Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Ameri─Źki dr┼żavni dug prema┼íio bruto-proizvod SAD i ugro┼żava opstanak zemlje

Ameri─Źki dr┼żavni dug prema┼íio bruto-proizvod SAD i ugro┼żava opstanak zemlje

amerika-dug-dolariSLU┼ŻBENO SE PRIBLI┼ŻAVA 20 BILIONA DOLARA, PA ─îAK I AMERI─îKE BEBE DUGUJU PO 9.000 DOLARA

Ministarstvo financija SAD slu┼żbeno je objavilo da dr┼żavni dug zemlje iznosi 19 bilijuna dolara i da ─çe u narednih nekoliko mjeseci, prema procjenama stru─Źnjaka, porasti jo┼í za bilijun, i tako prema┼íiti 20 bilijuna dolara.

Ove brojke je te┼íko ─Źak i zamisliti. U svakom slu─Źaju, ja ne mogu predstaviti sebi izgled tih 19-20 bilijuna dolara. Ni┼íta sli─Źno se nije dogodilo u povijesti ameri─Źke dr┼żave.

U centru New Yorka – na Times Squareu – postavljen je veliki ekran na kojem se, jedna za drugom, pojavljuju znamenke dr┼żavnog duga. Kada sam prije petnaest godina pri┼íao tom zaslonu, na njemu je pisalo 4,5 bilijuna dolara.

Nagli rast nacionalnog duga po─Źeo je nakon dolaska na vlast republikanske administracije Bush-Cheney, koja je ┼żestoko forsirala utrku u naoru┼żanju, stavljaju─çi na raspolaganje Pentagonu stotine milijardi dolara. Kao rezultat toga, kada je Barack Obama preuzeo funkciju od Busha-mla─Ĺeg, nacionalni dug je ve─ç iznosio 13 bilijuna dolara.

Jedno od glavnih Obaminih predizbornih obe─çanja bilo je smanjenje vojnih rashoda i umanjenje javnog duga. O tome kako je ispunjeno to obe─çanje, najbolje govori nedavno usvojeni rekordni vojni prora─Źun, koji prema┼íuje vojne rashode SAD od pro┼íle i od pretpro┼íle godine, i iznosi 613 milijardi dolara. Upravo je to – uzrok prakti─Źno nekontroliranog rasta javnog duga koji prema┼íuje cijeli bruto doma─çi proizvod zemlje, koji danas iznosi 17 bilijuna dolara.

Me─Ĺutim, to nije sve. Ovih 19 bilijuna je tek slu┼żbeno priznata brojka dr┼żavnog duga. Ozbiljni stru─Źnjaci, me─Ĺu kojima i eminentni profesor Bostonskog sveu─Źili┼íta Lawrence Kotlikof, smatraju da je realni deficit ameri─Źkog prora─Źuna trenutno ravan nevjerojatnoj cifri od 200 bilijuna dolara.

Sada┼ínjeg predsjednika SAD ova informacija je morala ozbiljno zabrinuti. Zato je, prije dvije godine, Obama predlo┼żio plan drasti─Źne ┼ítednje koji je uklju─Źivao i otkazivanje zna─Źajnih poreznih olak┼íica za korporacije i vlasnike krupnog kapitala koje je uvela Busheva administracija.

Na tome se i zavr┼íilo. Kongres, kontroliran od strane republikanaca, ostao je nepokolebljiv. Obama je nagovarao, ubje─Ĺivao, ─Źak prijetio, ali ni┼íta nije pomoglo. Onda je predsjednik poduzeo krajnje mjere, name─çu─çi zakon o automatskom smanjenju deficita dr┼żavnog prora─Źuna, tzv. sekvestar, smanjuju─çi prora─Źunske rashode za bilijun i dvije stotine milijardi dolara.

Me─Ĺutim, kako se ka┼że, “glazba je kratko trajala”. Odvojiti vlasnike vojno-industrijskih korporacija od njihovih nezaslu┼żenih profita – u dana┼ínjoj Americi je nemogu─ça misija.

Od bilionskog sekvestra uskoro nije ostalo ni┼íta. ┼átovi┼íe, sam Obama predla┼że novi rekordni vojni prora─Źun, a Sustav federalnih rezervi ┼ítampa sve nove i nove, ni─Źim osigurane dolare.

Za prosje─Źnog Amerikanca dr┼żavni dug – nije apstraktna veli─Źina.

Prema statisti─Źkim podacima, na svakog Amerikanca, uklju─Źuju─çi starce, pa ─Źak i dojen─Źad, otpada po 9000 dolara duga. Stru─Źnjaci tvrde da ─çe sada┼ínji dug pasti sljede─çe dvije, pa ─Źak i tri generacije.

Me─Ĺutim, stvar nije samo u ciframa, ma kako one bile impresivne. Postavlja se pitanje budu─çnosti ameri─Źke dr┼żave.

Dr┼żavni dug, koji zna─Źajno nadilazi bruto doma─çi proizvod, sli─Źan je crnoj rupi koja apsorbira narodnu snagu i sredstava – stoga, zvona za uzbunu biju svom snagom.
 
Ho─çe li ih ─Źuti na washingtonskom Olimpu?

(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , ,