Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ┼áTO JE TO ‘KASPIJSKO ─îUDOVI┼áTE’: To je ruski nosa─Ź zrakoplova koji LETI! (VIDEO)

┼áTO JE TO ‘KASPIJSKO ─îUDOVI┼áTE’: To je ruski nosa─Ź zrakoplova koji LETI! (VIDEO)

rusija-vojska-nosac-avionaNakon vijesti da su Rusi odlu─Źili reaktivirati umirovljene ┼żeljezni─Źke kompozicije koje nose interkontinentalne balisti─Źke rakete, vojni stru─Źnjaci su lansirali ideju da krenu u gradnju Ekranoplana – nosa─Ź zrakoplova, koji u odnosu na konvencionalne imaju niz prednosti

Kada bi najkra─çe morali opisati Ekranoplan za njih bi rekli da izgledaju kao avioni, a nisu, i za razliku od njih mogu se vinuti u zrak svega nekoliko metara iznad povr┼íine vode – 5-8 metra.

Ekranoplan su poznati i kao “vozila” koji koriste efekt tla to jest silu zemljine te┼że i funkcioniraju na principu sabijanja zraka izme─Ĺu krila Ekranoplana i tla, odnosno vodene povr┼íine.

Stav ruskih konstruktora bio je da bi izgradnja Ekranoplan nosa─Źa zrakoplova bila mnogo korisnija za Rusiju nego gradnja klasi─Źnih nosa─Źa aviona i helikoptera, pa i desantnih brodova.

Ruski konstruktori smatraju da bi Ekranopalni predstavljali mo─çno oru┼żje u rukama ruske ratne mornarice konstruirani za uni┼ítavanje nosa─Źa zrakoplova, ali i desantno iskrcnih sredstava.

U Rusiji unato─Ź krizi i dalje vlada veliki interes za napu┼íteni program Ekranoplan, a jedan od aktivnijih zagovornika ovog programa je Ali Alijev, in┼żenjer koji je sudjelovao u razvoju poznatog “Kaspijskog ─Źudovi┼íta”.

“Jo┼í se sje─çam testiranja Ekranoplan i nije ni ─Źudo ┼íto je nazvan “ubojica nosa─Źa zrakoplova”. Lun, kako je nazvan taj prototip, bio je naoru┼żan sa ┼íest nadzvu─Źnih protivbrodskih vo─Ĺenih projektila Moskito, od kojih je svaka sposobna potopiti nosa─Ź aviona, ─Źak i u olujnim uvjetima.

Lun je mogao ploviti i poletjeti i po nevremenu s valovima visokim pet do osam metara, podsjeća Ali Alijev, koji je siguran da su sa vojnog stanovišta ova plovila mnogo korisnija za rusku mornaricu od izgradnje amfibijskih brodova.

Alijev zastupa tezu da je Rusija umjesto ┼íto je skupo platila Mistrala koje nikada nije dobila, taj novac iskoristila za ponovno pokretanje programa razvoja Ekranoplan pa ─Źak i nabavu 6 ubojica nosa─Źa aviona umjesto 4 Mistrala koji joj nikada nisu isporu─Źeni.

Nije samo Alijev jedini koji zastupa ovu tezu. Ovu ideju preuzelo je i nekoliko drugih in┼żenjera, koji su poslije ankesije Krima 2014 u njima vidjeli rje┼íenje problema veze Rusije sa ovim poluotokom i time na─Źin da otklone ─Źesti zastoji u tjesnacu Kerch.

Prvi Ekranoplan konstruirani su Sovjetskom savezu u Centralnom Hidrofilskom dizajnerski Birou (CHDB). U razdoblju od 1961. do 1990. konstruirano je nekoliko razli─Źitih tipova Ekranoplan, koji su osim vojne primjene, trebali dobiti i civilnu svrhu.

Njihova uporaba planirana je bila isklju─Źivo za Crno more i Kaspijsko jezero, mada se sada zagovara i opcija za otvorena mora.

Nakon ispitivanja prototipova, SSSR je 1966. proizveo prvi vojni Ekranoplan, koji su zapadne obavje┼ítajne slu┼żbe nazvale “Kaspijsko ─Źudovi┼íte”.

Sa svojih 544 tona, 106 metara du┼żine i 42 metara ┼íirine prvi Ekranoplan se kretao brzinom ve─çom od 400 kilometara na ─Źas.

Njegov glavni dizajner, Rostislav Aleksejev, ka┼że da je ve─ç sada mogu─çe po─Źeti masovnu proizvodnju Ekranoplana Orlionok, koji je sposoban za sat vremena prebaciti 200 marinaca i dva tenka bilo gdje na Kaspijskom jezeru.

Na svjetlo dana isplivali su planovi Ekranoplana koji je zami┼íljen i kao nosa─Ź aviona nazvan “Veliki Lun”, za koji konstruktori tvrde da bi bili jeftiniji, br┼żi i ubojitiji od klasi─Źnih nosa─Źa zrakoplova koji lete samo 5 metara iznad razine vode, leda, snijega, sleti na bilo koju povr┼íinu da ne gasi motore i ne ugrozi posadu.
 

 
(vestinet.rs,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,