Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PA NEKA SAD PROVOCIRAJU! Rusija raketnim sustavima “Bastion” za NATO zatvorila Crno i Barentsovo more

PA NEKA SAD PROVOCIRAJU! Rusija raketnim sustavima “Bastion” za NATO zatvorila Crno i Barentsovo more

rakete-crno-moreKoriste supersonične krstareće rakete “Onyx” – 2-3 raketa potapaju fregatu, a 5 raketa – američki nosač aviona

Ruska Sjeverna flota razmjestila je na poluotoku Kola dvije baterije najnovijih obalnih raketnih sustava K-300P “Bastion” sa supsersoničnim krstarećim raketama P-800 “Onix”. To oružje će jamčiti zaštitu 1,5 tisuće kilometara ruske obale Rusije od mogućih desanta s mora.

I stvoriti “mrtvu zonu” od 300 kilometara za brodove NATO u Barentsovom moru.

“Bastion” (NATO oznaka SS-C-05 Stooge) jedan od posljednjih “know-how” ruske armije – prvi put je “otkriven” u filmu Andreja Kondrašova “Krim. Put u Domovinu”.

Komentirajući njegovo pojavljivanje u kadru, predsjednik Vladimir Putin je s ponosom priopćio: “Takvo oružje nema nitko”.

Pojasnivši da upravo zbog “Bastiona” ni SAD, ni NATO nisu riskirali slanjem svojih brodova u Crno more.

Uvođenje tog sustava u naoružanju sirijske vojske spriječilo je miješanje američke i NATO flote i u građanski rat u Siriji. Pentagon i Bruxelles se nisu usudili poslati nosače aviona ka sirijskoj obali zbog opasnosti da budu napadnuti oružjem protiv kojeg su nemoćni moderni sustavi protuzračne obrane.

Jednu bateriju “Bastiona” čini 12 lansirnih sustava na šasijama bjeloruskog tegljača MZKT-7930, u čijoj karoseriji se kriju dva transportno-lansirna kontejnera s supersoničnim protubrodskim krstarećim raketama “Onyx”. Svaka ima bojevu glavu od 290 kilograma.

Raketu je konstruirao nuklearni centar u Sarovu. Iako je u pitanju obično fugasne punjenje, dovoljno je svega 2-3 P-800 da se potopi brode klase fregata.

A pet “Oniyxova” potapa nosač zrakoplova.

Ostajući u dubini priobalja, taj sustav nije u dosegu brodske avijacije. Sustav postaje operativan za pet minuta i odmah je spreman za korištenje. Nakon toga, “Bastion” može ostati u stanju potpune borbene gotovosti tijekom 3-5 dana. Ovisno o zalihe goriva.

Do mete raketa P-800 stiže brzinom koja je čini praktično nevidljivom za moderne radare. Osim toga, intenzivno manevrira, zbog čega njeno približavanje može biti uočeno bukvalno kada je već stigla do broda, kada je već besmisleno išta pokušavati.


Specifičnost supersoničnih raketa “Onyx” je u tome što veći dio leta do mete one prelaze iznad same površine mora – na svega nekoliko metara. Aktivno manevriraju, mijenjajući smjer leta, zbunjujući radare protivnika. Ali, najveća snaga ovih raketa je u tome što djeluju u timu, kao čopor vukova koji juri divljač.

Kako naglašavaju predstavnici Znanstveno-proizvodnog poduzeća za strojogradnju iz Reutova, gdje je konstruirana raketa P-800, one imaju umjetnu inteligenciju sličnu ljudskoj. Rakete same klasificiraju mete po važnosti, biraju taktiku napada i plan za njezino provođenje.

Da bi se isključile greške prilikom izbora manevra i pogađanja upravo zadanog cilja, u kompjuter rakete ubačeni su “portreti” svih suvremenih klasa brodova. I to ne samo dimenzije i konture, već i podaci o različitim elektromagnetskim i ostalim energetskim poljima svojstvenim samo toj vrsti broda. Uz to, rakete imaju i čisto taktičke podatke, primjerice, o vrsti poretka brodova, što joj omogućuje da odredi tko je ispred nje – konvoj, grupa nosača aviona ili desantna skupina, i da napadne glavne ciljeve.

Također, računalo rakete sadržavati podatke za suprotstavljanje protivnikovim sredstvima za elektroničku borbu koja su sposobna da postavljanjem smetnji odvuči raketu od cilja, kao i taktičke metode za izbjegavanje vatre sredstava PZO.

Kako ističu konstruktori, nakon lansiranja rakete same odlučuju koja će od njih napasti cilj, a koja će samo imitirati napad, odvlačeći na sebe pozornost sustava PZO protivnika. Nakon uništavanja glavnog cilja u skupini brodova, preostale rakete napadaju druge brodove u poretku, što isključuje mogućnost da dvije rakete pogode istu metu.

Prve raketne sustave “Bastion” dobila je Crnomorska flota. Njih je 2010. godine dobila 11. posebna brigada dislocirana kod ANAP-a. Razmještene su na Krimu, što Rusiji omogućuje da kontrolira cijelo Crno more. Uključujući izlaz iz tjesnaca Bospor.

Sada su ruski raketaši pokrili i Barentsovo more. Ministarstvo obrane Rusije ne otkriva planove o opremanju obalnih jedinica sustavom “Bastion”, ali se može pretpostaviti da će on uskoro biti razmješten na Kamčatki i na Baltiku.
 

 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,