Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KRISLAM STIŽE: Nadbiskupi Bolonje i Milana pozivaju na – gradnju džamija i uvođenje islamskih blagdana u škole!

KRISLAM STIŽE: Nadbiskupi Bolonje i Milana pozivaju na – gradnju džamija i uvođenje islamskih blagdana u škole!

Matteo-Maria-Zuppi-islamNa konferenciji prošlog tjedna, organiziranoj od strane lokalne islamske zajednic, nadbiskup Bolonje Matteo Mario Zuppi, nedavno imenovan na čelo te arhidijeceze, iskoristio je priliku da izrazi simpatije spram te zajednice pozvavši na gradnju džamije u Bolonji – ali to nije sve

On je također pozvao talijanske škole da proslavljaju muslimanske blagdane i svečanosti. Prema nadbiskupu Milana Angelu Scoli – katoličkom kleriku sa sličnim simpatijama za islam – Zuppi je rekao, “Stvarno mislim da je vrijeme za džamiju u Bolonji. Neki ljudi se s tim ne slažu, ali oni su u krivu”.

“Također želim da islamske proslave budu dobrodošle u školama”, dodao je, “kako je već prije mene zatražio nadbiskup Milana Angelo Scola.”

Parafrazirajući kontroverznu primjedbu pape Franje o republikanskom predsjedničkom kandidatu u SAD Donaldu Trumpu, i njegov stav o imigraciji, Zuppi je još rekao, “Oni koji kažu da se zalažu za sigurnost obično samo stvaraju još više problema….Gradnja zidova samo stvara iluziju sigurnosti. Zidovi nisu jamac sigurnosti”.

Možda ne bi bilo zgorega da to poruči i papi, jer Vatikan je cijeli opasan zidom visokim preko deset metara, i nitko još iz katoličke crkve nije pozvao na njegovo rušenje?

Koristeći drugu metaforu popularnu među biskupima koji vole imigrante, Zuppi je također pozvao na “gradnju mostova među kulturama — voljeti našu zajedničku kuću znači ostaviti otvrorena vrata i za druge, kako bi se integrirali”.

U nastavku je rekao kako “se ne bismo trebali povoditi za mrziteljskim generalizacijama, te uspoređivati muslimane s teroristima”.

Zuppijeve riječi su daleko od onog što su govorili njegovi prethodnici. Kardinal Carlo Caffarra, koji je prije njega vodio arhidijecezu Bolonja, inače utemeljitelj Instituta za brak i obitelj Ivan Pavao II, upozoravao je vjernike da budu oprezni u pogledu zapadnjačkog projekta integracije migranata s bliskog istoka, pretežno muslimana.

Pod njegovim vodstvom, kurija je 2015. godine predložila dijalog s muslimanskom zajednicom u pogledu tumačenja Kurana koja potiču terorizam. A pokojni kardinal Giacomo Biffi, koji je vodio Bolonjsku arhidijecezu prije Caffarre, je bio ugledni teolog koji je bio na glasu kao “iznimno politički nekorektan”: i neki danas primjećuju kako su se njegova predviđanja o tome da će se Europa ili vratiti kršćanstvu, ili kapitulirati i preobratiti se na Islam, danas zvuče kao prilično dalekovidna i točna.

No Matteo Maria Zuppi je siguran da će jednom, kad džamije budu izgrađene, muslimani shvatiti koliko su kršćani toletantni i velikodušni i kako će, ohrabreni dobrodošlicom, odgovoriti istom mjerom i biti jednako tolerantni i velikodušni prema zapadnim kršćanima i ateistima. On odlučno inzistira na tome da je svatko tko misli da bi džamije u Bolonji mogle postati izvor problema za nemuslimane rasist, zadrt “islamofob”, i k tome ne-kršćanin.

On je posve uvjeren da je islam religija mira i tolerancije, i da će se uklopiti u multikulturalni pejzaž Bolonje 21. stoljeća. Valja napomenuti da je i sam papa blizak takvim razmišljanjima, i biskupima koji promiču multikulturalnost, iako sociologija kao znanost daje sasvim jasne podatke o tome što se događa kad udio stanovništva uvezen iz druge kulture – bilo koje, ne nužno islamske – prijeđe određeni postotak.

Je li on jednostavno naivan, pokazat će budućnost, no sigurno je da ima svijetlu budućnost u crkvi dok god joj je na čelu papa Franjo. On mu je izrazito sklon, ne samo zbog islamofilije, već i zbog izrazitog zalaganja za siromašne.
 
(dnevno.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,