Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Kissinger pozvao SAD i Rusiju da se čuvaju novog hladnog rata i ‘zlog proročanstva’

Kissinger pozvao SAD i Rusiju da se čuvaju novog hladnog rata i ‘zlog proročanstva’

kissinger-rat-nuklearOCIJENIO JE DA SU RUSKO-AMERIČKI ODNOSI NAJGORI OD PERIODA PRVOG HLADNOG RATA

Bivši državni tajnik Henry Kissinger – kojeg mnogi smatraju “patrijarhom američke diplomacije” – javno je apelirao na Washington i Moskvu da dođu do nove “strateške koncepcije američko-ruskih odnosa u okvirima koje bi bilo moguće rješavati sporna pitanja”.

Sa ovom inicijativom-apelom Kissinger je istupio u autorskom tekstu objavljenom u The National Interest .

U tom tekstu je upozorio da je trenutno stanje odnosa dvije zemlje “vjerojatno najgore od vremena okončanja hladnog rata”. Ukazao je da je na obje strane “nestalo povjerenja” te da je “konfrontacija zamijenila suradnju”.

Kissinger je posebno naglasio da “mnogi komentatori s obje strane polaze od toga da su Amerika i Rusija navodno stupile u novi hladni rat”.

Sam Kissinger glavnu opasnost trenutnog stanja vidi ne toliko u povratku vojnoj konfrontaciji, koliko učvršćivanju na obje strane “proročanstva koje će se tobože samo od sebe realizirati o nezaustavljivom pogoršavanju odnosa”.

Po njegovoj procjeni, dugoročni interesi SAD i Rusije iziskuju takvo ustrojstvo svijeta u kojem će se sadašnji potresi i kolebanja “transformirati u novu ravnotežu koja će biti sve multipolarnija i globaliziranija”.

Kissinger dodatno upozorava da u današnjem svijetu opasnosti češće bivaju rezultat ne koncentracije već dezintegracije državne vlasti do koje dovodi “sve veći broj teritorija koje nisu pod kontrolom”.

“Sa tih teritorija se – podvukao je Kissinger – širi vakum vlasti s kojim ne može izaći na kraj ni jedna država, koliko god bila moćna. Za to je potrebna suradnja između SAD, Rusije i drugih vodećih sila”.

Nekadašnji šef State departmana priznao je, inače, da sam ima više pitanja nego odgovora o poželjnom novom svjetskom poretku. Ipak je posavjetovao zvaničnom Washingtonu da shvati da u multipolarnom svijetu koji nastaje Rusija treba biti “ključni element svake nove globalne ravnoteže”. Odnosno: da na Rusiju ne treba gledati kao na prijetnju Sjedinjenim Državama.

Kissinger je istodobno ponovio svoju omiljenu tezu da Ukrajina treba biti most između Rusije i Zapada, a ne mostobran jedne od strana.

KOMENTAR: U njegovo vrijeme znalo se dokle su granice Amerike i Rusije, nitko nije prelazio crvenu liniju, u to vrijeme s amerima si i mogao pričati, sada u vrijeme ovih psihopata u Washingtonu i na Wall Street moguće je ono zlo proročanstvo o kome matori priča. Toga se on boji, da ne otjeraju psihopate čovječanstvo u propast. Vrlo je svjestan da ako psihopate polude i pritisnu gumb da će to biti karta u jednom smjeru. Također je i svjestan da im je za sada Putin najbolja opcija i za njihov opstanak, jer se pokazao kao umjereni političar (nažalost ta njegova umjerenost je mnogo puta i na štetu samog ruskog naroda), jer ako bi došli na vlast oni istinski opozicioneri Putinu u Rusiji, prštalo bi na sve strane. Tako ja njega tumačim, i shvaćam kao dobronamjeran savjet.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,