Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PA NEKA SAD PROVOCIRAJU! Rusija raketnim sustavima “Bastion” za NATO zatvorila Crno i Barentsovo more

PA NEKA SAD PROVOCIRAJU! Rusija raketnim sustavima “Bastion” za NATO zatvorila Crno i Barentsovo more

rakete-crno-moreKoriste supersoni─Źne krstare─çe rakete “Onyx” – 2-3 raketa potapaju fregatu, a 5 raketa – ameri─Źki nosa─Ź aviona

Ruska Sjeverna flota razmjestila je na poluotoku Kola dvije baterije najnovijih obalnih raketnih sustava K-300P “Bastion” sa supsersoni─Źnim krstare─çim raketama P-800 “Onix”. To oru┼żje ─çe jam─Źiti za┼ítitu 1,5 tisu─çe kilometara ruske obale Rusije od mogu─çih desanta s mora.

I stvoriti “mrtvu zonu” od 300 kilometara za brodove NATO u Barentsovom moru.

“Bastion” (NATO oznaka SS-C-05 Stooge) jedan od posljednjih “know-how” ruske armije – prvi put je “otkriven” u filmu Andreja Kondra┼íova “Krim. Put u Domovinu”.

Komentiraju─çi njegovo pojavljivanje u kadru, predsjednik Vladimir Putin je s ponosom priop─çio: “Takvo oru┼żje nema nitko”.

Pojasniv┼íi da upravo zbog “Bastiona” ni SAD, ni NATO nisu riskirali slanjem svojih brodova u Crno more.

Uvo─Ĺenje tog sustava u naoru┼żanju sirijske vojske sprije─Źilo je mije┼íanje ameri─Źke i NATO flote i u gra─Ĺanski rat u Siriji. Pentagon i Bruxelles se nisu usudili poslati nosa─Źe aviona ka sirijskoj obali zbog opasnosti da budu napadnuti oru┼żjem protiv kojeg su nemo─çni moderni sustavi protuzra─Źne obrane.

Jednu bateriju “Bastiona” ─Źini 12 lansirnih sustava na ┼íasijama bjeloruskog teglja─Źa MZKT-7930, u ─Źijoj karoseriji se kriju dva transportno-lansirna kontejnera s supersoni─Źnim protubrodskim krstare─çim raketama “Onyx”. Svaka ima bojevu glavu od 290 kilograma.

Raketu je konstruirao nuklearni centar u Sarovu. Iako je u pitanju obi─Źno fugasne punjenje, dovoljno je svega 2-3 P-800 da se potopi brode klase fregata.

A pet “Oniyxova” potapa nosa─Ź zrakoplova.

Ostaju─çi u dubini priobalja, taj sustav nije u dosegu brodske avijacije. Sustav postaje operativan za pet minuta i odmah je spreman za kori┼ítenje. Nakon toga, “Bastion” mo┼że ostati u stanju potpune borbene gotovosti tijekom 3-5 dana. Ovisno o zalihe goriva.

Do mete raketa P-800 sti┼że brzinom koja je ─Źini prakti─Źno nevidljivom za moderne radare. Osim toga, intenzivno manevrira, zbog ─Źega njeno pribli┼żavanje mo┼że biti uo─Źeno bukvalno kada je ve─ç stigla do broda, kada je ve─ç besmisleno i┼íta poku┼íavati.


Specifi─Źnost supersoni─Źnih raketa “Onyx” je u tome ┼íto ve─çi dio leta do mete one prelaze iznad same povr┼íine mora – na svega nekoliko metara. Aktivno manevriraju, mijenjaju─çi smjer leta, zbunjuju─çi radare protivnika. Ali, najve─ça snaga ovih raketa je u tome ┼íto djeluju u timu, kao ─Źopor vukova koji juri divlja─Ź.

Kako nagla┼íavaju predstavnici Znanstveno-proizvodnog poduze─ça za strojogradnju iz Reutova, gdje je konstruirana raketa P-800, one imaju umjetnu inteligenciju sli─Źnu ljudskoj. Rakete same klasificiraju mete po va┼żnosti, biraju taktiku napada i plan za njezino provo─Ĺenje.

Da bi se isklju─Źile gre┼íke prilikom izbora manevra i poga─Ĺanja upravo zadanog cilja, u kompjuter rakete uba─Źeni su “portreti” svih suvremenih klasa brodova. I to ne samo dimenzije i konture, ve─ç i podaci o razli─Źitim elektromagnetskim i ostalim energetskim poljima svojstvenim samo toj vrsti broda. Uz to, rakete imaju i ─Źisto takti─Źke podatke, primjerice, o vrsti poretka brodova, ┼íto joj omogu─çuje da odredi tko je ispred nje – konvoj, grupa nosa─Źa aviona ili desantna skupina, i da napadne glavne ciljeve.

Tako─Ĺer, ra─Źunalo rakete sadr┼żavati podatke za suprotstavljanje protivnikovim sredstvima za elektroni─Źku borbu koja su sposobna da postavljanjem smetnji odvu─Źi raketu od cilja, kao i takti─Źke metode za izbjegavanje vatre sredstava PZO.

Kako isti─Źu konstruktori, nakon lansiranja rakete same odlu─Źuju koja ─çe od njih napasti cilj, a koja ─çe samo imitirati napad, odvla─Źe─çi na sebe pozornost sustava PZO protivnika. Nakon uni┼ítavanja glavnog cilja u skupini brodova, preostale rakete napadaju druge brodove u poretku, ┼íto isklju─Źuje mogu─çnost da dvije rakete pogode istu metu.

Prve raketne sustave “Bastion” dobila je Crnomorska flota. Njih je 2010. godine dobila 11. posebna brigada dislocirana kod ANAP-a. Razmje┼ítene su na Krimu, ┼íto Rusiji omogu─çuje da kontrolira cijelo Crno more. Uklju─Źuju─çi izlaz iz tjesnaca Bospor.

Sada su ruski raketa┼íi pokrili i Barentsovo more. Ministarstvo obrane Rusije ne otkriva planove o opremanju obalnih jedinica sustavom “Bastion”, ali se mo┼że pretpostaviti da ─çe on uskoro biti razmje┼íten na Kam─Źatki i na Baltiku.
 

 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,