Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PANIKA NA BALKANSKOJ RUTI! HRVATSKA OPKOLJENA! Mađari, Slovenci i Austrijanci digli oružane snage, a Hrvatska samo policiju…

PANIKA NA BALKANSKOJ RUTI! HRVATSKA OPKOLJENA! Mađari, Slovenci i Austrijanci digli oružane snage, a Hrvatska samo policiju…

policija-imigranti-hrvatskaMađarska, Austrija, Slovenija… rasporedile su svoje vojnike na granice u cilju zaštite od nelegalnog ulaska migranata, a predsjednik Srbije je odobrio angažman vojske ako se za to ukaže potreba. Sve to opet je aktualiziralo pitanje uloge Hrvatske vojske u migrantskoj krizi

Nije trenutno u planu

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u subotu je izjavio da će Vlada učiniti sve da zaštiti domovinu i građane, a angažman vojske je krajnja mogućnost. Izjaave o domoljublju frcaju posvuda, a zemlja je ostavljena gola i bez zaštite. Što su Austrijanci i Slovanci gluplji od Hrvata pa dižu vojsku?

I ministar vanjskih poslova Miro Kovač prije nekoliko dana je najavio da je Hrvatska u slučaju potrebe spremna pooštriti mjere nadzora vlastite granice.

No, kako doznajemo, angažman vojske u ovom trenutku nije u planu. MUP u svom sastavu ima 25 tisuća pripadnika i njegova je zakonska obveza zaštita državne granice. S druge strane, Oružane snage imaju gotovo 10 tisuća pripadnika manje i manji proračun. Stoga je na policiji da obavi svoj dio posla, rekao nam je jedan visoki Vladin dužnosnik.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku nema nikakve potrebe za angažmanom vojske u zaštiti granice. Kad bi se Vlada i odlučila na taj angažman, prethodno bi trebalo promijeniti postojeće zakonske odredbe jer zadaća vojske, prema zakonu, nije nadzor državne granice.

Vojska u ovom trenutku može davati logističku podršku policiji. Primjerice, ustupiti prostore vojarni u Slavoniji za smještaj policijskih snaga, staviti na raspolaganje bespilotne letjelice i drugo. – Policija mora pokazati da je u mogućnosti zaštititi državnu granicu jer u suprotnom Hrvatska nikad neće postati dio Schengena – kaže naš sugovornik.

Prema riječima naših sugovornika, konfiguracija terena znatno olakšava nadzor od ilegalnih ulazaka. Na području prema Srbiji veći dio granice čini rijeka Dunav te močvarno i teško prohodno područje. Stoga ostaje tek oko 50 kilometara koje treba stalno pokrivati. I dobar dio granice s BiH čine rijeke, a preostali dio granice mogu pokriti lokalne policijske snage.

Iako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prošlog tjedna dao odobrenje za angažman vojske, srpski vojnici i dalje nisu angažirani u nadzoru granice. Kako doznajemo, u Vojsci Srbije smatraju da to u ovom trenutku nije potrebno. Procjene govore da bi do angažmana vojnika prije svega moglo doći na na granici prema Makedoniji, a na granici s Hrvatskom neće biti potrebe.

Restrikcije na ruti

Jučer je pak grčki ministar za migracije Janis Muzalas upozorio na to da bi se u ožujku u Grčkoj moglo naći između 50 i 70 tisuća migranata koji zbog restriktivne politike država na balkanskoj ruti neće moći proći prema zapadnoj Europi. On se ipak nada da će se val migranata prema Grčkoj znatno smanjiti nakon što se među izbjeglicama u Turskoj proširi informacija da dnevno balkanskom rutom može proći samo 580 osoba.

Postoji plan političara EU da se Balkan pretovvori u veliki imigrantski kamp, centar za kaos i kriminal.
 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,