Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » CHOMSKY: SAD je opkolila Rusiju, ┼íto ─çemo ako Putin u─Ĺe u Meksiko?

CHOMSKY: SAD je opkolila Rusiju, ┼íto ─çemo ako Putin u─Ĺe u Meksiko?

“Sjedinjene Dr┼żave su oduvijek bile dru┼ítvo kolonizatora. I prije nego ┼íto je postala dr┼żava, to dru┼ítvo je uni┼ítavalo indijansko stanovni┼ítvo “ocijenio je svjetski poznati ameri─Źki znanstvenik – lingvista, filozof i mislilac Noam Chomsky

Oštro kritizirajući vanjsku politiku svoje zemlje, on navodi da su SAD izašle na svjetsku scenu 1898. nakon što su uspostavile kontrolu nad Kubom koju su, u stvari, pretvorili u svoju koloniju. Zatim su prodrli na Filipine i pritom ubili nekoliko stotina tisuća ljudi.

Chomsky nastavlja nabrajanje epizoda u nastajanju imperije. Havaje su prvo oteli od starosjedila─Źkog stanovni┼ítva, a nakon 50 godina uklju─Źili ih u svoj sastav kao jednu od ameri─Źkih dr┼żava.

SAD pokušavaju stvoriti svijet za svoje potrebe

Po završetku Drugog svjetskog rata SAD su postale svjetska sila koja posjeduje moć i sustav sigurnosti bez presedana.

Po┼íto je uspostavio kontrolu nad Zapadnom hemisferom i dva oceana, Washington je po─Źeo razmi┼íljati kako da svijet uredi po svom naho─Ĺenju.

Chomsky se sla┼że da se mo─ç SAD smanjila u usporedbi s 1950. godinom kada je dostigla svoj maksimum (tada je njihov udio u svjetskom BDP iznosio 50%, sada iznosi – 25%). Ipak, i pored toga, smatra on, SAD su i dalje najbogatija i najmo─çnija zemlja svijeta, a po vojnoj mo─çi nema im ravne.

Srednji istok u kaosu zbog ameri─Źkih intervencija

Prije samo 15 godina na Srednjem istoku nije bilo takvih sukoba kakve danas gledamo. To je posljedica ameri─Źkog upada u Irak, najstra┼ínijeg zlo─Źina sada┼ínjosti. Ameri─Źko-britanska invazija prouzro─Źila je najte┼że posljedice koje su dovele do razaranja Iraka – ka┼że Chomsky.


Jedna od najstrašnijih posljedica bila je razaranje većeg dijela poljoprivrede Sirije koja je hranila tu zemlju. Kao posljedica toga ljudi su krenuli u gradove što je prouzrokovalo napetost i sukobe.

Utrka u naoru┼żavanju Rusije i SAD – kolektivna ludost

Rusija posjeduje ogroman vojni potencijal i predstavlja glavnu prepreku na putu ostvarenja planova Pentagona. Problem je u tome što Rusija i SAD, polazeći od mogućeg nuklearnog rata, konstantno povećavaju svoj vojni potencijal, što je samo po sebi kolektivna ludost.

Chomsky smatra da je nuklearni rat u suprotnosti sa zdravim smislom i mo┼że plane samo kao posljedica ljudske gre┼íke ili tehni─Źkog kvara. On se sla┼że s biv┼íim ministrom obrane, William Perryjem, koji je nedavno izjavio da je prijetnja nuklearnog rata sada ve─ça nego u vrijeme Hladnog rata.

Chomsky smatra da rizik proizlazi prije svega iz sve ve─çeg broja incidenata u kojima sudjeluju oru┼żane snage nuklearnih sila.

SAD konstantno provocira

U sada┼ínje vrijeme SAD konstantno koriste provokacije. NATO izvodi vojne vje┼żbe u Estoniji na 200 metara od ruske granice. Te┼íko da bismo mi trpjeli ne┼íto sli─Źno u Meksiku – ka┼że Chomsky.

Posljednji takav slu─Źaj bio je udar u studenom pro┼íle godine, nanesen ruskom lovcu koji je bombardirao pozicije d┼żihadista u Siriji. Dio Turske gotovo je okru┼żen sirijskim teritorijem. Ruski bombarder nalazio se iznad nje 17 sekundi i oboren je. To je nedopustiva provokacija na koju, sre─çom, Rusija nije odgovorila u─Źincima sile.

Ali je zato u Siriji rasporedila suvremeni sustav PZO koji omogu─çava obaranje zrakoplova NATO-a. Rusija to argumentira ─Źinjenicom da se sli─Źni slu─Źajevi doga─Ĺaju gotovo svakodnevno u Ju┼żnom Kineskom moru.

Stvara se dojam da kad bi dr┼żave u koje upadaju SAD postupale isto tako neodgovorno kao Washington, onda bi se svijet odavno stropo┼ítao u provaliju.
 
(vestinet.rs/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , ,