Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » KARDIOKIRURG (100) OTKRIO RECEPT ZA DUG ŽIVOT: Otišao u mirovinu sa 95 godina, puca od zdravlja i energije!

KARDIOKIRURG (100) OTKRIO RECEPT ZA DUG ŽIVOT: Otišao u mirovinu sa 95 godina, puca od zdravlja i energije!

kirurg-zdrav-zivotŠto je dobro za zdravlje ovaj liječnik je osobno ispitao, pa se u skladu s tim počeo hraniti, a rezultat svega toga jeste što i na pragu 11 desetljeća života živahno ide uz stepenice, sređuje vrt, a ne koristi se čak ni štapom

Vjerujete li da na svijetu postoji osoba koja je u mirovinu otišla sa 95 godina ?!

Dokaz da je moguće jeste doktor Ellsworth Worth, proslavljeni kardiokirurg koji je nedavno napunio 100 godina!

Simpatični djedica u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svjetski rat, u kojem je sudjelovao i radio kao liječnik, a svoje zanimanje oduvijek je volio.

“Znate ono kada ljudi kažu da da imaju životni poziv? Ja osjećam da je moj bio liječnički. Nikada to nisam dovodio u pitanje “- rekao je vorh u intervjuu za Fox News.

Upravo njegov poziv ga je natjerao da realno i izbliza sagleda sve posljedice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni kirurg mnogo puta vidio srce, krvne žile i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljno sna i premalo kretanja.

Još prije više od 60 godina, Ellsworth je odlučio promijeniti prehranu i svom tijelu podari zdrave namirnice. Kako se meso uvijek smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to osobno ispita i uvjeri se. Sproveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti povećavaju razinu kolesterola, pa je njegova odluka bila da prijeđe na vegansku prehranu – jelovnik koji isključuje svu hranu životinjskog porijekla.

Također, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutro. Ellsworth vjeruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obvezne cjelovite žitarice s bademovim mlijekom.


Ostatak dana, ovaj poštovani doktor provodi vrijeme s obitelji i vježba tako što sređuje svoj ​​vrt – kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne žbunove.

Zahvaljujući ovakvom stilu života, Ellsworth je prestao raditi operacije tek u 74. godini, čak dvije godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95-e je predavao na sveučilištu i bio mentor mlađim liječnicima tijekom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan danas mu ni za što nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, baštu uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lifotva izbjegava, čak se ne oslanja ni na štap.

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef kirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru.

“Kada sam jednom izašla s njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili” – priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Ellsworth. Iz braka dugog 60. godina imaju petero djece – četiri sina i jednu kćer, kao i osam unučića.

Doktor Ellsworth vorh vjeruje da je tajna dugovječnosti u pravilnoj prehrani i aktivnom životu.

“Ako imate kolesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopće ne bih ni uznemirio kada bih osjetio bol u prsima, znao bih da nije ništa”- kaže Ellsworth.

On smatra i da je za njegove navike zaslužno interesiranje za medicinu, koje čak ni sada ne jenjava.

“Uvijek me je zanimalo sve istražiti, čak me i sada zanima. Bavim se pomalo i time, ali više ne proučavam. Uživam u životu”- zaključuje 100-godišnji liječnik.
 
(Stil/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,