Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » VELIKI EKONOMSKI PLAN: Kina je spremna zahtijevati zemlju i nekretnine SAD-a kao isplatu američkog duga

VELIKI EKONOMSKI PLAN: Kina je spremna zahtijevati zemlju i nekretnine SAD-a kao isplatu američkog duga

kina-dug-amerikaMože li nekretnina na američkom tlu biti u vlasništvu Kine i postaviti se kao “razvojna zona”, u kojem bi komunistička zemlja mogla uspostaviti tvrtke u kineskom vlasništvu i dovesti svoje građane u SAD na posao?

To je dio razvojnog prijedloga Peking koji se razvija tiho od 2009. godine, u planu u kojem bi se više od $ 1 trilijuna dolara američkog duga pretvorilo u nekretnine.

Prema planu, Kina bi posjedovala američke tvrtke, američku infrastrukturu, te američko zemljišta visoke vrijednosti, i sve uz jamstvo vlade SAD da neće biti gubitaka.

Yu Qiao, profesor ekonomije u Školi za javnu politiku i upravljanje na Sveučilištu Tsighua u Pekingu, predložio je u 2009. godini ovaj plan američkoj vladi kako bi se osigurala strana ulaganja SAD-a u svijetu.

Mediji imaju pouzdane informacije da je Bank of China, kineska središnja banka, nastavila razvijati plan da pretvori fundus američkog duga u kapital u vlasništvu Kine u SAD-u

Obamina administracija, prema planu, bi dala financijsko jamstvo kao poticaj za Kinu da pretvori američki dug u izravna vlasnička ulaganja Kine. Kina će preuzeti vlasništvo nad uspješniim američkim korporacijama, potencijalno profitabilnim projektima infrastrukture i visoko-vrijednim nekretninama u Americi.

Plan će biti tako dizajniran da Kina nastavi kreditiranje u SAD-a na osnovu gotovo nula posto kamata.

U studenom 2012. godine, Kina je u bila vlasništvu vrijednosnica vrijednih 1.170.000.000.000 $ dolara, prema izračunima US Department of Treasury i Federal Reserve Board objavljenih Jan. 16. 2012.

Zabrinuta zbog neobuzdanog rasta američkog duga pod Obaminom administracijom, Kina je smanjila za 97 posto svoje udjele u kratkoročnim trezorskim zapisima SAD_a.

Uz nacionalni dug veći od $ 18 trilijuna dolara, vlada SAD-a se u 2010. godini suočila sa više od 70 bilijuna dolara $ u nematerijalnih obveza, uključujući i Socijalno osiguranje i Medicinske beneficije (Medicare) koji bi trebali biti naplaćeni kada baby boomeri postanu umirovljenici u narednim desetljećima.

Yu Qiao je primijetio da ako se dolar sruši pod težinom predložene Obamine administracije teške trilijune dolara proračunskih deficita u doglednoj budućnosti, nositelji američkog duga će se suočiti značajnim gubicima koje bi, kako je Financial Times procjenio “devastirali Azijatsko ‘teško zarađeno bogatstvo i dovelo do raskida ekonomske globalizacije”.

“No, Azijati ne žele snositi rizik ove investicije zbog tržišne turbulencije i nedostatak znanja o kulturnim, pravnim i regulatornim pitanjima u američkim tvrtkama”, naglasio je on.

“Međutim, ako će biti stvoren program jamstava, azijski štediše bi mogli biti spremni ulagati izravno u kapital gladne američke industrije, na američkom tlu.”
 
(NSP)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,