Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN NAKON SOROSA PROTJERAO I MADELEINE ALBRIGHT IZ RUSIJE

PUTIN NAKON SOROSA PROTJERAO I MADELEINE ALBRIGHT IZ RUSIJE

medelaine-putinRuski tu┼żitelj ocijenio je da djelatnost NDI-a (Nacionalni Demokratski Institut) kojom rukovodi Madeleine Albright “predstavlja prijetnju samim osnovama ustavnog poretka Ruske Federacije i sigurnosti dr┼żave”

Dr┼żavni tu┼żitelj Rusije proglasio je ameri─Źku nevladinu organizaciju Nacionalni demokratski institut (NDI) kao nepo┼żeljan na teritoriju cijele zemlje.

Zabrana djelovanja na teritoriju Rusije uslijedila je zato ┼íto je NDI najdirektnije “obra─Ĺivao” rusku prozapadnu opoziciju i potpomagao i njene najproblemati─Źnije akcije, a bar neizravni je sudionik obojenih revolucija po svijetu.

Ruski tu┼żitelj ocijenio je da djelatnost NDI “predstavlja prijetnju samim osnovama ustavnog poretka Ruske Federacije i sigurnosti dr┼żave”.

Ruski tu┼żitelj je o svojoj odluci obavijestio Ministarstvo pravosu─Ĺa RF da bi NDI uklju─Źilo u popis stranih nevladinih organizacija ─Źija daljnja aktivnost je nepo┼żeljna na teritoriju Rusije.

U srpnju pro┼íle godine je Savjet federacije (Gornji dom ruskog parlamenta) – na inicijativu svog Komiteta za me─Ĺunarodne poslove – sa─Źinio popis nepo┼żeljnih NVO na kojem se na┼íao i NDI.

Na istom spisku su: Fond Sorosa, Nacionalni fond za demokraciju (NED), Me─Ĺunarodni republikanski institut (IRI), Fond MacArthur, “Freedom House”, Fond Charlesa Stewarta Mota, Fond “Obrazovanje za demokraciju” (FED), Isto─Źnoeuropski demokratski centar, svjetski kongres Ukrajinaca, Ukrajinski svjetski koordinacijski savjet i Krimska misija za ljudska prava.

NDI je osnovan 1983. godine, s proklamiranim zadatkom da “┼íiri demokraciju u zemljama u razvoju”. Me─Ĺu takve zemlje je poslije raspada SSSR bila svrstana i Rusija, zajedno s ostalim postsovjetskim dr┼żavama.

Biv┼íi ameri─Źki veleposlanik u Moskvi, Michael Mekfaul, koji je sebe bio proglasio za “specijalistu za demokraciju, antidiktatorske pokrete i revolucije” – do dolaska na ─Źelo diplomatske misije SAD u Rusiji godinama je bio konzultant NDI u Moskvi.

Povodom “zatvaranja vrata” daljnjem djelovanju njenog fonda – u Moskvi je posebno nagla┼íeno da je Madeleine Albright bila na ─Źelu State Departmenta u vrijeme NATO agresije na Jugoslaviju i da je bila njezin glavni inicijator.

Ovome je dodato: NDI (sjedi┼íte mu je u Washingtonu) nikako se ne mo┼że smatrati nevladinom strukturom:

“NDI je formirala vlada SAD. Financira se preko Nacionalnog fonda za demokraciju (NED) kojeg, opet, financira Kongres SAD preko vladine Agencije SAD za me─Ĺunarodni razvoj (USAID). “

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije – komentiraju─çi obustavljanje rada ruske podru┼żnice Agencije SAD za me─Ĺunarodni razvoj 2012. godine, ocijenilo je: “Agencija je poku┼íavala utjecati na politi─Źke procese unutar Rusije”.


Jo┼í je ukazalo: “Nacionalni demokratski institut, koji je afilirane s dr┼żavnom strukturom tijesno je povezan s Demokratskom strankom. Na isti na─Źin je Me─Ĺunarodni republikanski institut (IRI) pod pokroviteljstvom Republikanske stranke. Agencije SAD za me─Ĺunarodni razvoj usmjerava novac preko NDI i IRI, a zatim ta sredstva u vidu grantova dobivaju NVO u razli─Źitim zemljama”.

NDI odr┼żava veze s me─Ĺunarodnim politi─Źkim asocijacijama poput Socijalisti─Źke internacionale (u ─Źijem sastavu su i francuski socijalisti), centristi─Źke demokratske internacionale (u kojoj je i partija Angele Merkel) i Liberalne internacionale.

Dok je bio na vrhuncu mo─çi u Rusiji (izme─Ĺu 1992-1996), NDI je organizirao treninge za predstavnike ruskih politi─Źkih partija Demokratski izbor Rusije i Jabloko i ─Źlanove vi┼íe zastupni─Źkih skupina.

Ima indicija da je NDI bio, a mo┼żda je i dalje, glavni politi─Źki i piar konzultant ruskog opozicionara Mihaila Kasjanova.

“┼áirenje demokracije” u Ukrajini, koje se zavr┼íilo Euromajdanom i dr┼żavnim prevratom 2014. godine, nije pro┼ílo bez potpore NED – strukture koja neposredno financira NDI.

Prema nepotpunim podacima, NED je od 2011-2014. ukrajinskim NVO dao ni vi┼íe ni manje nego 14 milijuna dolara. Aktivnu ulogu u doga─Ĺajima na kijevskom Majdanu imao je i Institut za masovne medije koji funkcionira u sastavu NED.

─îlan ekspertskog savjeta moskovskog Instituta za socijalno-ekonomske i politi─Źke studije Aleksej Zudin procjenjuje da je potez ruskog dr┼żavnog tu┼żitelja (zabrana djelovanja NDI) “dio trenda da se rusko politi─Źko polje za┼ítiti od destabilizuju─çeg utjecaja izvana”.

“Djelovanje NDI i sli─Źnih organizacija dobro se uklapa u koncept meke sile koja podrazumijeva utjecaj na umove koji se potom pretvara u odre─Ĺene politi─Źke akcije.”

Albright u intervjuu rekla da je smrt 500.000 ira─Źke djece opravdana akcija

Tijekom intervjua u emisij “60 minuta” u 1996. godini, Albright, koja je bila veleposlanik u Ujedinjenim narodima, neslavno je sugerirala da je 500.000 mrtve ira─Źke djece zbog sankcija UN-a bila cijena koju je vrijedilo platiti.

“─îuli smo da je pola milijuna djece umrlo. Mislim, da je to vi┼íe djece nego ┼íto su umrlo u Hiro┼íimi. I, znate, da li je to cijena koja se isplati?”, upitala je Lesley Stahl intervjuiraju─çi Albright.

“Mislimo da se ta cijena isplati”, Albright je odgovorila.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,