Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SPS – superoružje za zaštitu ruskog državnog vrha

SPS – superoružje za zaštitu ruskog državnog vrha

seagal-srdjukovPrije nekoliko dana pojedini mediji objavili su vijest da su ruski stručnjaci izradili novo superoružje za osobno osiguranje Vladimira Putina i da se radi o pištolju pod nazivom “Samopuneći pištolj Serdjukova” (SPS). Ovo drugo je točno, prvo nije

Naime, ruski konstruktor Petar Serdjukov je izumio taj pištolj još početkom devedesetih, ali od tada se ovo oružje stalno usavršava.

Slavni ruski konstruktor je rođen 1945. godine, od kraja 60-ih radi u Centralnom znanstveno-istraživačkom institutu za preciznu strojogradnju (CNIITOČMAŠ) u gradu Klimovsk, u Podmoskovlju.

U intervjuu za Sputnjik dobitnik državne nagrade Ruske Federacije Petar Serdjukov kaže da nikada nije želio biti popularan.

“Imam posao koji volim i nije bitno hoće li mediji napisati nešto o meni. Tim prije što smo ranije uglavnom radili na projektima s oznakom ‘državna tajna’, tako da nikakvi intervjui nisu dolazili u obzir”, objašnjava on.

Oni koji su testirali SPS, kažu da je pištolj siguran, siguran i lagan za korištenje.

Za SPS je napravljen metak kalibra 9×21 mm, koji na udaljenosti od 100 metara probija pancir sa dvije titanske ploče debljine 1,4 milimetara i 30 slojeva kevlara, kao i čelične limove debljine do 4 milimetra.

Osim toga, nakon zamjene određenih detalja, SPS možete puniti i zrnima kalibra 9 milimetara (pištolj “Makarov”) i čak zrnima kalibra 7,62 milimetra (pištolj TT).

Osim toga, za razliku od većine “kolega”, taj pištolj izgleda elegantno i neprimjetno, iako ima mnogo veću jačinu pucnja od, recimo, američkog “Colta”, u kojem se koriste meci mnogo većeg kalibra. Tako se može reći da je Serdjukov postigao nemoguće.

“Glavna uprava za suradnju i suradnju (organizacija koja je kasnije postala dio onog što se sada zove ‘Rosoboroneksport’), naložila je da izradimo takav pištolj i naručila je oko 50 primjeraka. Tako da su unatoč teškoj ekonomskoj situaciji početkom 90-ih, sredstva ipak bila izdvojena. Naravno da sam koristio prethodna iskustva konstruktora, ništa se ne radi ‘od nule’”, priznaje Serdjukov.

Trenutno pištolj SPS koristi MUP, Federalna služba sigurnosti, kao i Federalna služba zaštite, koja je zadužena za sigurnost ruskog državnog vrha.

Konstruktor kaže da je točno da su 1997. godine ruski stručnjaci pokazali američkim kolegama primjerke novog naoružanja, između ostalog i pištolj “Serdjukov”.

Prema pisanjima medija, američki specijalci su zamolili Ruse da testiraju njihovu zaštitu, pa je pištolj SPS probio američke pancirke.

“Ne znam da li bili oduševljeni ili šokirani pištoljem, to bi trebalo pitati njih.

Ali, rekli su da funkcionira dobro. Što se tiče navoda da je Federalnoj službi zaštite zabranjeno unositi ove pištolje u SAD, nisam čuo za tako nešto”, objašnjava naš sugovornik.

Serdjukov je autor i vodeći konstruktor tihe snajperske puške “Vintorez”, tihe automatske puške “Val”, bavio se izradom podvodnog oružja, ali napominje da nema projekt za koji bi mogao reći da je kruna njegovog rada.

“Što je bilo, bilo je”, dodaje on.

“Pištolj je samo mehanizam koji omogućuje korištenje metaka, izumio sam pištolj SPS, a za zrna su bili zaduženi drugi dečki”, objašnjava Serdjukov, i na taj način ponovo implicitno ističe da nije raspoložen da preuveličava svoju ulogu, kao i ulogu konstruktora uopće.

Iako ima 70 godina, i dalje radi u Institutu, i na pitanje da li bi mogao postati poznat kao konstruktor automatske puške “Kalašnjikov”, odgovara:

“U ta vremena (sovjetska) bile su potrebne velike količine oružja. Isto tako i automatska puška ‘kalašnjikov’ nije bila napravljena samo zahvaljujući njemu. U radu su sudjelovali različite institucije, poduzeća i znanstveni centri, između ostalog i naš institut. Dobili smo zadatak – i država ga je ispunila.”
 

 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,