Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » MERKEL VAN SVAKE PAMETI: Neću mijenjati smjer politike, uvjerena sam da migrantskom krizom idemo dobrim putem

MERKEL VAN SVAKE PAMETI: Neću mijenjati smjer politike, uvjerena sam da migrantskom krizom idemo dobrim putem

merkel-imigranti“Za migrantske krizu je potrebno vrijeme – ovo je važna faza njemačke povijesti”, rekla je Merkel

Njemačkoj kancelarki je – u intervjuu naconalnoj televiziji ARD – bilo postavljeno pitanje: “Smatrate li da je potrebno promijeniti smjer politike?”

Angela Merkel je odgovorila ovako: “Ne. Zato što sam duboko uvjerena da je put kojim idemo dobar i pravilan. Ja nemam nikakav plan “B” za migracijsku krizu. Stvari kod nas idu bolje nego što mnogi misle “.

Merkel je oštro kritizirala posljednje napade na prihvatne centre za migrante i antiimigrantske demonstracije u Saskoj. Nazvala ih je “odvratnim i užasnim” i naglasila:

“Ljusko dostojanstvo je neprikosnoveno. Ovo vrijedi i za migrante. Takvi incidenti se ne mogu ničim opravdati”.

Kancelarka je priznala da se u njemačkom društvu pojačala polarizacija. Pa dodala:

“Za rješavanje migrantskog problema potrebno je vrijeme. Shvaćam zbog čega su mnogi naši ljudi nestrpljivi. Znam da je ovo težak put. Ali, ovo je vrlo važna faza naše povijesti. Mi ovaj problem moramo rješavati tako da sačuvamo svoj sustav vrijednosti”.

Ponovila je da zatvaranje granica ne smatra rješenjem i dodala da u rješavanju migrantske krize vodi računa io očuvanju sloge u Europskoj uniji.

Otkrila je da ne odustaje od plana EU-Turska i da je rješenje u smanjenju najezde izbjeglica: “Ja se borim za taj put”.

Posebno je istaknula da EU ne smije na cjedilu ostaviti Grčku i podvukla:

“Nismo se borili da Grčka ostane u eurozoni da bismo je sada – a ima ionako mnogo problema – prepustili samoj sebi. Opet ukazujem na neprihvatljivost jednostranih mjera i zatvaranja nacionalnih granica unutar EU. Upravo toga se sada bojim: da će jedan zatvoriti granicu, a drugi zbog toga stradati. To nije moja Europa”.

U nastavku je rekla da svojom obvezom smatra traženje zajedničkog europskog puta “u svjetlu migracijske krize”:

“Moja obveza i moj dug je da pomognem da Europa nađe svoj zajednički put”.

Uvjerenje njemačkih građana protiv ove politike je sve negativnije, i ukoliko Angela Merkel nastavi provoditi ovu politiku, očekuje se “novo doba” za građane Europe i pisanje ne tako dobre nove povijesti.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,