Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KREĆE PAD KRVNIKA EUROPE: 2/3 glasača na izborima u Njemačkoj se odlučilo protiv politike Angele Merkel o prekomjernom useljavanja imigranata

KREĆE PAD KRVNIKA EUROPE: 2/3 glasača na izborima u Njemačkoj se odlučilo protiv politike Angele Merkel o prekomjernom useljavanja imigranata

imigranti-merkelStranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel gubitnice su lokalnih izbora održanih u nedjelju u tri njemačke savezne pokrajine, dok je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) doživjela veliki uspjeh ulaskom u sva tri lokalna parlamenta

“Oni koji su birali nas, birali su kraj izbjegličke politike Angele Merkel“, rekao je predstavnik AfD-a Alexandar Gauland za javni servis ARD odmah nakon objavljivanja izlaznih anketa iz kojih je postalo izvjesno da će AfD u Baden-Wuerttembergu, Porajnju-Falačkoj i Saskoj-Anhaltu, osvojiti više od deset, odnosno 20 posto glasova.

AfD, koji se posljednjih pola godine na krilima kritike kancelarkine izbjegličke politike uzdignuo iz političke beznačajnosti, u saveznim je pokrajinama Baden-Wuerttembergu i Saskoj-Anhalt sa 14,9 odnosno 24 posto glasova prestigao najbrojniju i najstariju Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD).

Frauke Petry, predsjednica AfD-a zadovoljna je pobjedom i uvjerena da se njezina stranka nalazi na putu uspjeha i kada su u pitanju savezni parlamentarni izbori u rujnu sljedeće godine.

“Na ovim izborima smo vidjeli kako su se birači u velikoj mjeri okrenuli od velikih narodnih stranaka. Mi pripadamo širokom sloju građana“, rekla je Petry odbacujući tvrdnje da je njezina stranka stranka ekstremnih slojeva društva.

Predsjednik SPD-a i vicekancelar Sigmar Gabriel izrazio je žaljenje zbog velikih gubitaka njegove stranke, ali je istodobno ocijenio kako oni neće imati utjecaja na izbore na saveznoj razini.

“Demokratski centar je postao slabiji. SPD će odlučno nastaviti borbu za politički centar u Njemačkoj“, rekao je Gabriel. Pozvao je građane koji su za liberalne vrijednosti i zajedništvo da podrže SPD u toj borbi i zaključio kako uspjeh AfD-a “neće destabilizirati zemlju“.

Zeleni postali najjača stranka u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg

Prema prvim nepotpunim rezultatima, u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg stranka Zeleni osvojila je 30,4 posto glasova i postala tamošnja najjača politička stranka.

“Birači su ponovo napisali povijest u kojoj su Zelene učinili najjačom političkom snagom. U ovim rezultatima izbora vidim da sam dobio mandat za ponovno formiranje pokrajinske vlade i imenovanje premijera“, glavni kandidat Zelenih Winfried Kretschmann, koji je i posljednjih pet godina, zahvaljujući koaliciji sa socijaldemokratima bio na čelu pokrajinske vlade. Dosadašnji partner SPD-a je sa 12,7 posto glasova ostvario najslabiji rezultat u toj saveznoj pokrajini ikada.

No zasad je neizvjesno s kime bi Zeleni mogli ući u koaliciju. U Baden-Wuerttembergu su Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njezin kandidat Guido Wolf doživjeli težak poraz i osvojili tek 27 posto glasova, dok je ulazak u parlament u Stuttgartu pošao za rukom, osim AfD-u, i Liberlanoj stranci Njemačke (FDP).

U susjednoj pokrajini Porajnje-Falačka je također neizvjesno tko će naslijediti dosadašnju socijaldemokratsko-zelenu koaliciju. SPD je na čelu s dosadašnjom pokrajinskom premijerkom Malu Dreyer ostao s 36 posto najjača stranka, ali zbog drastičnog gubitka Zelenih neće moći nastaviti dosadašnju koaliciju.

U toj pokrajini je CDU s glavnom kandidatkinjom Juliom Kloeckner izgubio podršku 3,4 posto glasača i osvojio 31,8 posto glasova.

U Saskoj-Anhaltu kršćanski demokrati dobili su 30 posto glasova, no zbog velikog pada dosadašnjeg koalicijskog partnera SPD-a, koji je osvojio samo deset posto, ne zna se s kojim partnerima će CDU formirati vladu.

U pokrajini, koja je na istoku Njemačke, desno-populistički AfD je osvojio 24 posto glasova te tako postao druga po redu najjača stranka. Stranka reformiranih komunista Die Linke osvojila je 15 posto glasova.

Zanimljivo je da su kandidati CDU-a u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg i Porajnje-Falačka koji su se najviše distancirali od politike Angele Merkel izgubili na izborima.

Pokrajinski izbori u ove tri savezne pokrajina prvi su veliki izbori nakon izbijanja izbjegličke krize u zemlji. Analitičari smatraju da je uspjeh AfD-a tipičan uspjeh stranke protesta te predviđaju da će se popularnost stranka smanjiti ako savezna vlada pozitivno riješi izazove izbjegličke krize. Mnogi stoga smatraju da je prerano uspjeh AfD-a projicirati i na parlamentarne izbore sljedeće godine.

AfD je započeo kao stranka kritičara eura, ali se nakon unutarnjih previranja okrenuo udesno te se na samom početku izbjegličke krize priključio islamofobnom pokretu Pegida i prosvjedima protiv izbjeglica.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,