Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » AMERIKANCI PREDSTAVILI BOMBARDER 21. STOLJEĆA ‘Cilj je da može poletjeti iz Amerike i baciti termonuklearnu bombu bilo gdje na planeti, čak i u vaše dvorište’

AMERIKANCI PREDSTAVILI BOMBARDER 21. STOLJEĆA ‘Cilj je da može poletjeti iz Amerike i baciti termonuklearnu bombu bilo gdje na planeti, čak i u vaše dvorište’

b-21Američko ratno zrakoplovstvo proteklog je vikenda predstavilo dizajn novog bombardera, prvog koji će razviti u 21. stoljeću, zbog čega je dobio oznaku B-21

Po fotografiji koja je puštena u javnost očito je da izgledom itekako nalikuje na dosadašnju perjanicu američkih zračnih snaga, bombarder B-2, poznat po svojoj “Stealth” tehnologiji zbog čega je teško vidljiv na radaru. No, zasad je riječ samo o konceptu tvrtke Northrop Grumman kojem bi se lako moglo dogoditi da nikada ne ugleda svjetlo dana.

Glavni razlog za to treba tražiti u financijama. Prethodnik ovog koncepta, bombarder B-2 Spirit, koji je također razvila tvrtka Northrop Grumman, bio je stravično skup projekt. Samo 21 model je bio proizveden, a procjenjuje se da je trošak po jedinci iznosio zapanjujućih 2.1 mlrd. dolara, i to 1997. godine. Danas bi taj iznos zbog inflacije bio kudikamo veći.

Famozni B-2 prvi je put za borbene operacije korišten tijekom NATO-ovih napada na Kosovo i Srbiju 1999. godine, kada je šest primjeraka ove letjelice pogodilo gotovo trećinu svih meta koje je NATO bombardirao. Također je korišten u Iraku i Afganistanu, a jedina veća nesreća koja se pamti je pad iz 2008. godine.

Ideja za novi B-21 kreće se oko mogućnosti da može poletjeti iz SAD-a i bombardirati bilo koju lokaciju na svijetu, ali nije se dalo objašnjenje kako bi točno zrakoplov to postigao. Štoviše, nije otkriveno mnogo informacija o konceptu za koji se može preptpostaviti da će biti teško vidljiv za radare i koji bi trebao nositi termonukelarne bombe po potrebi.

U svakom slučaju, Northrop Grumman je dobio ugovor težak 80 milijardi dolara (iako cijena nije fiksna) da proizvede 100 novih bombardera, što nije oduševilo neke od senatora, pogotovo vijetnamskog veterana Johna McCaina koji je užasnut činjenicom da cijena nije fiksirana:

Kažu da je to zbog nepredvidljivih troškova tijekom razvoja. Super, onda nemojte dati ponudu dok niste sigurni. Mentalni sklop u Pentagonu prema kojemu je prekoračenje troškova programa u redu izaziva bijes! – kazao je McCain.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,