Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DAN ISTINE I PO─îETAK KRAJA ANGELE MERKEL? 13 milijuna Nijemaca danas na izborima pokazuje ┼íto misli o izbjegli─Źkoj politici Merkel

DAN ISTINE I PO─îETAK KRAJA ANGELE MERKEL? 13 milijuna Nijemaca danas na izborima pokazuje ┼íto misli o izbjegli─Źkoj politici Merkel

merkel-izbori-njemackaPrvi demokratski test politike otvorenih granica Angele Merkel ─çe danas dobiti demokratski izabranu kompomentu. Kako ─çe se Nijemci izjasniti?

Birali┼íta u tri njema─Źke savezne dr┼żave otvorila su se u nedjelju ┼íto ─çe biti prigoda da 13 milijuna bira─Źa ka┼że ┼íto misle o na─Źinu da koji kancelarka Angaela Merkel upravlja izbjegli─Źkom krizom

Izbori za lokalne parlamente u tri njema─Źke savezne pokrajine do┼żivljavaju se kao prvi veliki test politike kancelarke prema izbjeglicama, dok se istodobno o─Źekuje i porast popularnosti konzervativne, desne Alternative za Njema─Źku (AfD).

Jedno je zajedni─Źko svim prognozama za nedjeljne izbore: velike “narodne” stranke vladaju─çe demokr┼í─çansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel u sve tri savezne pokrajine, Baden-Wuerttembergu, Porajnju-Fala─Źkoj (Rheinland-Pfalz) i Saskoj-Anhalt mogu ra─Źunati s padom popularnosti.

Uspon Alternative za Njema─Źku (AfD)

Ono ┼íto je karakteristi─Źno za sve tri savezne pokrajine je da je desno-populisti─Źka Alternativa za Njema─Źku (AfD) sa svojom protuizbjegli─Źkom retorikom – predsjednica AfD je u jednom trenutku rekla da je legitimno pucati na ilegalne useljenike – najvi┼íe profitirala od izbjegli─Źke politike Angele Merkel.

Prije izbijanja izbjegli─Źke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vla┼í─çu. No na krilima protuizbjegli─Źkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je do┼żivjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobi─Źajen politi─Źki krajobraz Njema─Źke.

Izbori u saveznim pokrajinama nisu nu┼żno pokazatelj odnosa i na saveznoj razini. Osim toga do parlamentarnih izbora na saveznoj razini je jo┼í ostalo godinu i pol dana tijekom kojih se odnosi snaga mogu potpuno primijeniti. No odnos vlasti u saveznim pokrajinama je va┼żan za odnose u gornjem domu njema─Źkog parlamenta Bundesratu, u kojem sjede predstavnici saveznih pokrajina i koji mora potvrditi sve va┼żnije odluke Bundestaga.
 

 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,