Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ┼áTO SA NEZAPOSLENIMA? Kina milijune slabo pla─çenih radnika mijenja – robotima

┼áTO SA NEZAPOSLENIMA? Kina milijune slabo pla─çenih radnika mijenja – robotima

robot-kinaU Kini rade na planu da automatiziraju milijune slabo pla─çenih radnih mjesta koriste─çi – robote. Roboti bi trebali zamijeniti ljude ili podijeliti posao s ─Źovjekom

Roboti će preuzeti mnoga ljudska zanimanja. Svjesni su toga i u Kini, koja je odavno postala svjetska tvornica. Mnogi radnici u tamošnjim golemim postrojenjima i tvornicama rade u teškim uvjetima, a slabo su plaćeni.

U Kini rade na planu da automatiziraju milijune takvih radnih mjesta koriste─çi – robote . Na nedavnoj konferenciji robotike u Pekingu, potpredsjednik Kine Li Yuanchao istaknuo je upravo robotiku kao klju─Źni prioritet budu─çeg ekonomskog razvoja zemlje.

Ve─çina robota prikazanih na toj konferenciji bili su oni namijenjeni industriji zabave, zatim upotrebi u ku─çanstvu te dronovi, ali zamjetni su bili i industrijski roboti. To je jo┼í jedan signal koji potvr─Ĺuje da se Kina usmjerava u automatizaciju industrijskog sektora.

To bi bio i na─Źin na koji bi Kina mogla odr┼żavati visoku stopu rasta, koja je u posljednje vrijeme ugro┼żena.

Prije dvije godine Kina je postala najveći svjetski uvoznik robota . Procjenjuje se da će Kina do 2018. godine imati više od trećinu svih instaliranih industrijskih robota u svijetu.

No, kada se usporedi broj robota s brojem radnika, Kina je još uvijek puno iza mnogih drugih industrijsko razvijenih zemalja, što daje i puno prostora za rast. No, nije svaki posao zamjenjiv robotima.

Potrebna nam je hibridna automatizacija. Velik izazov bit ─çe odrediti koje zadatke automatizacija mo┼że obaviti u─Źinkovito te koje dijelove posla mogu podijeliti ─Źovjek i robot , kako bi zajedno bolje obavili zadatak – isti─Źe Tianran Wang, ─Źlan kineske Akademije in┼żenjerstva.

Ovo je jo┼í jedan korak prema automatizaciji i izbacivanju ─Źovjeka iz proizvodnje. Pitanje je, gdje ─çe taj ─Źovjek onda raditi. Odgovor je NIGDJE! Tehnologija ─çe jo┼í jednom u povijesti donijeti milijune nesretnih nezaposlenih ljudi koji ne─çe mo─çi nahraniti svoje obitelji.

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(24sata.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,