Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » POSLJEDNJI KORAK: Počinje rušenje MMF i stvaranje novog svijeta

POSLJEDNJI KORAK: Počinje rušenje MMF i stvaranje novog svijeta

mmf-novac-kinaNova razvojna banka BRIKS-a potpisuje ugovor o uspostavljanju sjedišta u Šangaju, što je zadnji korak Penkinga u izmjeni globalne slike financijskih institucija

Direktor Nove razvojne banke, KVKamat, izjavio je u Šangaju da se odobravanje prvih projekata očekuje u travnju, i da će ove godine biti odobreno između 10 do 15 projekata, uglavnom u području obnovljivih izvora energije.

Banka će imati početni kapital od 50 milijardi dolara, ali je priopćeno da su članice uplatile tek milijardu dolara, prenosi agencija France Presse.

Ruski ministar financija i predsjedavajući Odborom guvernera u BRIKS banci, Anton Siluanov, rekao je u Šangaju, gdje se održava sastanak guvernera središnjih banaka i ministara financija iz Grupe 20 (G20), da zemlje BRIKS-a planiraju uložiti u infrastrukturne projekte i da razmatraju investicije u hidroenergiju i električnu energiju.

Siluanov je dodao da banka razmatra mogućnost uključivanja novih članica.

“Uglavnom ćemo investirati u infrastrukturne projekte, energetiku, a prioritet će biti razvoj ekoloških izvora energije”, kazao je on, dodajući da će izvjesna sredstva biti prikupljena “u nacionalnim valutama, na nacionalnim tržištima, za financiranje projekata u zemljama članicama”.

Banka BRIKS-a je dobila “AAA” vrhunski kreditni rejting od kineskih kreditnih agencija, navodi France Presse.

Nova razvojna banka, koju su osnovale članice BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), doživljava se kao rival financijskim institucijama u Washingtonu, Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, a njen službeni sajt to i potvrđuje, budući da je opisana “kao alternativa” ovim institucijama koja će pomoći u pokrivanju potreba u infrastrukturi i održivom razvoju.
 
(Tanjug/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , ,