Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD i Japan samo ratom mogu spriječiti nastanak ‘Velike kineske nacije’, a za to nemaju petlje

SAD i Japan samo ratom mogu spriječiti nastanak ‘Velike kineske nacije’, a za to nemaju petlje

kineski-vojniciPEKING OBJAVIO DA ĆE IGNORIRATI ODLUKU HAŠKE ARBITRAŽE O SPORNIM OTOCIMA U JUŽNOKINESKOM MORU

Učinci Kine u Južnokineskom moru izazivaju zabrinutost kako u zemljama regije, tako i u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Komntatori National Interesta i Investor ‘s Business Daily pokušali su “nacrtati” kako da se američki diplomatski i vojni krugovi suprotstave rastućoj moći Kine.

Prvo su ukazali da će ovog proljeća Međunarodni arbitražni sud u Haagu razmatrati tužbu Filipina u vezi spornih otoka u Južno-kineskom moru. Tvrde da će odluka, najvjerojatnije, biti u korist Manile.

Međutim, teško da oduluka suda može izmijeniti strategiju, koju Xi Jinping smatra ispravnom, piše National Interest. Pravo Kine nad ovim otocima aktivno podržava samo stanovništvo. Osim toga, Kina je već nagovijestila da je nikakva presuda neće obvezivati.

Čak i ako legitimitet kineskih pretenzija biti dovedena u pitanje, što se može očekivati?

Kina može stvoriti novu identifikacijsku zonu protuzračne obrane – istu onakvu, kakva već postoji u Istočno-kineskom moru, pretpostavlja suradnik Centra za strateške i međunarodne studije John Hemings.

U takvom slučaju, za SAD i njihovog saveznika Japan, usvajanje zajedničkih mjera će biti od vitalnog značaja.

Prvi strateški korak bi bio da američka ratna mornarica ignorira tako formiranu zonu. To bi poslužilo kao primjer Japanu.

Moguće je da će američko-japanska alijansa uspjeti na svoju stranu pridobiti Australiju i Filipine. Predugo su se svi bojali da priteraju Kinu u ćošak četverostranim akcijama, smatra John Hemings.

Međutim, ovakve aktivnosti samo povećavaju napetost, a faktički američko-japanska alijansa ne može uraditi ništa, kako bi spriječila Kinu da provodi svoju strategiju, osim da započne rat.

Još su manje optimistični stručnjaci iz Investor ‘s Business Daily-a.

Osvrćući se na aktivnosti Kine u Južno-kineskom moru, list navodi da su one postale moguće zahvaljujući izgradnji umjetnih otoka. Na tim otocima je Kina instalirala radare, a vodama u blizini otoka patroliraju ratni brodovi. Osim toga Kina je proizvela “vojna sredstva visokih performansi, uključujući i moderne borbene lovačke zrakoplove”.

Direktor Nacionalne obavještajne službe SAD James Kleper smatra da početkom 2017. godine Kina može rasporediti u regiji snažna defanzivna i ofenzivna sredstva.

Krajnji cilj ove strategije je realizacija “kineskog sna” o oživljavanju Velike kineske nacije. I teško da netko može spriječiti Kinu u tom naumu.

“Kina koristiti svoju šansu: mekoću jedine globalne supersile za vrijeme Obamine vlasti. Kina vidi, čim mi ne možemo okončamo rat u Iraku i Afganistanu, onda se tek ne možemo suprotstaviti agresiji nuklearnog azijskog diva” – zaključuje Investor ‘s Business Daily.

Krajem veljače je televizijski kanal Fox News, pozivajući se na predstavnike vlasti SAD, objavio da je Kina poslala borbene lovce na otok Woody, jedno od spornih Paraselskih otoka (Siša) u Južno-kineskom moru. Na otoku je, također, raspoređeno nekoliko zračno-raketnih sustava HQ-9.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nije ni demantiralo ni potvrdilo ovu informaciju, ali je podsjetilo na svoje puno pravo da na svojoj teritoriji razmješta obrambenu infrastrukturu.

Kinesko Ministarstvo obrane je izjavilo da se sredstva PZO već odavno nalaze na tim otocima.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,