Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ŠTO SA NEZAPOSLENIMA? Kina milijune slabo plaćenih radnika mijenja – robotima

ŠTO SA NEZAPOSLENIMA? Kina milijune slabo plaćenih radnika mijenja – robotima

robot-kinaU Kini rade na planu da automatiziraju milijune slabo plaćenih radnih mjesta koristeći – robote. Roboti bi trebali zamijeniti ljude ili podijeliti posao s čovjekom

Roboti će preuzeti mnoga ljudska zanimanja. Svjesni su toga i u Kini, koja je odavno postala svjetska tvornica. Mnogi radnici u tamošnjim golemim postrojenjima i tvornicama rade u teškim uvjetima, a slabo su plaćeni.

U Kini rade na planu da automatiziraju milijune takvih radnih mjesta koristeći – robote . Na nedavnoj konferenciji robotike u Pekingu, potpredsjednik Kine Li Yuanchao istaknuo je upravo robotiku kao ključni prioritet budućeg ekonomskog razvoja zemlje.

Većina robota prikazanih na toj konferenciji bili su oni namijenjeni industriji zabave, zatim upotrebi u kućanstvu te dronovi, ali zamjetni su bili i industrijski roboti. To je još jedan signal koji potvrđuje da se Kina usmjerava u automatizaciju industrijskog sektora.

To bi bio i način na koji bi Kina mogla održavati visoku stopu rasta, koja je u posljednje vrijeme ugrožena.

Prije dvije godine Kina je postala najveći svjetski uvoznik robota . Procjenjuje se da će Kina do 2018. godine imati više od trećinu svih instaliranih industrijskih robota u svijetu.

No, kada se usporedi broj robota s brojem radnika, Kina je još uvijek puno iza mnogih drugih industrijsko razvijenih zemalja, što daje i puno prostora za rast. No, nije svaki posao zamjenjiv robotima.

Potrebna nam je hibridna automatizacija. Velik izazov bit će odrediti koje zadatke automatizacija može obaviti učinkovito te koje dijelove posla mogu podijeliti čovjek i robot , kako bi zajedno bolje obavili zadatak – ističe Tianran Wang, član kineske Akademije inženjerstva.

Ovo je još jedan korak prema automatizaciji i izbacivanju čovjeka iz proizvodnje. Pitanje je, gdje će taj čovjek onda raditi. Odgovor je NIGDJE! Tehnologija će još jednom u povijesti donijeti milijune nesretnih nezaposlenih ljudi koji neće moći nahraniti svoje obitelji.

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(24sata.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,