Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ZNANSTVENICI SU STAVILI MIKROFON NA NAJDUBLJE MJESTO U OCEANU: Kad su preslušali snimke, ostali su šokirani!

ZNANSTVENICI SU STAVILI MIKROFON NA NAJDUBLJE MJESTO U OCEANU: Kad su preslušali snimke, ostali su šokirani!

ocean-creaturesPrvi put u povijesti znanstvenici su uspjeli staviti mikrofon na najdublje mjesto u oceanu, Marijansku brazdu koja se nalazi 11 034 metra ispod površine mora

Kako bi izdržao tlak od čak 1,086 bara, mikrofon je bio obložen titanom te je na dnu mora više od tri tjedna snimao zvukove.

Iako bi se od najdubljeg mjesta u oceanu moglo očekivati da je u potpunoj tišini, to nije slučaj.

Štoviše, znanstvenici koji su bili dio projekta tvrde da su snimili cijeli niz različitih zvukova koji demantiraju ideju o tihom bezdanu.

Robert Dziak iz Nacionalne administracije za oceane i atmosferu nabrojao je što su sve čuli, piše iflscience.com:

Riječ o gotovo konstantnoj buci, što od prirodnih izvora, što od rezultata ljudske aktivnosti. Najglasnije se čuju potresi (Marijanska brazda je u trusnom “Vatrenom prstenu Pacifika”), a bučan je bio i tajfun 4. kategorije koji je prošao iznad brazde.

Osim toga čuli smo i pjesmu kitova usana. No, mnogo zvukova odnosilo se i na promet brodova – njih se lako razlikuje po dosta specifičnom zvuku propelera. – kazao je Dziak.

Cilj istraživanja bio je utvrđivanje preciznih razina buke kako bi znanstvenici u budućnosti novim mjerenjima mogli utvrditi je li se ona povećala ili ne. Iduće godine uz mikrofon planiraju spustiti i kameru prilagođenu za duboki ocean.
 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,