Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Što su zapravo čudni oblici koje vidite da plutaju u vašem oku?

Što su zapravo čudni oblici koje vidite da plutaju u vašem oku?

oko-obliciJeste li ikada primijetili neobične oblike poput malih crva koji plutaju besciljno vašim okom kroz vidno polje?

Ove dosadne male valovite linije, ili “paučina”,se zovu “Plutači” i iskusilo ih je u svoje oku oko 70% ljudi. Dakle, o čemu se radi?

Plutači su zapravo sjene koje na retinu oka bacaju sićušne nakupine proteina ili ostataka tkiva ili krvnih zrnaca u oku, prenosi iflscience.com.

Većinu oka čini supstanca poput gela koja se zove očna staklina i koja oko čini okruglim. Nakon što svjetlost prođe kroz očnu leću, fokusirano svjetlo treba proći kroz staklinu da bi došlo do retine u pozadini oka.

Staklinu najviše čini voda, ali su u mješavini nalaze i proteini te druge supstance. Plutači su u većini slučajeva tek nakupine proteina stakline koji su se zgusnuli u niti. Tako zgusnuti oni blokiraju svjetlost i bacaju sjenu na retinu, a vi vidite crvolike objekte koji vam se kreću po čitavom oku.

Plutači mogu nastati i ako crvena krvna zrnca dođu u staklinu prilikom sitnog krvarenja, a još jedan način kako mogu nastati jest starenjem.

Na kraju, “Plutači” još mogu biti uzrokovani skupljanjem u staklastog gela prilikom starenja. Kako se staklina udaljava od mrežnice, komadići prljavštine mogu ući u gel i postati “Plutači”. To obično izgleda kao paučina.

Plutači su posebno izraženi ako pogledamo na nešto posebno svijetlo, kao što je komad bijelog papira ili plavo nebo. Primijetit ćete da se kreću zajedno sa očima, te ih pokušavate gledat i izoštriti ih.

Plutači su obično samo smetnja na koje se ljudi naviknu, ali ponekad mogu ometati vid i stoga zahtijevaju operaciju. Ovaj postupak uključuje uklanjanje stakline i zamjena sa slanom tekućinom.
 

 
(conspiracyclub.co,dnevnik.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,