Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Kissinger pozvao SAD i Rusiju da se ─Źuvaju novog hladnog rata i ‘zlog proro─Źanstva’

Kissinger pozvao SAD i Rusiju da se ─Źuvaju novog hladnog rata i ‘zlog proro─Źanstva’

kissinger-rat-nuklearOCIJENIO JE DA SU RUSKO-AMERI─îKI ODNOSI NAJGORI OD PERIODA PRVOG HLADNOG RATA

Biv┼íi dr┼żavni tajnik Henry Kissinger – kojeg mnogi smatraju “patrijarhom ameri─Źke diplomacije” – javno je apelirao na Washington i Moskvu da do─Ĺu do nove “strate┼íke koncepcije ameri─Źko-ruskih odnosa u okvirima koje bi bilo mogu─çe rje┼íavati sporna pitanja”.

Sa ovom inicijativom-apelom Kissinger je istupio u autorskom tekstu objavljenom u The National Interest .

U tom tekstu je upozorio da je trenutno stanje odnosa dvije zemlje “vjerojatno najgore od vremena okon─Źanja hladnog rata”. Ukazao je da je na obje strane “nestalo povjerenja” te da je “konfrontacija zamijenila suradnju”.

Kissinger je posebno naglasio da “mnogi komentatori s obje strane polaze od toga da su Amerika i Rusija navodno stupile u novi hladni rat”.

Sam Kissinger glavnu opasnost trenutnog stanja vidi ne toliko u povratku vojnoj konfrontaciji, koliko u─Źvr┼í─çivanju na obje strane “proro─Źanstva koje ─çe se tobo┼że samo od sebe realizirati o nezaustavljivom pogor┼íavanju odnosa”.

Po njegovoj procjeni, dugoro─Źni interesi SAD i Rusije iziskuju takvo ustrojstvo svijeta u kojem ─çe se sada┼ínji potresi i kolebanja “transformirati u novu ravnote┼żu koja ─çe biti sve multipolarnija i globaliziranija”.

Kissinger dodatno upozorava da u dana┼ínjem svijetu opasnosti ─Źe┼í─çe bivaju rezultat ne koncentracije ve─ç dezintegracije dr┼żavne vlasti do koje dovodi “sve ve─çi broj teritorija koje nisu pod kontrolom”.

“Sa tih teritorija se – podvukao je Kissinger – ┼íiri vakum vlasti s kojim ne mo┼że iza─çi na kraj ni jedna dr┼żava, koliko god bila mo─çna. Za to je potrebna suradnja izme─Ĺu SAD, Rusije i drugih vode─çih sila”.

Nekada┼ínji ┼íef State departmana priznao je, ina─Źe, da sam ima vi┼íe pitanja nego odgovora o po┼żeljnom novom svjetskom poretku. Ipak je posavjetovao zvani─Źnom Washingtonu da shvati da u multipolarnom svijetu koji nastaje Rusija treba biti “klju─Źni element svake nove globalne ravnote┼że”. Odnosno: da na Rusiju ne treba gledati kao na prijetnju Sjedinjenim Dr┼żavama.

Kissinger je istodobno ponovio svoju omiljenu tezu da Ukrajina treba biti most izme─Ĺu Rusije i Zapada, a ne mostobran jedne od strana.

KOMENTAR: U njegovo vrijeme znalo se dokle su granice Amerike i Rusije, nitko nije prelazio crvenu liniju, u to vrijeme s amerima si i mogao pri─Źati, sada u vrijeme ovih psihopata u Washingtonu i na Wall Street mogu─çe je ono zlo proro─Źanstvo o kome matori pri─Źa. Toga se on boji, da ne otjeraju psihopate ─Źovje─Źanstvo u propast. Vrlo je svjestan da ako psihopate polude i pritisnu gumb da ─çe to biti karta u jednom smjeru. Tako─Ĺer je i svjestan da im je za sada Putin najbolja opcija i za njihov opstanak, jer se pokazao kao umjereni politi─Źar (na┼żalost ta njegova umjerenost je mnogo puta i na ┼ítetu samog ruskog naroda), jer ako bi do┼íli na vlast oni istinski opozicioneri Putinu u Rusiji, pr┼ítalo bi na sve strane. Tako ja njega tuma─Źim, i shva─çam kao dobronamjeran savjet.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,