Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Pronašli ‘Ahilovu petu’ raka: Uskoro nova metoda liječenja ili samo nova lažna nada?

Pronašli ‘Ahilovu petu’ raka: Uskoro nova metoda liječenja ili samo nova lažna nada?

rak-nova-metodaOvo je 234.870 put u zadnjih 5 godina da je otkrivena nova metoda liječenja raka, ali medicinska mafija još svoje metode liječenja raka nije promjenila zadnjih 50 godina

Britanski znanstvenici tvrde da su pronašli ”Ahilovu petu” raka, čime se otvaraju mogućnosti za revolucionarne metode liječenja, pa čak i izlječenja zloćudne bolesti

Britanski znanstvenici tvrde da su pronašli ”Ahilovu petu” raka, čime se otvaraju mogućnosti za revolucionarne metode liječenja, pa čak i izlječenja.

Unatoč naprednim metodama liječenja, svake godine milijuni obole od ove zloćudne bolesti, a ‘čudotvorni lijekovi’ mogu im tek neznatno produžiti životni vijek. Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Londonu, te objavili u Science Journalu, otkriva manjkavosti današnjih tretmana.

Iako se smatra da je tumor masa identičnih stanica, on tijekom vremena raste i mutira. Postojeći lijekovi fokusiraju se na jedan tip stanica, a ako se rak previše izmijeni, lijekovi će prestati djelovati. Čak i ako se čini da je pacijent dobio bitku protiv bolesti, mutirane stanice mogu se sakriti te će se tumor nakon nekog vremena opet pojaviti.

Neke otporne mutacije pronađene su na svakoj stanici tumora, a znanstvenici su otkrili način kako ih identificirati. Također su utvrdili da kod nekih pacijenata oboljelih od raka pluća postoje bijele krvne stanice koje se bore protiv bolesti, a koje su savršen odgovor na spomenute mutacije, piše Daily Mail.

U budućnosti bi se ove bijele krvne stanice mogle izolirati, uzgojiti u laboratoriju te ponovno staviti u tijelo pacijenta da se bori s rakom. U teoriji bi trebale u potpunosti uništiti bolest. Druga opcija je da se na temelju ovih otkrića razvije cjepivo, odnosno lijek koji će potaknuti imunosni sustav da se bori protiv raka. Ovaj bi postupak trebao biti posebno uspješan u liječenju raka pluća ili kože, ali se znanstvenici nadaju da će od njega imati koristi i ostali pacijenti.

Pacijenti bi se mogli podvrgnuti tretmanu u bilo kojoj fazi bolesti, no znanstvenici se nadaju da će biti ključan kod pacijenata u završnim stadijima, kada ponestane opcija.

Profesor Swaton ističe da je istraživanje još u ranoj fazi.

Ovo je uzbudljivo. Za nekoliko godina, imunoterapija će za rak biti ono što je danas kemoterapija – kaže Swanton.

Međutim, treba uzeti u obzir da ova metoda još nije testirana na pacijentima, a vjeruje se da će sam postupak biti skup. Stručnjaci upozoravaju da iako je studija na dobrom tragu, da bi primjena tretmana u stvarnosti mogla biti kompliciranija. I prije se pokušavalo usmjeriti imunosni sustav na uništavanje raka, no većina metoda nije bila uspješna. Jedna od opcija je da se tijelo usmjeravalo da se bori protiv krivog neprijatelja, piše BBC.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Londonu nadaju se da će za dvije godine početi liječiti prve pacijente.

Kako postupak funkcionira:

  1. Najprije se uzima uzorak tumora te analizira njegov DNK.
  2. Identificiraju se mutacije koje su zajedničke svim stanicama.
  3. Traže se bijela krvna zrnca koja se bore protiv tumora, a koja savršeno odgovaraju mutacijama.
  4. Bijele krvne stanice se uklanjaju iz tijela te uzgajaju u laboratoriju dok ih ne bude više od milijun. Nakon toga se opet ubrizgavaju u tijelo gdje ‘love’ i uništavaju stanice raka.

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(24sata.hr,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,