Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Ljudima treba otvoreno kazati, da prijeti nam puno gora globalna financijska kriza, a vaši depoziti u bankama nisu sigurni

Ljudima treba otvoreno kazati, da prijeti nam puno gora globalna financijska kriza, a vaši depoziti u bankama nisu sigurni

dolar-naftaSvaka se kriza može predvidjeti. Tvrdi to Michael Snyder, američki ekonomist koji piše The Economic Collapse Blog, iznoseći u zadnjem postu pokazatelje moguće nove krize. Kao primjer navodi pad cijena robe, uobičajen prije početka recesije

Stanje koje je u Americi prethodilo financijskom kolapsu 2008. slično je današnjemu. Autor bloga ne slaže se s onima koji misle kako se velike krize i kolapsi ne mogu predvidjeti jer je, proučavajući povijest takvih kriza, uočio pokazatelje koji se ponavljaju.

Prvi primjer navodi smanjenje cijene nafte, koja je samo dva puta u povijesti pala više od pedeset dolara u šest mjeseci.

Prvi takav pad prethodio je velikoj krizi 2008., što se događa i sada. Razlog tome zatvaranje je velikog broja platforma za podmorsko bušenje; u SAD-u ih je, primjerice, ugašeno pola.

Michael Snyder smatra da to najviše utječe na države koje ovise o energetskoj industriji, pa tako pad cijena nafte ozbiljno šteti teksaškoj ekonomiji.

Posljednjih godina banke na Wall Streetu zaradile su mnogo novca zaduživanjem energetske industrije, izdavanjem obveznica i transakcijama na investicijama, pa bloger zaključuje da će negativno stanje u energetici utjecati i na njih. Krediti koji su banke izdavale jednostavno su preveliki, što najboljeopisuje podatak da je zaduženje loše ocijenjenih tvrtki poraslo s četrdeset milijardi dolara 2009. na 210 milijardi dolara 2014.

Bloger smatra da ta situacija nalikuje na onu koja je prethodila krizi prouzročenoj izdavanjem drugorazrednih hipotekarnih kredita. Kao treći razlog za zabrinutost navodi usporavanje globalne trgovine, što se obično događa kad ekonomski uvjeti postanu nepovoljni i alarmantni.

Tyler Durden, autor Zero Hedgea, financijskog bloga koji obuhvaća novosti iz svijeta ekonomije i mišljenja iz različitih izvora, navodi da je globalni promet u siječnju 2015. pao za 1,4 posto u odnosu na prosinac 2014., što je najveći pad od 2011. Inače, Tyler Durden zapravo je ime glavnog junaka Fight Cluba, poznatog filma redatelja Davida Finchera, koje kao pseudonim koristi Daniel Ivandjiiski, pravi autor ovog bloga.

Charles Hugh Smith u svom blogu Of Two Minds, u kojem proučava financije azijskih zemalja, ekonomske trendove i društvene probleme, piše kako brojke pokazuju da su narudžbe robe široke potražnje pale do stope koja nije zabilježena od posljednje recesije.

Michael Snyder uvjeren je da euforija na Wall Streetu zbog dvjestotinjak dionica koje zasad dobro kotiraju neće dugo potrajati. Kaže da će stanje, kada korporativna zarada po dionici počne padati, sličiti onomu neposredno prije pada burze 2008.

Zahvaljujući brzim promjenama na tržištu izazvanima slabim ekonomskim pokazateljima, snažnim dolarom i postroženom monetarnom politikom izdaci iz sredstava temeljnoga kapitala fondova u 2015. dosegnuli su najvišu razinu, prije zabilježenu 2009. Iz fondova koji su uložili u dionice izvučene su 44 milijarde dolara u posljednjih godinu dana, a samo posljednjih tjedana zabilježen je odljev 6,1 milijarde dolara, kako navodi američka bankaMerrill Lynch.

Bloger misli kako je većina ljudi uljuljana u lažni osjećaj samoodrživosti velikog tržišta i navodne gospodarske stabilnosti. Smatra da se ispod naizgled mirne površine događa mnogo turbulencija. Onima koji ne traže znakove nove krize poručuje da bi trebali početi kako se ne bi šokirali onime što dolazi.
 
(liderpress,gradjanska-akcija/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , ,