzela, koji je u “Ekonomic Politics Journalu” napisao da “nikada nije ─Źuo za sredi┼ínju banku stvorenu za samo nekoliko tjedana usred ustanka”.

“Ovo ukazuje da imamo ne┼íto vi┼íe od grupe pobunjenika koji tr─Źkaraju naokolo i da iza toga stoje neki vrlo sofisticirani utjecaji”, ukazao je Wenzel.

Ti “interesi” mogli bi biti povezani s mogulima s Wall Streeta i Londona, koji su ┼żeljeli da eliminiraju ideju o panafri─Źkoj valuti.

“Gadafijev san o arapskom i afri─Źkom zlatnom sustavu neovisnom od ameri─Źkog dolara je, na┼żalost, umro s njim”, pi┼íe Engdahl.

Ipak, pri─Źa jo┼í nije gotova – novi savez koji po─Źiva na zlatom podr┼żanoj valuti pojavljuje se na Istoku, prijete─çi da ugrozi hegemoniju ameri─Źkog dolara. Ova grupa, koju predvode Kina i Rusija, predstavlja potpuno novi izazov ameri─Źkoj monetarnoj dominaciji, zaklju─Źuje istra┼żiva─Ź.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com,thefreethoughtproject.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , ,