Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » VELIKI EKONOMSKI PLAN: Kina je spremna zahtijevati zemlju i nekretnine SAD-a kao isplatu ameri─Źkog duga

VELIKI EKONOMSKI PLAN: Kina je spremna zahtijevati zemlju i nekretnine SAD-a kao isplatu ameri─Źkog duga

kina-dug-amerikaMo┼że li nekretnina na ameri─Źkom tlu biti u vlasni┼ítvu Kine i postaviti se kao “razvojna zona”, u kojem bi komunisti─Źka zemlja mogla uspostaviti tvrtke u kineskom vlasni┼ítvu i dovesti svoje gra─Ĺane u SAD na posao?

To je dio razvojnog prijedloga Peking koji se razvija tiho od 2009. godine, u planu u kojem bi se vi┼íe od $ 1 trilijuna dolara ameri─Źkog duga pretvorilo u nekretnine.

Prema planu, Kina bi posjedovala ameri─Źke tvrtke, ameri─Źku infrastrukturu, te ameri─Źko zemlji┼íta visoke vrijednosti, i sve uz jamstvo vlade SAD da ne─çe biti gubitaka.

Yu Qiao, profesor ekonomije u ┼ákoli za javnu politiku i upravljanje na Sveu─Źili┼ítu Tsighua u Pekingu, predlo┼żio je u 2009. godini ovaj plan ameri─Źkoj vladi kako bi se osigurala strana ulaganja SAD-a u svijetu.

Mediji imaju pouzdane informacije da je Bank of China, kineska sredi┼ínja banka, nastavila razvijati plan da pretvori fundus ameri─Źkog duga u kapital u vlasni┼ítvu Kine u SAD-u

Obamina administracija, prema planu, bi dala financijsko jamstvo kao poticaj za Kinu da pretvori ameri─Źki dug u izravna vlasni─Źka ulaganja Kine. Kina ─çe preuzeti vlasni┼ítvo nad uspje┼íniim ameri─Źkim korporacijama, potencijalno profitabilnim projektima infrastrukture i visoko-vrijednim nekretninama u Americi.

Plan ─çe biti tako dizajniran da Kina nastavi kreditiranje u SAD-a na osnovu gotovo nula posto kamata.

U studenom 2012. godine, Kina je u bila vlasni┼ítvu vrijednosnica vrijednih 1.170.000.000.000 $ dolara, prema izra─Źunima US Department of Treasury i Federal Reserve Board objavljenih Jan. 16. 2012.


Zabrinuta zbog neobuzdanog rasta ameri─Źkog duga pod Obaminom administracijom, Kina je smanjila za 97 posto svoje udjele u kratkoro─Źnim trezorskim zapisima SAD_a.

Uz nacionalni dug ve─çi od $ 18 trilijuna dolara, vlada SAD-a se u 2010. godini suo─Źila sa vi┼íe od 70 bilijuna dolara $ u nematerijalnih obveza, uklju─Źuju─çi i Socijalno osiguranje i Medicinske beneficije (Medicare) koji bi trebali biti napla─çeni kada baby boomeri postanu umirovljenici u narednim desetlje─çima.

Yu Qiao je primijetio da ako se dolar sru┼íi pod te┼żinom predlo┼żene Obamine administracije te┼íke trilijune dolara prora─Źunskih deficita u doglednoj budu─çnosti, nositelji ameri─Źkog duga ─çe se suo─Źiti zna─Źajnim gubicima koje bi, kako je Financial Times procjenio “devastirali Azijatsko ‘te┼íko zara─Ĺeno bogatstvo i dovelo do raskida ekonomske globalizacije”.

“No, Azijati ne ┼żele snositi rizik ove investicije zbog tr┼żi┼íne turbulencije i nedostatak znanja o kulturnim, pravnim i regulatornim pitanjima u ameri─Źkim tvrtkama”, naglasio je on.

“Me─Ĺutim, ako ─çe biti stvoren program jamstava, azijski ┼ítedi┼íe bi mogli biti spremni ulagati izravno u kapital gladne ameri─Źke industrije, na ameri─Źkom tlu.”
 
(NSP)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,