Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ZNANSTVENICI SU STAVILI MIKROFON NA NAJDUBLJE MJESTO U OCEANU: Kad su preslu┼íali snimke, ostali su ┼íokirani!

ZNANSTVENICI SU STAVILI MIKROFON NA NAJDUBLJE MJESTO U OCEANU: Kad su preslušali snimke, ostali su šokirani!

ocean-creaturesPrvi put u povijesti znanstvenici su uspjeli staviti mikrofon na najdublje mjesto u oceanu, Marijansku brazdu koja se nalazi 11 034 metra ispod površine mora

Kako bi izdr┼żao tlak od ─Źak 1,086 bara, mikrofon je bio oblo┼żen titanom te je na dnu mora vi┼íe od tri tjedna snimao zvukove.

Iako bi se od najdubljeg mjesta u oceanu moglo o─Źekivati da je u potpunoj ti┼íini, to nije slu─Źaj.

┼átovi┼íe, znanstvenici koji su bili dio projekta tvrde da su snimili cijeli niz razli─Źitih zvukova koji demantiraju ideju o tihom bezdanu.

Robert Dziak iz Nacionalne administracije za oceane i atmosferu nabrojao je ┼íto su sve ─Źuli, pi┼íe iflscience.com:

Rije─Ź o gotovo konstantnoj buci, ┼íto od prirodnih izvora, ┼íto od rezultata ljudske aktivnosti. Najglasnije se ─Źuju potresi (Marijanska brazda je u trusnom “Vatrenom prstenu Pacifika”), a bu─Źan je bio i tajfun 4. kategorije koji je pro┼íao iznad brazde.

Osim toga ─Źuli smo i pjesmu kitova usana. No, mnogo zvukova odnosilo se i na promet brodova – njih se lako razlikuje po dosta specifi─Źnom zvuku propelera. – kazao je Dziak.

Cilj istra┼żivanja bio je utvr─Ĺivanje preciznih razina buke kako bi znanstvenici u budu─çnosti novim mjerenjima mogli utvrditi je li se ona pove─çala ili ne. Idu─çe godine uz mikrofon planiraju spustiti i kameru prilago─Ĺenu za duboki ocean.
 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,