Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » POSLJEDNJI KORAK: Po─Źinje ru┼íenje MMF i stvaranje novog svijeta

POSLJEDNJI KORAK: Po─Źinje ru┼íenje MMF i stvaranje novog svijeta

mmf-novac-kinaNova razvojna banka BRIKS-a potpisuje ugovor o uspostavljanju sjedišta u Šangaju, što je zadnji korak Penkinga u izmjeni globalne slike financijskih institucija

Direktor Nove razvojne banke, KVKamat, izjavio je u ┼áangaju da se odobravanje prvih projekata o─Źekuje u travnju, i da ─çe ove godine biti odobreno izme─Ĺu 10 do 15 projekata, uglavnom u podru─Źju obnovljivih izvora energije.

Banka ─çe imati po─Źetni kapital od 50 milijardi dolara, ali je priop─çeno da su ─Źlanice uplatile tek milijardu dolara, prenosi agencija France Presse.

Ruski ministar financija i predsjedavaju─çi Odborom guvernera u BRIKS banci, Anton Siluanov, rekao je u ┼áangaju, gdje se odr┼żava sastanak guvernera sredi┼ínjih banaka i ministara financija iz Grupe 20 (G20), da zemlje BRIKS-a planiraju ulo┼żiti u infrastrukturne projekte i da razmatraju investicije u hidroenergiju i elektri─Źnu energiju.

Siluanov je dodao da banka razmatra mogu─çnost uklju─Źivanja novih ─Źlanica.

“Uglavnom ─çemo investirati u infrastrukturne projekte, energetiku, a prioritet ─çe biti razvoj ekolo┼íkih izvora energije”, kazao je on, dodaju─çi da ─çe izvjesna sredstva biti prikupljena “u nacionalnim valutama, na nacionalnim tr┼żi┼ítima, za financiranje projekata u zemljama ─Źlanicama”.

Banka BRIKS-a je dobila “AAA” vrhunski kreditni rejting od kineskih kreditnih agencija, navodi France Presse.

Nova razvojna banka, koju su osnovale ─Źlanice BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Ju┼żnoafri─Źka Republika), do┼żivljava se kao rival financijskim institucijama u Washingtonu, Svjetskoj banci i Me─Ĺunarodnom monetarnom fondu, a njen slu┼żbeni sajt to i potvr─Ĺuje, budu─çi da je opisana “kao alternativa” ovim institucijama koja ─çe pomo─çi u pokrivanju potreba u infrastrukturi i odr┼żivom razvoju.
 
(Tanjug/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , ,