Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN NAKON SOROSA PROTJERAO I MADELEINE ALBRIGHT IZ RUSIJE

PUTIN NAKON SOROSA PROTJERAO I MADELEINE ALBRIGHT IZ RUSIJE

medelaine-putinRuski tužitelj ocijenio je da djelatnost NDI-a (Nacionalni Demokratski Institut) kojom rukovodi Madeleine Albright “predstavlja prijetnju samim osnovama ustavnog poretka Ruske Federacije i sigurnosti države”

Državni tužitelj Rusije proglasio je američku nevladinu organizaciju Nacionalni demokratski institut (NDI) kao nepoželjan na teritoriju cijele zemlje.

Zabrana djelovanja na teritoriju Rusije uslijedila je zato što je NDI najdirektnije “obrađivao” rusku prozapadnu opoziciju i potpomagao i njene najproblematičnije akcije, a bar neizravni je sudionik obojenih revolucija po svijetu.

Ruski tužitelj ocijenio je da djelatnost NDI “predstavlja prijetnju samim osnovama ustavnog poretka Ruske Federacije i sigurnosti države”.

Ruski tužitelj je o svojoj odluci obavijestio Ministarstvo pravosuđa RF da bi NDI uključilo u popis stranih nevladinih organizacija čija daljnja aktivnost je nepoželjna na teritoriju Rusije.

U srpnju prošle godine je Savjet federacije (Gornji dom ruskog parlamenta) – na inicijativu svog Komiteta za međunarodne poslove – sačinio popis nepoželjnih NVO na kojem se našao i NDI.

Na istom spisku su: Fond Sorosa, Nacionalni fond za demokraciju (NED), Međunarodni republikanski institut (IRI), Fond MacArthur, “Freedom House”, Fond Charlesa Stewarta Mota, Fond “Obrazovanje za demokraciju” (FED), Istočnoeuropski demokratski centar, svjetski kongres Ukrajinaca, Ukrajinski svjetski koordinacijski savjet i Krimska misija za ljudska prava.

NDI je osnovan 1983. godine, s proklamiranim zadatkom da “širi demokraciju u zemljama u razvoju”. Među takve zemlje je poslije raspada SSSR bila svrstana i Rusija, zajedno s ostalim postsovjetskim državama.

Bivši američki veleposlanik u Moskvi, Michael Mekfaul, koji je sebe bio proglasio za “specijalistu za demokraciju, antidiktatorske pokrete i revolucije” – do dolaska na čelo diplomatske misije SAD u Rusiji godinama je bio konzultant NDI u Moskvi.

Povodom “zatvaranja vrata” daljnjem djelovanju njenog fonda – u Moskvi je posebno naglašeno da je Madeleine Albright bila na čelu State Departmenta u vrijeme NATO agresije na Jugoslaviju i da je bila njezin glavni inicijator.

Ovome je dodato: NDI (sjedište mu je u Washingtonu) nikako se ne može smatrati nevladinom strukturom:

“NDI je formirala vlada SAD. Financira se preko Nacionalnog fonda za demokraciju (NED) kojeg, opet, financira Kongres SAD preko vladine Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID). “

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije – komentirajući obustavljanje rada ruske podružnice Agencije SAD za međunarodni razvoj 2012. godine, ocijenilo je: “Agencija je pokušavala utjecati na političke procese unutar Rusije”.

Još je ukazalo: “Nacionalni demokratski institut, koji je afilirane s državnom strukturom tijesno je povezan s Demokratskom strankom. Na isti način je Međunarodni republikanski institut (IRI) pod pokroviteljstvom Republikanske stranke. Agencije SAD za međunarodni razvoj usmjerava novac preko NDI i IRI, a zatim ta sredstva u vidu grantova dobivaju NVO u različitim zemljama”.

NDI održava veze s međunarodnim političkim asocijacijama poput Socijalističke internacionale (u čijem sastavu su i francuski socijalisti), centrističke demokratske internacionale (u kojoj je i partija Angele Merkel) i Liberalne internacionale.

Dok je bio na vrhuncu moći u Rusiji (između 1992-1996), NDI je organizirao treninge za predstavnike ruskih političkih partija Demokratski izbor Rusije i Jabloko i članove više zastupničkih skupina.

Ima indicija da je NDI bio, a možda je i dalje, glavni politički i piar konzultant ruskog opozicionara Mihaila Kasjanova.

“Širenje demokracije” u Ukrajini, koje se završilo Euromajdanom i državnim prevratom 2014. godine, nije prošlo bez potpore NED – strukture koja neposredno financira NDI.

Prema nepotpunim podacima, NED je od 2011-2014. ukrajinskim NVO dao ni više ni manje nego 14 milijuna dolara. Aktivnu ulogu u događajima na kijevskom Majdanu imao je i Institut za masovne medije koji funkcionira u sastavu NED.

Član ekspertskog savjeta moskovskog Instituta za socijalno-ekonomske i političke studije Aleksej Zudin procjenjuje da je potez ruskog državnog tužitelja (zabrana djelovanja NDI) “dio trenda da se rusko političko polje zaštiti od destabilizujućeg utjecaja izvana”.

“Djelovanje NDI i sličnih organizacija dobro se uklapa u koncept meke sile koja podrazumijeva utjecaj na umove koji se potom pretvara u određene političke akcije.”

Albright u intervjuu rekla da je smrt 500.000 iračke djece opravdana akcija

Tijekom intervjua u emisij “60 minuta” u 1996. godini, Albright, koja je bila veleposlanik u Ujedinjenim narodima, neslavno je sugerirala da je 500.000 mrtve iračke djece zbog sankcija UN-a bila cijena koju je vrijedilo platiti.

“Čuli smo da je pola milijuna djece umrlo. Mislim, da je to više djece nego što su umrlo u Hirošimi. I, znate, da li je to cijena koja se isplati?”, upitala je Lesley Stahl intervjuirajući Albright.

“Mislimo da se ta cijena isplati”, Albright je odgovorila.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,