Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » CHOMSKY: SAD je opkolila Rusiju, što ćemo ako Putin uđe u Meksiko?

CHOMSKY: SAD je opkolila Rusiju, što ćemo ako Putin uđe u Meksiko?

“Sjedinjene Države su oduvijek bile društvo kolonizatora. I prije nego što je postala država, to društvo je uništavalo indijansko stanovništvo “ocijenio je svjetski poznati američki znanstvenik – lingvista, filozof i mislilac Noam Chomsky

Oštro kritizirajući vanjsku politiku svoje zemlje, on navodi da su SAD izašle na svjetsku scenu 1898. nakon što su uspostavile kontrolu nad Kubom koju su, u stvari, pretvorili u svoju koloniju. Zatim su prodrli na Filipine i pritom ubili nekoliko stotina tisuća ljudi.

Chomsky nastavlja nabrajanje epizoda u nastajanju imperije. Havaje su prvo oteli od starosjedilačkog stanovništva, a nakon 50 godina uključili ih u svoj sastav kao jednu od američkih država.

SAD pokušavaju stvoriti svijet za svoje potrebe

Po završetku Drugog svjetskog rata SAD su postale svjetska sila koja posjeduje moć i sustav sigurnosti bez presedana.

Pošto je uspostavio kontrolu nad Zapadnom hemisferom i dva oceana, Washington je počeo razmišljati kako da svijet uredi po svom nahođenju.

Chomsky se slaže da se moć SAD smanjila u usporedbi s 1950. godinom kada je dostigla svoj maksimum (tada je njihov udio u svjetskom BDP iznosio 50%, sada iznosi – 25%). Ipak, i pored toga, smatra on, SAD su i dalje najbogatija i najmoćnija zemlja svijeta, a po vojnoj moći nema im ravne.

Srednji istok u kaosu zbog američkih intervencija

Prije samo 15 godina na Srednjem istoku nije bilo takvih sukoba kakve danas gledamo. To je posljedica američkog upada u Irak, najstrašnijeg zločina sadašnjosti. Američko-britanska invazija prouzročila je najteže posljedice koje su dovele do razaranja Iraka – kaže Chomsky.

Jedna od najstrašnijih posljedica bila je razaranje većeg dijela poljoprivrede Sirije koja je hranila tu zemlju. Kao posljedica toga ljudi su krenuli u gradove što je prouzrokovalo napetost i sukobe.

Utrka u naoružavanju Rusije i SAD – kolektivna ludost

Rusija posjeduje ogroman vojni potencijal i predstavlja glavnu prepreku na putu ostvarenja planova Pentagona. Problem je u tome što Rusija i SAD, polazeći od mogućeg nuklearnog rata, konstantno povećavaju svoj vojni potencijal, što je samo po sebi kolektivna ludost.

Chomsky smatra da je nuklearni rat u suprotnosti sa zdravim smislom i može plane samo kao posljedica ljudske greške ili tehničkog kvara. On se slaže s bivšim ministrom obrane, William Perryjem, koji je nedavno izjavio da je prijetnja nuklearnog rata sada veća nego u vrijeme Hladnog rata.

Chomsky smatra da rizik proizlazi prije svega iz sve većeg broja incidenata u kojima sudjeluju oružane snage nuklearnih sila.

SAD konstantno provocira

U sadašnje vrijeme SAD konstantno koriste provokacije. NATO izvodi vojne vježbe u Estoniji na 200 metara od ruske granice. Teško da bismo mi trpjeli nešto slično u Meksiku – kaže Chomsky.

Posljednji takav slučaj bio je udar u studenom prošle godine, nanesen ruskom lovcu koji je bombardirao pozicije džihadista u Siriji. Dio Turske gotovo je okružen sirijskim teritorijem. Ruski bombarder nalazio se iznad nje 17 sekundi i oboren je. To je nedopustiva provokacija na koju, srećom, Rusija nije odgovorila učincima sile.

Ali je zato u Siriji rasporedila suvremeni sustav PZO koji omogućava obaranje zrakoplova NATO-a. Rusija to argumentira činjenicom da se slični slučajevi događaju gotovo svakodnevno u Južnom Kineskom moru.

Stvara se dojam da kad bi države u koje upadaju SAD postupale isto tako neodgovorno kao Washington, onda bi se svijet odavno stropoštao u provaliju.
 
(vestinet.rs/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , ,