Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Odlagali┼íte radioaktivnog otpada na granici izme─Ĺu Hrvatske i BiH!

Odlagali┼íte radioaktivnog otpada na granici izme─Ĺu Hrvatske i BiH!

radioaktivno-odlagali┼íteIzgradnji deponije radioaktivnog i nuklearnog otpada u Republici Hrvatskoj, nedaleko od sjeverozapadne granice sa Bosnom i Hercegovinom, protive se gra─Ĺani i aktivisti i s jedne i s druge strane granice

Kada je rije─Ź o izgradnji opasnog odlagali┼íta u Trgovskoj gori, niz je razloga zbog kojih ve─çina smatra da se deponija ne bi trebala graditi u blizini rijeke Une, pi┼íe Anadolu Agency (AA).

U Hrvatskoj se provode javne rasprave o Strate┼íkoj studiji utjecaja na okolinu i Nacrtu prijedloga nacionalnog programa provo─Ĺenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskori┼ítenih izvora i istro┼íenog nuklearnog goriva.

Prva javna rasprava odr┼żana je u Zagrebu, 23. velja─Źe. Bila je propra─çena protestima nezadovoljnih gra─Ĺana iz Sisa─Źko-moslava─Źke ┼żupanije, ─Źlanova ekolo┼íkih udru┼żenja, ali i gra─Ĺana iz BiH. Odr┼żavanje druge javne rasprave najavljeno je za 3. i 4. o┼żujka u op─çini Dvor.

Zbog prekograni─Źnog utjecaja, izgradnji deponije radioaktivnog i nuklearnog otpada u biv┼íoj vojarni u ─îerkezovcu, na lokalitetu Trgovske gore, protive se i stanovnici iz preko 20 op─çina u BiH, od Biha─ça do Prijedora. Protiv su i pojedini poslanici u Predstavni─Źkom domu Parlamentarne skup┼ítine BiH, kao i u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Odbaciti studiju zbog niza manjkavosti

Profesori Rudarsko-geolo┼íko-gra─Ĺevinskog fakulteta iz Tuzle neki su od aktivno uklju─Źenih u problem. Analizirali su studiju i zaklju─Źili da se ona treba odbaciti zbog niza manjkavosti.

╦ŁPristup prevencije daleko je bolji nego pristup reakcije na ne┼íto ┼íto se ve─ç desilo. Ne smijemo dozvoliti bilo kakve propuste, jer se radi o opasnim materijama zbog kojih negativan utjecaj na na┼íu dr┼żavu mo┼że biti ogroman, bez obzira na to ┼íto se sve minimizira.

Apsolutna blizina Bosne i Hercegovine govori kakav odnos Hrvatska ima prema susjedima. ─îinjenica je da mi, kao dr┼żava, moramo zauzeti rezolutni stav kada smo ugro┼żeni o bilo kojem pitanju, a pogotovo kada je ugro┼żeno stanovni┼ítvo na┼íe zemlje╦Ł, navodi profesor Zvjezdan Karad┼żin.

Sporni lokalitet je oko 800 metara udaljen od granice BiH, zapadno od Novog Grada (Bosanskog Novog), a od gradske zone Novog Grada 1,2 kilometra. Pad terena na lokalitetu ─îerkezovac ide prema teritoriji BiH, a od rijeke Une udaljen je 950 metara.


radioaktivno-odlagali┼íte-topografska-mapaOsim ┼íto je nepovoljno lociran u odnosu na BiH, profesor Edin Deli─ç smatra da je predlo┼żeni lokalitet nepo┼żeljan i zbog niza drugih elemenata, poput geolo┼íke strukture gra─Ĺe. Tako─Ĺer, teren je, isti─Źe Deli─ç, u vodoplavnom pojasu, nalazi se u ┼íumi u kojoj prijeti po┼żarna opasnost, a nema provedenih mjera, dok je u okru┼żenju vojnog objekta registrirano devet lokaliteta sa minskim poljima.

╦ŁPotpuno je nejasno ┼íta je opredijelilo susjednu Hrvatsku da ovo ostane jedini teren za raspravu. Ukoliko bi taj otpad zavr┼íio na lokalitetu Trgovske gore, mi bismo trajno izgubili taj segment, koji mo┼żda spada u najljep┼íi dio prostora na kojem ┼żivimo za razvoj turizma, poljoprivrede i proizvodnju zdrave hrane. Sasvim je sigurno da bi do┼ílo i do iseljavanja stanovni┼ítva, jer je veliki dio stanovni┼ítva oslonjen na te vrste ekonomske djelatnosti╦Ł, smatra Deli─ç.

U razgovoru za AA Deli─ç je rekao da je u odnosu na objekt biv┼íe vojarne u kojoj bi trebala biti deponija, povu─Źena granica od pet kilometara, ali ta granica prestaje tamo gdje po─Źinje BiH.

╦ŁVi┼íe od dvije tre─çine, odnosno preko 70 posto tog podru─Źja nalazi se na teritoriju Bosne i Hercegovine, a studijom je analizirano i pobrojano samo stanovni┼ítvo na teritoriji Hrvatske. Dolazimo do apsurda da se granica smatra nekim prostorom iza kojeg se uop─çe ne razmatra utjecaj na stanovni┼ítvo i njihovo zdravlje, a radi se o najmanje 30.000 stanovnika op─çine Novi Grad╦Ł, isti─Źe Deli─ç.

Zanemaren seizmi─Źki utjecaj

Jo┼í jedna od manjkavosti strategije je i to ┼íto je seizmi─Źki utjecaj na ovaj lokalitet zanemaren i pogre┼íno interpretiran, pa se, navodi Deli─ç, zemljotres od osam stupnjeva prema Merkalijevoj, odnosno ┼íest prema Rihterovoj ljestvici, opisuje kao ╦Łnerazoran╦Ł.

╦ŁUpravo suprotno. Pogleda li se Merkalijeva skala, mo┼że se vidjeti da je zemljotres od osam stupnjeva destruktivan, a jedan takav desio se 70 kilometara od Trgovske gore, u Banjoj Luci 1969. godine, kada je poginulo 15 gra─Ĺana, a grad je uni┼íten╦Ł, podsje─ça Deli─ç, dodaju─çi da u Hrvatskoj ima i drugih lokacija na kojima bi se ovj deponij mogao graditi.
 
(fokus.ba/uredio:NSP)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , ,