Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, NOVAC » BANKARE U ZATVORE: Irska vodi sudski proces protiv bankara koji je uništio njihovu ekonomiju. Pogodite gdje se on skrivao?

BANKARE U ZATVORE: Irska vodi sudski proces protiv bankara koji je uništio njihovu ekonomiju. Pogodite gdje se on skrivao?

irska-bankarBivši šef velike irske banke koja je uništila Irsku 2008. godine je izručen iz SAD-a i doveden pred Okružni sud u Dublinu te se suočio sa nekoliko optužbi u svezi s ulogom banke u financijskoj krizi 2008. godine

David Drumm,  bivši izvršni direktor irske anglo banke (Irish Anglo Bank) od 2005. do 2008. godine, uhapšen je u Bostonu u listopadu 2015., a prvotno je pokušao boriti protiv izručenja – te mu je nakon toga onemogućen prigovor te je vraćen u Irsku prije par dana.

Drumm se suočava sa 33 optužbe u Irskoj, koja je podržala potez bez presedana u povijesti Islanda, potez kojim se mogu teretiti bankari i snositi krivičnu odgovornost za svoju ulogu u ekonomskoj propasti te zemlje.

Iako je Drumm odbacio sve optužbe, optužbe protiv njega uključuju “prijevare, krivotvorenje, obmanjujuće izvještavanje, nezakoniti krediti, krivotvorenje isprava i lažno računovodstvo, ilegalne financijske transakcije prije kolapsa banke”, prenosi Irish Times

Iako su tužitelji uzeli u obzir opasnost od bijega optuženog bankara – nakon svega, jer je do nedavno bio našao utočište unutar SAD-a, te ga je sud pustio na slobodu uz jamčevinu i nekoliko uvjeta.

Drummovu putovnicu trenutno drži Gardaí (Garda Síochána ili irska policija), i pod jamčevinom, te je uvjerio sud da neće podnijeti zahtjev za drugom putonicom i da ne posjeduje američku putovnicu.

Sedam Drummovih rođaka je stavilo svoje nekretnine u zalog kao sigurnost za njegovu jamčevinu, iako su sucu bila potrebna samo četiri imena.

Kao što je RT izvjestio, Drumm je navodno sudjelovao u prometu ukupnog iznosa od oko 7 milijardi eura/€ između Anglo banke i drugih financijskih institucija. Anglo banka je “objavila najgore korporativne rezultate u irskoj povijesti s gubitkom od 17,5 milijardi € za 2010.”

Drumm je došao u SAD 2009. godine, a navodno odbio surađivati u istrazi. Tužitelji se boje da bi Drumm lako mogao nestati.

Međutim, njegov odvjetnik tvrdi da je, kako bi se bolje pripremila obrana – uključujući razvrstavanje “milijuna dokumenata” i gotovo 400 sati telefonskih razgovora – potrebno je da Drumm ostane izvan zatvora.

Bivši bankarski izvršitelj još nije ušao u formalni iskaz. On se suočava sa maksimalnom kaznom od 10 godina zatvora ako bude osuđen. To se čini premalo!

Island, a sada Irska, poduzeli su mjere za kaznano gonjenje bankara odgovornih za gospodarsko razaranje koja obavilo svijet od početka 2008. godine – upravo suprotno od onoga što SAD radi.

Od listopada, Island je kaznnio bankare koji su bili osuđeni na sveukupno 74 godina zatvora – dok drugi još čekaju suđenje.

Amerika notorno i kontroverzno spašava svoje banke – u biti ih nagrađuje, ili ih ne povezuje sa početkom svjetske krize koju su sami stvorili.

Drummu je naloženo od strane suca da ostane u Irskoj.
 

 
 
(NSP)

Filed under: Featured, NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , ,