Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Da li je žena čovjek?

Da li je žena čovjek?

islamzeneKorisnici društvenih mreža u arapskim zemljama vatreno raspravljaju o najavi predavanja “Da li je žena ljudsko biće?”, Koje je trebalo biti održano u Saudijskoj Arabiji

Naime, Saudijska akademija za odgoj i savjetovanje stanovništva objavila je najavu predavanja, koje si tiče uloge žene u društvu i obitelji. Korisnici Facebooka i Twittera su ostavili mnogobrojne osuđujuće komentare, iako nisu bili upoznati sa sadržajem predavanja, nakon čega se Akademija oglasila na svom službenom Facebook profilu.

U priopćenju za javnost se, između ostalog, kaže da taj naslov nije trebao omalovažiti ulogu žena i da su ga, nažalost, mnogi pogrešno shvatili, polazeći od vlastitog poimanja žena. Kako su pojasnili predstavnici Akademije, oni su izabrali takav naslov kako bi privukli pažnju posjetitelja.

Unatoč svim naporima Akademije, na društvenim mrežama se nastavlja kampanja s naslovom “žena je ljudsko biće”. Ipak, predavanje je ipak otkazano!

Uzgred rečeno, 2011. godine je saudijski novinar Ahmad el Shukejri objavio video-predavanje pod istim naslovom, kako bi pružio potporu poštivanju ženskih prava u islamskom društvu. Ovo predavanje nije izazvalo burnu reakciju javnosti.
 


 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,