Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EKSKLUZIVNO: Objava njihovog dopisivanja s hrvatskim ┼ípijunima uzdrmala je javnost

EKSKLUZIVNO: Objava njihovog dopisivanja s hrvatskim špijunima uzdrmala je javnost

Hacking-Team-Rely-On-UsTvrtka Hacking Team iz Italije koja se na┼íla u sredi┼ítu skandala kada su joj hakirani e-mailovi me─Ĺu kojima je bila i komunikacija s hrvatskom Sigurnosno-obavje┼ítajnom agencijom (SOA), pristala nam je objasniti ┼íto se doista tada dogodilo i je li taj doga─Ĺaj doveo u pitanje nacionalnu sigurnost

S Hacking Team-om SOA-a je pregovarala o nabavci softwarea kojim bi mogla na daljinu nadzirati elektroni─Źke ure─Ĺaje. Pregovori su, kako proizlazi iz e-mail poruka ┼íto ih je objavio Wikileaks, po─Źeli jo┼í 2011. godine. Posrednik izme─Ĺu SOA-e i Hacking Teama trebala je biti Alfatec, tvrtka koja ina─Źe sura─Ĺuje s doma─çim sigurnosno-obavje┼ítajnim sustavom

─îitaju─çi sve mailove vidi se da su osim SOA-e jo┼í i Vojno-sigurnosno obavje┼ítajna agencija (VSOA) i Ministarstvo unutarnjih poslova bili upoznati s razli─Źitim proizvodima talijanske tvrtke.

U organizaciji prezentacija posredovao je Alfatec. Potencijalni hrvatski kupci odustali su od nabavke opreme za tajni nadzor Skype-a, WhatsApp-a i Viber-a svega nekoliko dana prije nego što je afera izbila, a razlog je, navodno, nedostatak novca.

Korespodencija Hacking Teama objavljena je na Wikileaksu jo┼í u srpnju pro┼íle godine, no nedavno je slu─Źaj ponovno aktualiziran zbog najavljene smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozan─Źi─ça. Upravo njemu poku┼íalo se pripisati propuste u radu SOA-e koji su na kraju postali vidljivi u ovom slu─Źaju.

Zato smo Hacking Team pitali je li u njihovom mogućem dogovoru sa SOA-om bilo ikakvih nepravilnosti. Naime, u više se navrata spominjalo kako je nabavka ove opreme i njezino korištenje zapravo suprotno trenutno vrijedećim zakonskim odredbama u Hrvatskoj.

Bi li nabavka vaše opreme bila protivna zakonu?

ÔÇťHacking Team ne mo─çe potvrditi identitet svojih pojedinih klijenata niti odakle oni dolaze. No, prodaja tehnolo┼íkih rje┼íenja na┼íe kompanije u Italiji je regulirana u okviru Wassenaar Aran┼żmana prihva─çenih prije vi┼íe od godinu dana. Svaka prodaja podlije┼że provjeri i potvrdi u sklopu njegovih odredbi, a kada bude odobrena smatra se poptuno legalnomÔÇŁ, odgovaraju iz Hacking Teama.


Wassenaar Aran┼żman regulira kontrolu izvoza konvencionalnog oru┼żja, te robe s dvojnom namjenom. Republika Hrvatska je kao dio svoje Strategije nacionalne sigurnosti usvojene u o┼żujku 2002. godine, izrazila spremnost i interes za pristupanje me─Ĺunarodnim aran┼żmanima i re┼żimima na podru─Źju nadzora izvoza kontroliranih roba i tehnologije, a jedan od njih je i Wassenaar Aran┼żman.

Je li hakiranje va┼íe elektroni─Źke po┼íte na bilo koji na─Źin ugozilo nacionalnu sigurnost?

ÔÇťKlijenti Hacking Teama sami provode svoje istrage i one su potpuno tajne. Sav obavje┼ítajni materijel prikupljaju same agencije, a ne Hacking Team. I agencije su te koje i pohranjuju sve svoje prikupljene podatke. Zato napad koji se dogodio na Hacking Team u srpnju 2015. godine nije ugrozio te podatke, niti tajne istrage koje su bile u tijeku.

Naravno, morali smo zamoliti na┼íe klijente da prekinu kori┼ítenje softwarea sve dok ne razvijemo zakrpu za prolaz koji je iskori┼íten za napad. Jo┼í po─Źetkom rujna pro┼íle godione dostavili smo svim korisnicima unaprije─Ĺenu verziju programa. Ta se verzija sada koristi u brojnim agencijama diljem svijetaÔÇŁ.

Jesu li va┼íi korisnici sada sigurni od sli─Źnih napada?

ÔÇťDa. Stru─Źnjaci za unutarnju sigurnost Hacking Teama napravili su sve potrebno kako bi se budu─çi napadi onemogu─çili. Sam softweare testiran je na vi┼íe na─Źina kako bi ostao nevidljiv za nove anti-virusne i operativne sustave.

Zna─Źi mo┼żete garantirati da se ovakav incident ne─çe vi┼íe nikada dogoditi

ÔÇťPoduzeli smo sve mjere, koje su pona┼íem mi┼íljenju bile opravdane i dostatne, kako bi sprije─Źili budu─çe napade. No, svjesni smo da za velike novce, uz dovoljno vrijeme i potrebno tehni─Źko znanje svaki sustav mo┼że postati ranjiv. Naravno, s obzirom da smo bili ┼żrtve napada poput onog ┼íto se dogodio pro┼ílog ljeta, sada smo oprezniji nego ikadÔÇŁ, poru─Źuju iz Hacking Teama.
 
(net.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,