Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SPS – superoru┼żje za za┼ítitu ruskog dr┼żavnog vrha

SPS – superoru┼żje za za┼ítitu ruskog dr┼żavnog vrha

seagal-srdjukovPrije nekoliko dana pojedini mediji objavili su vijest da su ruski stru─Źnjaci izradili novo superoru┼żje za osobno osiguranje Vladimira Putina i da se radi o pi┼ítolju pod nazivom “Samopune─çi pi┼ítolj Serdjukova” (SPS). Ovo drugo je to─Źno, prvo nije

Naime, ruski konstruktor Petar Serdjukov je izumio taj pi┼ítolj jo┼í po─Źetkom devedesetih, ali od tada se ovo oru┼żje stalno usavr┼íava.

Slavni ruski konstruktor je ro─Ĺen 1945. godine, od kraja 60-ih radi u Centralnom znanstveno-istra┼żiva─Źkom institutu za preciznu strojogradnju (CNIITO─îMA┼á) u gradu Klimovsk, u Podmoskovlju.

U intervjuu za Sputnjik dobitnik dr┼żavne nagrade Ruske Federacije Petar Serdjukov ka┼że da nikada nije ┼żelio biti popularan.

“Imam posao koji volim i nije bitno ho─çe li mediji napisati ne┼íto o meni. Tim prije ┼íto smo ranije uglavnom radili na projektima s oznakom ‘dr┼żavna tajna’, tako da nikakvi intervjui nisu dolazili u obzir”, obja┼ínjava on.

Oni koji su testirali SPS, ka┼żu da je pi┼ítolj siguran, siguran i lagan za kori┼ítenje.

Za SPS je napravljen metak kalibra 9×21 mm, koji na udaljenosti od 100 metara probija pancir sa dvije titanske plo─Źe debljine 1,4 milimetara i 30 slojeva kevlara, kao i ─Źeli─Źne limove debljine do 4 milimetra.

Osim toga, nakon zamjene odre─Ĺenih detalja, SPS mo┼żete puniti i zrnima kalibra 9 milimetara (pi┼ítolj “Makarov”) i ─Źak zrnima kalibra 7,62 milimetra (pi┼ítolj TT).

Osim toga, za razliku od ve─çine “kolega”, taj pi┼ítolj izgleda elegantno i neprimjetno, iako ima mnogo ve─çu ja─Źinu pucnja od, recimo, ameri─Źkog “Colta”, u kojem se koriste meci mnogo ve─çeg kalibra. Tako se mo┼że re─çi da je Serdjukov postigao nemogu─çe.

“Glavna uprava za suradnju i suradnju (organizacija koja je kasnije postala dio onog ┼íto se sada zove ‘Rosoboroneksport’), nalo┼żila je da izradimo takav pi┼ítolj i naru─Źila je oko 50 primjeraka. Tako da su unato─Ź te┼íkoj ekonomskoj situaciji po─Źetkom 90-ih, sredstva ipak bila izdvojena. Naravno da sam koristio prethodna iskustva konstruktora, ni┼íta se ne radi ‘od nule’”, priznaje Serdjukov.


Trenutno pi┼ítolj SPS koristi MUP, Federalna slu┼żba sigurnosti, kao i Federalna slu┼żba za┼ítite, koja je zadu┼żena za sigurnost ruskog dr┼żavnog vrha.

Konstruktor ka┼że da je to─Źno da su 1997. godine ruski stru─Źnjaci pokazali ameri─Źkim kolegama primjerke novog naoru┼żanja, izme─Ĺu ostalog i pi┼ítolj “Serdjukov”.

Prema pisanjima medija, ameri─Źki specijalci su zamolili Ruse da testiraju njihovu za┼ítitu, pa je pi┼ítolj SPS probio ameri─Źke pancirke.

“Ne znam da li bili odu┼íevljeni ili ┼íokirani pi┼ítoljem, to bi trebalo pitati njih.

Ali, rekli su da funkcionira dobro. ┼áto se ti─Źe navoda da je Federalnoj slu┼żbi za┼ítite zabranjeno unositi ove pi┼ítolje u SAD, nisam ─Źuo za tako ne┼íto”, obja┼ínjava na┼í sugovornik.

Serdjukov je autor i vode─çi konstruktor tihe snajperske pu┼íke “Vintorez”, tihe automatske pu┼íke “Val”, bavio se izradom podvodnog oru┼żja, ali napominje da nema projekt za koji bi mogao re─çi da je kruna njegovog rada.

“┼áto je bilo, bilo je”, dodaje on.

“Pi┼ítolj je samo mehanizam koji omogu─çuje kori┼ítenje metaka, izumio sam pi┼ítolj SPS, a za zrna su bili zadu┼żeni drugi de─Źki”, obja┼ínjava Serdjukov, i na taj na─Źin ponovo implicitno isti─Źe da nije raspolo┼żen da preuveli─Źava svoju ulogu, kao i ulogu konstruktora uop─çe.

Iako ima 70 godina, i dalje radi u Institutu, i na pitanje da li bi mogao postati poznat kao konstruktor automatske pu┼íke “Kala┼ínjikov”, odgovara:

“U ta vremena (sovjetska) bile su potrebne velike koli─Źine oru┼żja. Isto tako i automatska pu┼íka ‘kala┼ínjikov’ nije bila napravljena samo zahvaljuju─çi njemu. U radu su sudjelovali razli─Źite institucije, poduze─ça i znanstveni centri, izme─Ĺu ostalog i na┼í institut. Dobili smo zadatak – i dr┼żava ga je ispunila.”
 

 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,