Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD i Japan samo ratom mogu sprije─Źiti nastanak ‘Velike kineske nacije’, a za to nemaju petlje

SAD i Japan samo ratom mogu sprije─Źiti nastanak ‘Velike kineske nacije’, a za to nemaju petlje

kineski-vojniciPEKING OBJAVIO DA ─ćE IGNORIRATI ODLUKU HA┼áKE ARBITRA┼ŻE O SPORNIM OTOCIMA U JU┼ŻNOKINESKOM MORU

U─Źinci Kine u Ju┼żnokineskom moru izazivaju zabrinutost kako u zemljama regije, tako i u Europi i Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama.

Komntatori National Interesta i Investor ‘s Business Daily poku┼íali su “nacrtati” kako da se ameri─Źki diplomatski i vojni krugovi suprotstave rastu─çoj mo─çi Kine.

Prvo su ukazali da ─çe ovog prolje─ça Me─Ĺunarodni arbitra┼żni sud u Haagu razmatrati tu┼żbu Filipina u vezi spornih otoka u Ju┼żno-kineskom moru. Tvrde da ─çe odluka, najvjerojatnije, biti u korist Manile.

Me─Ĺutim, te┼íko da oduluka suda mo┼że izmijeniti strategiju, koju Xi Jinping smatra ispravnom, pi┼íe National Interest. Pravo Kine nad ovim otocima aktivno podr┼żava samo stanovni┼ítvo. Osim toga, Kina je ve─ç nagovijestila da je nikakva presuda ne─çe obvezivati.

─îak i ako legitimitet kineskih pretenzija biti dovedena u pitanje, ┼íto se mo┼że o─Źekivati?

Kina mo┼że stvoriti novu identifikacijsku zonu protuzra─Źne obrane – istu onakvu, kakva ve─ç postoji u Isto─Źno-kineskom moru, pretpostavlja suradnik Centra za strate┼íke i me─Ĺunarodne studije John Hemings.

U takvom slu─Źaju, za SAD i njihovog saveznika Japan, usvajanje zajedni─Źkih mjera ─çe biti od vitalnog zna─Źaja.

Prvi strate┼íki korak bi bio da ameri─Źka ratna mornarica ignorira tako formiranu zonu. To bi poslu┼żilo kao primjer Japanu.

Mogu─çe je da ─çe ameri─Źko-japanska alijansa uspjeti na svoju stranu pridobiti Australiju i Filipine. Predugo su se svi bojali da priteraju Kinu u ─ço┼íak ─Źetverostranim akcijama, smatra John Hemings.


Me─Ĺutim, ovakve aktivnosti samo pove─çavaju napetost, a fakti─Źki ameri─Źko-japanska alijansa ne mo┼że uraditi ni┼íta, kako bi sprije─Źila Kinu da provodi svoju strategiju, osim da zapo─Źne rat.

Jo┼í su manje optimisti─Źni stru─Źnjaci iz Investor ‘s Business Daily-a.

Osvr─çu─çi se na aktivnosti Kine u Ju┼żno-kineskom moru, list navodi da su one postale mogu─çe zahvaljuju─çi izgradnji umjetnih otoka. Na tim otocima je Kina instalirala radare, a vodama u blizini otoka patroliraju ratni brodovi. Osim toga Kina je proizvela “vojna sredstva visokih performansi, uklju─Źuju─çi i moderne borbene lova─Źke zrakoplove”.

Direktor Nacionalne obavje┼ítajne slu┼żbe SAD James Kleper smatra da po─Źetkom 2017. godine Kina mo┼że rasporediti u regiji sna┼żna defanzivna i ofenzivna sredstva.

Krajnji cilj ove strategije je realizacija “kineskog sna” o o┼żivljavanju Velike kineske nacije. I te┼íko da netko mo┼że sprije─Źiti Kinu u tom naumu.

“Kina koristiti svoju ┼íansu: meko─çu jedine globalne supersile za vrijeme Obamine vlasti. Kina vidi, ─Źim mi ne mo┼żemo okon─Źamo rat u Iraku i Afganistanu, onda se tek ne mo┼żemo suprotstaviti agresiji nuklearnog azijskog diva” – zaklju─Źuje Investor ‘s Business Daily.

Krajem velja─Źe je televizijski kanal Fox News, pozivaju─çi se na predstavnike vlasti SAD, objavio da je Kina poslala borbene lovce na otok Woody, jedno od spornih Paraselskih otoka (Si┼ía) u Ju┼żno-kineskom moru. Na otoku je, tako─Ĺer, raspore─Ĺeno nekoliko zra─Źno-raketnih sustava HQ-9.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nije ni demantiralo ni potvrdilo ovu informaciju, ali je podsjetilo na svoje puno pravo da na svojoj teritoriji razmješta obrambenu infrastrukturu.

Kinesko Ministarstvo obrane je izjavilo da se sredstva PZO ve─ç odavno nalaze na tim otocima.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,